Acum citesti
Garmin Fenix 5 (2017)

Garmin Fenix 5 este fără îndoială cel mai popular computer multisport cu GPS de pe piață la ora actuală, iar acest lucru este binemeritat. Urmașul modelului de succes Fenix 3 este un dispozitiv complex, atât de complex încât șansele ca proprietarii să nu folosească niciodată nici măcar vreo 80% din funcționalități eu zic că sunt maxime. De asemenea, este performant, calitatea construcției e premium iar experiența de utilizare e deosebită. Chiar dacă pe piață au apărut modele concurente care se laudă cu diverse avantaje, experiența de utilizare, integrarea și complexitatea aplicațiilor oferite de Garmin sunt cele mai bune de pe piață.

Deși modelul este lansat în 2017, am primit de-abia acum pentru test un Fenix 5 de la Extreme Riders, distribuitor autorizat Garmin. Este vorba de un model standard, cu sticlă minerală și cu o elegantă combinație de cadran gri cu curea neagră.

De la început trebuie să precizăm că nu vom reuși să descriem aici toate funcționalitățile acestuia, ar ieși un text extrem de lung pe care nu l-ar citi nimeni. O să încerc să mă concentrez pe cele mai interesante funcții și pe experiența de folosire și o să las datele strict tehnice la final.

Fenix 5 este alegerea perfectă pentru cei ce practică mai multe sporturi și doresc un ceas multisport care să fie și elegant, pentru a fi purtat toată ziua, în toate ocaziile, lucru care nu e valabil la modelele cu aspect sport cum e de exemplu 920XT. Cele mai importante sporturi pentru care Fenix 5 este optimizat sunt alergarea, ciclismul, înotul la interior și afară, vâslitul, schiul, golful dar și antrenamentul la sală, lista fiind mult mai lungă. Pentru aceste sporturi, Fenix 5 e pregătit cu funcții speciale: măsurarea cadenței și numărului de pași la alergare, a numărului și cadenței bătăilor cu mâna la înot, la fel în cazul vâslitului. Pentru antrenamentele la sală știe să numere repetările și chiar să recunoască o parte din aparate. Toate acestea sunt realizate cu ajutorul accelerometrului integrat iar perfecționarea acestora la o precizie care să le facă utile cred că a implicat o cantitate imensă de teste și reglaje.

Foarte importantă este prezența senzorului de puls, o prezență de altfel obișnuită pe computerele tip ceas azi. Senzorul de la Fenix 5 e foarte avansat și merge bine dar trebuie înțeles că nu are precizia unui senzor pe piept. De asemenea, nu funcționează sub apă, la înot. Pentru acestea trebuie cumpărată versiunea care are incluse centurile de puls corecte. Versiunea primită de noi are inclusă și centura de puls pentru înot. Am constatat că măsurarea generală a pulsului e foarte bună, dar în cazul unor variații bruște există o latență destul de mare. Am comparat pulsul cu cel luat cu centură și la valoarea instantanee pare ok, însă în cazul antrenamentelor cu intervale, la efort foarte mare, pulsul pe mână se stabilizează mai greu. Concluzia mea e că senzorul inclus poate fi folosit în aproape toate situațiile exceptând antrenamentele cu intervale scurte la puls mare sau la testele de efort cum e cel pentru pragul lactic unde centura de piept e recomandată (pentru test e chiar obligatorie).

O funcție importantă este și cea multisport, pentru practicanții de triatlon, duatlon sau orice alte combinații de mai multe sporturi diferite în aceiași competiție. Profilele triatlon și duatlon sunt deja definite, dar pot fi definite și unele noi de genul winter triatlon sau orice altceva, iar cele existente pot fi modificate. Se poate alege numărul de sporturi, care sunt acestea și dacă să se cronometreze sau nu separat tranzițiile. Tot ce trebuie să faci e să apeși butonul LAP pentru a trece de la o activitate la alta. La final, în aplicația Garmin Connect se va regăsi o activitate tip multisport, însă în Strava se vor regăsi fiecare din activități separat.

O funcție nouă utilă tot pentru triatloniști este cea de Remote Display, astfel că noile computere Edge 520 Plus și micuțul dar puternicul Edge 130 pot să afișeze pe bicicletă datele de pe ceas. Lăsate în modul Remote Display pe bicicletă, ele se vor activa automat când ceasul Fenix 5 ajunge în apropiere astfel că în timpul probei de ciclism se pot vedea datele ușor pe computerul de bicicletă fără a face nimic la ceas.

