Acum citesti
Test – Evolveo SportCam X3

Am avut la test un actioncam produs de un fabricant din Cehia, Evolveo mai precis. A nu se confunda cu Evolio, o marcă românească. Sinceri am fost bucuroşi să mai încercăm şi altceva fiind tot timpul asaltaţi de producătorii consacraţi de pe piaţă.

Evolveo SportCam X3 este o camera video de acţiune extrem de compactă, solid construită şi cu un profil foarte discret. Dacă nu o priveşti cu atenţie poate fi confundată uşor cu o lanternă de mici dimensiuni. De asemenea este şi robustă carcasa fiind din aluminiu. După cum vei vedea în imaginile de mai jos instalată pe ghidon în paralel cu un GoPro, X3 este cu mult mai puţin contondentă.

test recenzie Evolveo SportCam X3 07Să vorbim puţin despre teorie şi specificaţii pentru a continua apoi cu practica şi ce ştie să facă cu adevărat în natură. Dimensiunea senzorului este 1/4″, 5Mpix, HD CMOS, rezoluţia principală de filmare fiind full HD 1920 x 1080 / 30 fps. În realitate am găsit filmările mai puţin impresionante în comparaţie cu liderii de piaţă pe acest segment. Vom vedea însă că acest neajuns nu este atât de mare şi în plus este atenuat de preţul mult mai bun al acestui X3. Cealaltă rezoluţie este 1280 x 720 / 60 fps. Camera ştie să facă şi poze, rezoluţia fiind de 5296 x 3968 px. Dacă setezi camera pe modul foto atunci aceasta va trage un cadru la fiecare 3 secunde.

test recenzie Evolveo SportCam X3 12Lentilele sunt de tip fisheye cu o deschidere mare de 170 grade, apertura diafragmei fiind f2.4. Am găsit aceste specificaţii mai mult decât suficiente. Unghiul larg de filmare permite clipuri bine încadrate, iar diafragma ne-a permis să filmăm foarte bine chiar şi pe întuneric beznă, folosind doar o lanternă de bicicletă, în timpul concursului Călătorie între Cer şi Pământ care se desfăşoară şi prin tuneluri subterane.

Cum arata o tura la Calatorie intre Cer si Pamant

Posted by Calatorie Spre Centrul Pamanatului on Thursday, 21 May 2015

Trebuie menţionat faptul că programul de editare video folosit mai sus a comprimat foarte mult calitatea filmării aceasta fiind în realitate mult mai bună.

Un aspect bun pe care îl are această cameră este faptul că poţi schimba acumulatorul dacă ai rămas fără curent în timpul plimbării. Autonomia unei încărcări complete a bateriei cu o capacitate de 1000 mAh este de aproximativ o oră cu filmat discontinuu. Recomandăm achiziţionarea unui acumulator de rezervă preţul fiind de aproximativ 40 lei. Încărcarea acumulatorului se face repede folosind orice încărcător USB. Mai trebuie spus faptul că acumulatorul se scoate greu din slotul său. Este menţionat chiar şi în instrucţiuni, iar motivul este acela al fixării sale perfecte. Fiind o cameră de acţiune aceasta nu va avea o viaţă uşoară, iar fabricantul a dorit să se asigure că nu se mişcă nimic la interior chiar daca e supusă şocurilor puternice. Cardul pe care se face înregistrarea este de tip microSD/SDHC şi se poate folosi unul de o capacitate maximă de 32 GB.

În funcţie de capacitatea cardului vei dispune de următoarele specificaţii:

Foto Video
4GB 8GB 16GB 32GB 4GB 8GB 16GB 32GB
720p 450 850 1700 3500 55 min 115 min 230 min 450 min
1080p 45 min 90 min 180 min 350 min

Transferul fişierelor pe calculator se face prin cablul USB cu care vine camera sau folosind cardul microSD introdus direct în calculator prin intermediul unui cititor de carduri. Stabilirea datei şi orei se face într-un mod cel puţin inedit prin editarea unui fişier text care este apoi încărcat pe cadrul micro SD. În momentul în care camera porneşte aceasta va citi şi actualiza automat data şi ora în funcţie de ce ai scris în respectivul fişier.

test recenzie Evolveo SportCam X3 09Specificaţiile ne mai spun că microfonul este mono cu compresie AAC de 48kHz. În realitate sunetul poate avea două calităţi în funcţie de capacul pe care îl foloseşti. Da, Evolveo X3 vine cu 2 capace diferite care se înşurubează în capăt, capace care protejează de apă butoanele, cardul de memorie, microfonul şi bateria. Unul din capace dispune de un orificiu acoperit cu o plasă fină. Este capacul recomandat a fi folosit pe vremea uscată sau ploaie discretă. Prin respectiva gaură X3 poate înregistra sunetul la o calitate decentă. Celălalt capac nu dispune de nicio gaură şi folosindu-l poţi scufunda camera la o adâncime de până la 10 m în apă fără nicio alată carcasă suplimentară de protecţie, camera dispunând de certificare IP68. Când foloseşti acest capac sunetul este mai înfundat. Însă ţinând cont de faptul că în general se adaugă o coloană sonoră clipurilor, sunetul înregistrat de cameră nu ar trebui să conteze atât de mult.

