Acum citesti
Îmbrăcămintea românească de iarnă Merinito din lână

merinito_wool_is_back_00007După ce am avut deosebita plăcere și surpriză de a testa în această vară în cele mai vitrege condiții hainele de corp de la Merinito și de a descoperi avantajele fantastice ale lânei merinos în turele pe căldură mare dar și pe vreme proastă și frig, pentru sezonul de iarnă am fost bucuros să testez și modelele mai groase, pentru temperaturi extreme.

merinito_wool_is_back_00003Piesele ”de rezistență” a colecției de iarnă sunt colanții, bluza cu mânecă lungă și boxerii din lână merinos 100% cu o densitate de 280 g/m2. Încă de la prima atingere se observă materialul gros care promite să facă față celor mai vitrege condiții posibile.

Am încercat să le folosesc la temperaturii peste 0 grade dar, deși lâna are proprietăți bune și pe căldură, am găsit mai potrivite modelele mai subțiri. În schimb, odată cu instalarea gerului, am decis că e timpul pentru un test serios: un antrenament de maximă intensitate pe schiuri de tură! Schiul de tură este foarte solicitant pentru haine deoarece efortul la urcare este mult mai mare decât la ciclism sau la alergare iar vitezele la coborâre pot depăși 50-60 km/h. Este deci nevoie de un material care să elimine transpirația cât mai eficient dar în același timp să păstreze cât mai bine temperatura corpului nu doar în staționare ci și în fața curenților de aer apăruți la viteză mare.

merinito_wool_is_back_00002La o temperatură ce se apropia de -20 grade, deși aveam în plan să folosesc doar lâna cu o salopetă subțire deasupra, am decis la mașină să iau o jachetă cu membrană și un fleece suplimentar. O greșeală cumplită: după primii 200 m de urcare pe panta destul de mare a pârtiei Cazacu din Azuga m-am oprit și am dat jos totul până la stratul de lână. Am continuat urcarea pe ger exclusiv cu setul acesta de haine de corp, la care am adăugat un tricou foarte subțire tot de la Merinito și niște suprapantaloni. Pot spune că m-am simțit excelent, iar odată ajuns sus am putut să stau câteva minute în vânt fără să mi se facă prea frig. La suprafața hainelor, transpirația eliminată a înghețat instantaneu sub forma unor flori de gheață.

merinito_wool_is_back_00001La coborâre, cu o jachetă subțire peste, nu am resimțit deloc frigul. Am mai continuat cu încă 2 urcări la intensitate maximă și doar spre seară gerul a devenit atât de puternic încât bluza a înghețat practic pe mine, moment în care într-adevăr, contactul cu corpul fiind compromis, am început să resimt frigul mai tare. Dar cu jacheta suplimentară totul a revenit la normal.

Pot spune clar că țesătura aceasta de merinos de 280 g/m2 este ideală ca strat termic principal în aproape orice condiții de iarnă.

merinito_wool_is_back_00005O altă surpriză plăcută a fost bluza cu mânecă lungă confecționată dintr-un strat exterior dublu de lână merinos dar cu un strat interior din țesătură de bambus, cu o densitate totală de 240 g. Diferența mare resimțită a fost la nivelul contactului cu pielea, unde lâna este puțin mai dură decât unele materiale sintetice. Țesătura de bambus însă mi s-a părut că elimină acest neajuns.

merinito_wool_is_back_00006Am folosit bluza atât la bicicletă cât și la schi și alergare, pe temperaturi în jurul valorii de 0 grade. Deși s-a comportat perfect de fiecare dată, mi se pare că e cea mai potrivită pentru alergare, unde frecarea între haine și piele este mai mare decât la celelalte sporturi. Luată direct pe piele, însoțită eventual de un softshell în cazul în care bate vântul, este perfectă pentru zilele reci de toamnă și pentru cele moderate de iarnă. Este probabil printre cele mai confortabile haine de corp pe care le-am purtat vreodată. Evident, prefer să o folosesc fără tricou.