În ceea ce privește alergarea, Fenix 5 este foarte dotat, fiind oarecum sportul principal pentru acesta. Pe lângă cadență sau lungimea pașilor, am descoperit funcția metronom, care permite activarea unor vibrații și/sau sunete care să ne ghideze să atingem cadența dorită. Se poate alege cadența și frecvența avertizării. O altă funcție interesantă e activarea unui ecran de date specific atunci când se detectează că se urcă sau se coboară, funcție ce de altfel e prezentă și la alte sporturi. Putem alege noi viteza verticală la care să se activeze și bineînțeles putem alege câmpurile de date afișate, dacă cele standard nu ne convin. Alergarea e împărțită în simplă, trail și indoor. În interior, în funcție de numărul de pași și de lungimea acestora (aceasta e măsurată la exterior și cu cât se aleargă mai mult cu atât e mai exactă) ceasul ne dă distanța și viteza! Am testat funcția inclusiv alergând într-o galerie de mină cu un 935XT și funcționează foarte precis! Pentru cei ce vor informații suplimentare cum ar fi înălțimea pașilor sau balansul stânga-dreapta se poate folosi un Running Pod de la care Fenix poate să preia aceste date. Pentru alergare se detectează automat valoarea VO2 max care e corectată la fiecare antrenament, la fel și valoarea Lactate Threshold (pragul lactic) care se poate afla și după un test ghidat.

La ciclism Fenix 5 e capabil de tot ce poate să facă un computer Edge și poate fi implementat pe un ceas. Știe să comunice cu senzorii de putere, inclusiv să arate parametrii de dinamica pedalatului de la pedalele Vector sau alți senzori duali și cum spuneam, la triatlon poate să fie păstrat pe mână iar datele să fie afișate pe un computer cum ar fi micul Edge 130. Dacă se preferă folosirea unui Edge (sau alt computer care știe ANT+) senzorul de puls de pe Fenix știe să transmită datele la computer și nu mai e nevoie de centură de puls. Lucrează de asemenea cu sistemul de lumini inteligent și cu radarul Varia.

Nu mai insist cu funcțiile specifice altor sporturi, numără repetări, măsoară cadențe, la schi numără coborârile și intră în pauză pe urcări, totul e gândit în detaliu.

Funcțiile de antrenament sunt de asemenea bogate. Fenix 5 te poate ghida prin intervale și îți arată grafic pe ecran unde te situezi. Intervalele pot fi de timp, de puls, de putere la bicicletă iar antrenamentul poate fi oricât de complex, editarea sa fiind facilă pe pagina Garmin Connect de unde este trimis automat la ceas. Putem să facem o încălzire 10 minute, apoi intervale de 2 minute cu 1 minut pauză de 5 ori, apoi revenite 10 minute urmate de intervale să zicem de 5 minute cu 2 minute iar la final să avem o perioadă de revenire care să se termine doar la apăsarea butonului Lap sau Stop.

Datele fiziologice sunt preluate direct din Garmin Connect în cazul în care aveți deja un cont: înălțime, vârstă, greutate, puls maxim, zonele de puls sau după caz de putere. Dacă nu aveți, le calculează singur sau le puteți introduce manual.

Pagina de web Garmin Connect oferă și o serie de planuri de antrenament de alergare, ciclism și triatlon. Eu folosesc un plan de alergare și sunt foarte încântat. Se alege planul, se configurează după preferințe după care acesta este trimis în ceas unde apare în calendar. Astfel, dacă apăsăm pe funcția run de exemplu, o să fim informați automat de antrenamentul zilei și o să fim ghidați în timp real prin acesta, fie că e vorba de intervale sau alergări constante.

Fenix 5 are implementați o serie de indicatori de performanță. Astfel putem știi mereu cum stăm cu antrenamentul ca volum și ca eficiență, încărcarea, timpii de recuperare recomandați dar și niște predicții pentru cursele de alergare care cam toată lumea le găsește mult prea optimiste (aici ar fi un punct negru din partea mea, nu sunt în stare de un maraton în 3 ore cum spune el).

