Acum citesti
Giro Switchblade (2017): cască full-face pentru enduro

De curând, Giro a intrat în rândul producătorilor care oferă căști convertibile, mai precis, acele căști ce-ți permit să detașezi sau să atașezi mandibula, în funcție de situație. Și pentru faptul că au ajuns mai târziu în această ligă, au fost obligați s-o facă în stil mare. Eu zic că le-a reușit cu noul Switchblade (denumirea datează însă din 1998), despre care o să-ți povestesc mai mult în articolul de față.

Am primit la test modelul în culoarea verde, cea de prezentare. Ambalaj frumos, explicații clare despre montaj și despre prindere. Așa cum era de așteptat. Cât despre specificații, merită menționat faptul că aceasta îndeplinește standardele ASTM-1952-DH (adică oferă mai multă protecție decât o cască de enduro), este echipată cu sistemul MIPS, are o prindere asemenea căștilor de downhill, 20 de guri de ventilație și 3 dimensiuni distincte: S, M și L. Nu în ultimul rând, trebuie precizat și prețul: 300 de euro.

La început, mai ales dacă nu citești informațiile din broșura cu care este livrat produsul, o să-ți fie mai greu să înțelegi cum funcționează detașarea mandibulei, căci nu se asemănă cu nimic din ceea ce au construit alții până acum. Nu este neapărat dificil, dar e nevoie de puțin exercițiu ca să-ți iasă. Avantajul este că poți monta mandibula chiar și când casca se află pe cap. Oricum, sistemul pare destul de complicat (cel puțin în proiectarea acestuia) și sper să fie durabil. Până acum, n-am avut nicio problemă. De menționat: casca nu intră pe cap cu mandibula atașată, cel puțin nu mie, așadar va trebui să o desfaci și să o rabatezi în sus (nu trebuie înlăturată definitiv). Apoi, ai prinderea pe curea cu două coliere cu capsă, asemenea căștilor de downhill sau a celor de motociclete. Dacă totuși nu te simți în elementul tău, mai ai la dispoziție un reglaj cu rotiță deasupra cefei, o opțiune care ar trebui să fie standard pe orice cască fabricată în ziua de astăzi.

Mai sus, cei trei pași în care se montează mandibula: a prinzi cu ambele mâini, o duci spre cască. O fixezi pe canal (treaba mai dificilă). O tragi în jos până face click și gata.

Casca se poziționează perfect pe cap, asemenea unei căști de downhill. Cei care se află la prima experiență cu o cască full-face, s-ar putea simți incomodați pentru început, dar crede-mă, te obișnuiești repede. Asta se întâmplă deoarece ai extra suport și pentru obraji, iar respiratul s-ar putea să ți se pară o idee mai dificil. Din fericire, cei ed la Giro au montat o aerisire mare în dreptul gurii, ceea ce contribuie la un flux bun de aer. Dacă o folosești fără mandibulă, s-ar putea să ți se pară destul de masivă, căci față de casca de XC este mai grea și mai mare. De asemenea, este mai puțin aerisită, însă aș spune că totuși gurile de ventilație sunt decente pentru segment. Așteaptă-te deci să transpiri mai mult sub aceasta, căci construcția sa este mai robustă și mai solidă. Față de alte căști de enduro cu mandibulă detașabilă pe care le-am încercat, Switchblade-ul oferă o aerisire mai slabă, însă un sentiment de siguranță mult mai solid. Să nu uităm că aceasta este o cască de enduro care îndeplinește normele de siguranță impuse pentru downhill și în plus, vine dotată cu tehnologia MIPS, care disipează forțele rotaționale în cazul unui accident, astfel, creierul tău fiind în deplină siguranță.

Greutatea este de 975 de grame, mult ai spune în primă instanță, însă puțin raportat la o cască de downhill. Până la urmă, aceasta este o cască construită pentru cele mai dificile situații, depășindu-și cu mult condiția de cască pentru enduro. Dacă o privești din acest punct de vedere, pot spune că este cel mai performant produs al momentului, însă dacă ești în căutarea a ceva mai ușor, s-ar putea să fii nevoit să te uiți spre Bell (ceva mai ieftin) sau Casco (semnificativ mai ieftin). Desigur, niciuna din cele două brand-uri menționate nu oferă același de nivel de siguranță.

Giro s-a gândit și la cei care poartă ochelari de protecție pentru downhill, așadar casca a fost construită și cu această opțiune. Mai mult, ai la dispoziție două cozoroace, unul dintre el cu prindere pentru camera video și unul fără.

Mie îmi este foarte clar că Giro joacă în cu totul altă ligă cu modelul Switchblade, momentan una pe care doar ei au înființat-o, de aceea nici prețul nu este deloc mic. Mi-a plăcut mult această cască, conceptul fiind dus la un nou nivel. Nu m-a impresionat aerisirea, mai ales când vine vorba de urcări, însă pe coborâri, acesta cască te face să te simți aproape invincibil. Fără îndoială o voi folosi și la concursurile de downhill la care voi participa.

Preț: 1.350 Lei
Importator: Extreme Riders Distribution

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

thirteen + 18 =