test recenzie Evolveo SportCam X3 08Cum spuneam mai sus capacul circular din aluminiu protejează zona sensibilă a camerei. Aici găsim următoarele butoane: alegerea modului filmare sau foto, alegerea rezoluţiei 1080 sau 720 şi stabilizare imagine pornit sau oprit. Avem apoi orificiul microfonului şi al mufei USB (care are o formă proprietară deci atenţie – nu pierdeţi cablul!), cardul de memorie şi acumulatorul. Înşurubarea se face perfect, aluminiu pe aluminiu, şi totul da impresia confirmată de robusteţe. Când este utilizat capacul ermetic, atunci când foloseşti camera pe ploaie, trebuie să instalezi şi două garnituri plus silicon pentru ca totul să fie sigilat. Toate piesele sunt livrate în acelaşi pachet şi nu trebuie să mai cumperi nimic suplimentar.

test recenzie Evolveo SportCam X3 14Evolveo X3 are o lungime de 10,4 cm, un diametru de 3,2 cm şi o greutate de 157 grame cu acumulator şi card instalat, aproape la fel ca un GoPro cu tot cu carcasă. Fiind circulară camera poate fi uşor rotită în suport pentru a filma tot timpul cu susul în sus. Suporţii de montaj cu care camera vine la pachet sunt din plastic şi satisfac multe din opţiunile de instalare. Evident ne interesează în primul rând suportul pentru ghidon/tija de şa care este prezent. Apoi mai avem un suport universal, unul pentru tripod, pentru instalare pe suprafeţe curbate cât şi două benzi velcro pentru instalare pe casca de ciclism.

test recenzie Evolveo SportCam X3 11În cutie mai primeşti şi 5 autocolante dublu adezive dacă vrei să lipeşti camera pe o suprafaţă mai dificilă (schiuri, placă snowboard). Suporţii de instalare sunt similari cu cei pentru GoPro însă nu identici. Am achiziţionat separat un suport roşu din aluminiu, mai rezistent şi special pentru GoPro, care nu s-a potrivit din prima. A trebuit să facem câteva modificări pentru a-l face compatibil. Spuneam că suportul din aluminiu este mai rezistent întrucât cei din plastic cu care se livrează X3 sunt destul de subţiri. La strângerea şuruburilor va trebui să ai grijă să nu exagerezi. Noi am reuşit să rupem un suport.

test recenzie Evolveo SportCam X3 10În pachet există şi cablul USB special, câteva şuruburi de rezervă şi o cheie imbus de 3, cureluşa de mână, manualul de utilizare, acumulatorul, 6 inele pentru etanşeizare şi gelul din silicon pentru inele.

test recenzie Evolveo SportCam X3 13Am folosit această cameră de acţiune la mai multe concursuri de cross country mtb şi am fost mulţumiţi de prestaţie. Utilizarea ei este extrem de simplă X3 dispunând de un singur buton principal de la care porneşti camera şi filmarea. Informaţiile privind starea în care se află (pornit/oprit, filmare sau pauză cât şi nivelul bateriei sau nivelul de umplere al cardului) le primeşti exclusiv prin culoarea ledului şi vibraţii. Pe traseu, în agitaţia concursului, am găsit mai greu de acţionat butonul de pornire însă după ce te obişnuieşti pornirea şi oprirea nu mai sunt o problemă. Ledul butonului se aprinde în culorile verde, roşu şi albastru în funcţie de informaţiile pe care le oferă. Totuşi ar fi excelent dacă următoarea versiune a camerei ar dispune de un mic ecran LCD monocrom care să facă citirea informaţiilor mai uşoară.

Punând în balanţă specificaţiile camerei, dimensiunile, greutatea, performanţele, accesoriile cu care vine cât şi preţul în comparaţie cu „greii” de pe piaţă precum GoPro şi Drift putem spune că Evolveo SportCam X3 este o afacere bună. Cel mai mare avantaj apreciem că este dimensiunea redusă care o face mai greu de lovit şi deteriorat. Calitatea filmării, deşi Full HD, nu este aceeaşi ca la mărcile amintite mai sus însă nici cu mult mai slabă. La final preţul de doar 599 lei face din acest actioncam un produs cât se poate de bun pentru cei care nu au nevoie de calitate cinematografică pentru clipurile filmate alături de prieteni.

Importator: GSM World
Preț: 599 Lei

Vezi Comentarii (3)
  • Salut

    Eu detin o astfel de camera si sunt foarte multimit de ea.
    Ziceti la un moment dat ca un acumulator de schimb ar fi 40 de roni. Chiar vreau sa cumpar unul si poate imi dati o idee pe unde sa caut pentru ca nu am gasit in nici un magazin :/

    multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

sixteen − six =