merinito_wool_is_back_00004Pentru zilele mai puțin reci am apelat la materialul de 200 g/m2 al bluzei maro din imagine, la alergare folosind alături și boxerii de 180 g/m2. Cu siguranță sunt alegerea perfectă pentru temperaturi de toamnă târzie și în zilele mai puțin reci de iarnă, fiind probabil echipamentul ideal pentru schiul de primăvară. Intensitatea activităților fiind mai mare la temperaturi pozitive, boxerii oferă un confort suplimentar în zonele predispuse la frecare.

merinito_wool_is_back_00008O surpriză însă neașteptată au fost două accesorii care aparent sunt destul de banale: o căciuliță și un guler tip tub, ambele cu o densitate de 200 g/m2. Nu exagerez când spun că din ziua în care le-am scos din pachet până azi nu m-am despărțit de ele în nicio tură sau antrenament pe care le-am făcut! Toată lumea cred că este familiarizată cu utilitatea unui guler tip tub, introdus pe piață de firma Buff. Acesta se poate folosi în multe moduri, de la o simplă protecție a gâtului până la cagule complexe și este azi un accesoriu pe care îl găsim la aproape orice om ce iese în natură. Ei bine, lâna merinos face ca acesta să devină cu mult mai performant. Căldura oferită chiar și atunci când este îmbibat de transpirație este senzațională. Cu toții știm senzația de rece produsă de un guler simplu din bumbac atunci când e plin de transpirație și suntem nevoiți să facem o pauză, cu modelul Merinito senzația este aproape anihilată. Căciulița funcționează în același mod și, fiind foarte subțire, intră perfect sub casca de bicicletă, schi sau alpinism oferind o stabilizare termică surprinzătoare!

merinito_wool_is_back_00009În concluzie, am rămas impresionat și pe vreme rece de avantajele produselor din lână merinos dar și de calitatea și aspectul plăcut ale celor produse în România de cei de la Merinito. Cu toate că prețul lor este ceva mai mare decât a unui echipament sintetic de calitate medie și necesită o îngrijire un pic mai atentă, efortul merită și este răsplătit pe deplin! Nu în ultimul rând trebuie să spun că din nou am rămas uimit de faptul că produsele din lână nu prind mirosuri neplăcute, chiar după un număr destul de mare de utilizări, iar cel puțin căciulița și gulerul chiar au avut momente de folosire zilnică intensă și chiar după 5-6 ture în care le-am adus mustind cu transpirație, le-am pus doar la uscat pentru a le regăsi gata de folosire și aparent proaspete a doua zi.

Iată în final și câteva cuvinte despre firmă, de la inițiatorii acestei afaceri, produsele lor și mai multe informații găsiți pe pagina lor de internet de unde pot fi și achiziționate direct:

”Suntem Dana si Adi, o bucuresteanca si un pitestean, pasionati de munte, de schi si de orice fel de sport in general. Nu suntem incepatori in domeniul afacerilor, in ultimii 20 de ani am derulat proiecte incepute de la zero in domenii diverse.
Merinito este brandul nostru, capitalul este romanesc si productia se desfasoara in Romania. Ideea a incoltit in toamna lui 2013 din dorinta de face ceva diferit: Romania este ”masina de cusut a Europei”, foarte multe din hainele sport si nu numai sunt produse la noi sub brand strain.
Primele demersuri si investitii au demarat in prima parte a lui 2014. Am reusit sa producem primele tricouri in primavara lui 2015. Am inceput cu un singur tip de material (100% lana merinos de grosime medie) si cu numai patru culori. Si pentru ca suntem adeptii principiului ”Gandeste global din prima zi”, acest prim lot de produse a putut fi cumparat de oriunde din Europa de pe magazinul online (.at) si depozitul nostru din Austria.
Astazi avem mai multe tipuri de materiale (100% lana sau blenduri, dublu layere etc), zeci de culori sau combinatii ale acestora.
Incercam sa fim dinamici, foarte des, chiar saptamanal, vrem sa facem ceva nou: un material, o culoare, un produs nou.
Si avem planuri mari de viitor :)”

 

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × 1 =