Funcția de activity tracker zilnic e de asemenea utilă. Sunt numărați pașii și etajele urcate, sunt stabilite automat sau manual valori minime pe care trebuie să le facem. Și așa o să ieșim seara să ne învârtim în jurul casei până ne ies la număr pașii pe Garmin. Avem măsurarea pulsului 24/24 cu grafic pe ultimele 7 zile și valori minime și maxime. Este măsurată calitatea somnului și avem în Connect informații despre perioadele de somn în diverse faze. Există și o aplicație interesantă care măsoară nivelul de stres în funcție de variația pulsului combinată cu nivelul de mișcare, valoarea obținută fiind destul de relevantă din ce am observat.

Avem implementate bineînțeles și funcțiile de bază de smartwatch, respectiv notificările de apel și primirea mesajelor, foarte utile. De exemplu cât avem ceasul la noi telefonul poate fi pus în modul silențios iar ceasul va vibra și vom vedea cine ne sună fără să umblăm la telefon. Mai mult, tot din ceas putem să respingem apelul sau să răspundem.

Pe partea de orientare Fenix 5 nu are hartă, aceasta fiind prezentă doar pe modelul 5X sau pe noua serie 5 Plus. În schimb poate afișa grafic un track pentru orientare și de asemenea și graficul de altitudine, poate să ne anunțe dacă suntem în afara unei rute și să ne ghideze înapoi, dar știe orientare doar după direcții principale. Este suficient pentru a încerca să te păstrezi pe un traseu, dar pentru cei ce au nevoie de funcții de orientare le recomand modelele cu hartă.

Ceasul lucrează printre alte aplicații și cu Strava, astfel că beneficiem de segmente live de alergare și ciclism, putând să ne întrecem în timp real cu deținătorul KOM-ului sau cu recordul personal pe o anumită bucată.

Alte funcții utile ar fi Find Phone care face telefonul să sune dacă nu-l găsim și prognoza meteo. Avem și un ecran specific ABC (Altimetru-Barometru-Compas). Deși nu e la același nivel cu un ceas cu sistem de operare Android sau MacOS, Fenix permite instalarea de aplicații suplimentare din colecția vastă de pe pagina Garmin, multe fiind foarte utile, de la câmpuri de date grafice utile până la aplicații complexe și bineînțeles fețe de ceas. Recomandarea ar fi totuși să nu încărcați prea mult sistemul cu aplicații deoarece la un moment dat începe să fie afectată serios performanța.

Afișajul e excelent, bateria ține spre 2 săptămâni dacă nu se folosesc funcțiile GPS și senzorii și cam 10-12 ore cu toate funcțiile pornite, ecranul color e foarte lizibil inclusiv la lumină puternică și nu are funcție de touch, toate manevrele putând fi făcute doar din butoane, un lucru bun după părerea mea la un model specializat pe sportul de performanță. Senzorii de GPS sunt buni, localizarea e rapidă iar track-urile au o precizie suficientă.

După cum se vede, lucrurile sunt extrem de complexe. Până și iluminarea ecranului are zeci de moduri posibile pentru a se adapta oricăror necesități, de exemplu ecranul se poate ilumina când ne uităm la el, dar numai în timpul antrenamentelor. Totul e complex și bine gândit.

Am încercat să și spun câteva cuvinte într-un mic video, să transmit informația și în acest mod, dar cu siguranță cea mai bună cale de a face cunoștință cu Fenix 5 e calea directă.

În concluzie, Fenix 5 e ceasul perfect pentru cei ce fac mai multe sporturi și își doresc funcții complexe. Nu l-aș recomanda pentru cei ce vor un dispozitiv simplu care să le măsoare doar 2-3 parametrii importanți, pentru asta există modelele de bază și e păcat de banii cheltuiți dacă nu sunt folosite cât mai multe din funcții.

Date tehnice:

  • dimensiune: 47x47x15.5 mm
  • greutate: 85 g
  • rezistență la apă: 10 ATM
  • rezoluție: 240×240, non-touch, color
  • senzori: GPS, GLONASS, HR, barometru/altimetru, busolă, giroscop, accelerometru, termometru
  • conectivitate: BTLE și ANT+ completă, inclusiv cu senzorii, WiFi doar în versiunea Saffire

Specificațiile complete sunt foarte multe și le găsiți pe pagina Garmin.

Distribuitor:  primit la test de la Extreme Riders, disponibil la toți distribuitorii Garmin 

Preț: de la 2.799 lei, în funcție de versiune (redus la 2.547,09 lei la data articolului)

 

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

thirteen − eleven =