Acum citesti
Garmin Forerunner 25 la test

Un ceas cu GPS este un accesoriu mereu la îndemână pentru antrenamente planificate sau decise ad-hoc. Garmin sunt recunoscuți pentru produsele lor de top cum sunt modelele Fenix, ce oferă o multitudine de funcții într-un ceas de calitate, robust și multifuncțional, dar la un preț destul de mare.

La baza gamei de alergare a celor de la Garmin se află însă Forerunner 25, cel mai simplu și mai ieftin model, dar sub nicio formă unul neperformant. Mic și ușor, acesta are multe funcții utile: pe lângă cele de ceas și computer pentru alergare, este în același timp Activity Tracker și Smartwatch, chiar dacă conține doar funcțiile de bază.

Trebuie să precizăm de la început că e vorba de un ceas dedicat pentru alergare, dar el poate practic înregistra orice altă activitate sportivă, doar că ulterior va trebui intrat manual pe Garmin Connect sau pe Strava și modificat tipul activității la cel corect (ciclism, schi, etc…)

Odată desfăcută cutia, pentru un utilizator de ceas mai performant este remarcabilă greutatea mică și dimensiunile destul de compacte. Forerunner 25 este disponibil în două dimensiuni, la test sosind de la Trisport, importator oficial Garmin, varianta cea mare. Aceasta are o greutate de doar 39 g (31 pentru versiunea mică) și o dimensiune de 40×47 mm (35×44 mm cea mică), grosimea fiind identică, de 13.9 mm. Ceasul e din plastic de calitate cu cureaua din silicon și este extrem de plăcut de purtat. Disponibil în mai multe variante de culoare, se poate asorta preferințelor proprietarului.

După ce se introduc datele personale (vârstă, sex, greutate), ora se sincronizează automat după satelit, ca la orice dispozitiv GPS. Apoi el poate fi conectat fără probleme cu un smartphone care are instalată aplicația Garmin Connect. Din acest moment el devine și smartwatch, chiar dacă doar cu funcții de bază: apar pe ecran informații când suntem sunați pe telefon, cu numele apelantului, sau când primim un mesaj text. Mie personal îmi place acest lucru deoarece când port un astfel de ceas las telefonul pe modul silențios.

O altă funcție este cea de Activity Tracker. Cu ajutorul accelerometrului încorporat, Forerunner 25 ne numără pașii efectuați zilnic. Putem declara un număr de pași pe care dorim să îi facem iar ceasul ne va informa când am atins obiectivul, având în același timp mereu pe ecran informații despre numărul de pași, distanța parcursă sau caloriile arse în ziua curentă. Aceste informații se afișează în locul datei, dar se poate trece ușor de la una la alta cu o apăsare de buton.

Funcția de înregistrare a activității este practic cea mai importantă. Odată cu apăsarea butonului Run, în timp ce așteptăm localizarea sateliților (care durează destul de puțin) putem opta pentru diferite tipuri de activitate: simplă sau cu obiectiv de viteză, timp, distanță sau calorii. În cazul în care alegem o viteză, vom fi avertizați prin vibrație dacă suntem sub sau peste aceasta. Ceasul nu știe să ne ghideze prin antrenamentele cu intervale complexe, dar putem face niște intervale simple de tipul run/walk.

Nu există senzor de puls pe mână dar ceasul e compatibil ANT+ și se poate lega foarte ușor la un senzor HR clasic, dar și la un podometru. Partea remarcabilă e că de fapt nu avem nevoie de acest podometru, deoarece accelerometrul intern știe singur să numere pașii și să calculeze cadența. Mai mult, cu ajutorul acestuia, Forerunner 25 este capabil să măsoare distanța parcursă și la interior, pe pistă sau pe banda de alergat. Cu cât vom alerga însă mai mult la exterior, cu atât alergările la interior vor fi mai precise, deoarece își va ajusta corect lungimea pasului.

În modul alergare, ceasul afișează 2 parametri pe ecran, fiind disponibile 2 ecrane, deci un total de 4. Putem alege între durată, distanță, pace (se poate schimba cu viteză dacă dorim din meniu), calorii, durata turei, pace tură sau pace mediu. Turele pot fi reglate să se termine automat, când trecem prin același punct, sau manual la apăsarea butonului. De asemenea, putem activa sau nu funcția auto-pauză.

Indiferent de tipul de alergare aleasă, putem activa alerte de zonă de puls, conform cu zonele reglate în Garmin Connect. Pentru folosirea în interior trebuie activat modul indoor.

La finalul activității, la salvare, aceasta e trimisă direct în Garmin Connect dacă legătura bluetooth cu telefonul e activă și aplicația Connect e pornită.

În rest ceasul are o baterie ce asigură o autonomie de 10 săptămâni în modul oră și de 10 ore în modul antrenament (8 săptămâni/8 ore modelul mic). Este protejat la apă până la 5 bar și este destul de robust pentru a nu fi ușor afectat de lovituri ușoare și frecări. Memoria poate păstra până la 7 activități și prin aplicația Connect beneficiază de Live Tracking. Ceasul nu are barometru, busolă și nici receptor Glonass, precum nici mod de vizualizare grafică a hărții/track-ului.

Noi vă recomandăm ceasul pentru cei ce vor un instrument simplu și nu foarte scump de antrenament, în special celor ce practică și alergarea dar, după cum spuneam, se poate folosi dacă e nevoie și la alte activități. Iată cum ni s-a părut, într-un mic video:

Importator: Trisport

Preț (pachet fără senzor HR): 760 lei, redus la 499 lei la data redactării articolului

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve + three =