Acum citesti
Garmin Edge 520 Plus MTB (2018)

De câțiva ani de zile Garmin Edge 520 este modelul de computer de ciclism al producătorului preferat de un număr incredibil de utilizatori! Este un dispozitiv aproape complet, dar ceea ce îl face atât de dezirabil este faptul că toate modelele apărute ulterior sunt controlate cu ajutorul unui touch screen, ceea ce îl face pe 520 să fie ultimul model cu butoane fizice din gamă. Și cum utilizarea unui touch screen în timp ce pedalăm pe bicicletă nu e pe placul tuturor, este evident motivul pentru care atât de mulți au rămas utilizatori de 520, iar aici mă includ și pe mine.

Din păcate 520, deși este extrem de capabil iar Garmin i-a îmbunătățit soft-ul permanent, are un handicap foarte mare față de restul modelelor: nu a fost gândit nativ să folosească hărți complexe pentru orientare, motiv pentru care are o memorie foarte mică utilizabilă, undeva sub 100 MB, mult mai puțin decât e nevoie pentru a încărca o hartă ce să acopere un teritoriu mai vast cum ar fi o țară. Cu toate astea, 520 este capabil să folosească hărți din memorie, doar că vine cu o hartă a lumii extrem de sumară instalată din fabrică, hartă complet inutilă. Pentru a folosi hărți e nevoie ca de fiecare dată când mergem într-o zonă, să încărcăm manual harta dorită prin cablul USB, lucru care e destul de minuțios și pe care nu are toată lumea dispoziția să îl facă.

Astfel, un număr imens de utilizatori s-au regăsit blocați între 520 și modelele superioare, ei dorind să aibă și hartă fără bătăi de cap dar și comenzi cu butoane fizice. Răspunsul celor de la Garmin s-a lăsat așteptat foarte multă vreme, este vorba de noul 520 Plus care nu este altceva decât un 520 cu memorie internă mărită și harta lumii preinstalată, plus câteva funcții noi.

Am primit de la Trisport Concept Store, distribuitor autorizat Garmin, un 520 Plus din această nouă generație să îl folosim, să îl testăm și să vedem dacă este o alegere bună și pentru cine. Un nou concept introdus cu ocazia lansării lui 520 Plus este pachetul MTB Bundle care în loc de obișnuiții senzori conține în set o telecomandă cu suport pe ghidon (foarte utilă la MTB) și o husă de protecție de cauciuc, acest pachet l-am ales pentru a-l testa.

Modelul Edge 520 a fost testat amănunțit de noi iar eu îl folosesc deja de mai bine de doi ani, așa că am putut foarte repede să îmi dau seama de noutățile pe care 520 Plus le aduce. Voi încerca deci să vă scriu atât despre funcțiile de bază ale modelului 520 cât și despre cele aduse noi de modelul Plus.

În continuare, ecranul poate fi împărțit în până la 10 câmpuri de date, dar la modelul Plus există și niște variante noi de poziționare, foarte interesante. Câmpurile pot fi numerice sau grafice, cum e de exemplu cel pentru rapoartele de transmisie Di2. Pe lângă cele standard, putem adăuga câmpuri noi de date instalând aplicații Connect IQ de pe pagina Garmin. De asemenea, pot fi instalate și aplicații complexe, librărille Connect IQ sunt foarte bogate. Totuși nu e recomandat să încărcăm sistemul dacă nu e necesar. Nativ GPS-ul nou vine cu niște aplicații interesante, Training Peaks (pentru programe de antrenament), Trail Forks (pentru trasee de MTB), Best Bike Split și Strava Routes. Tot în legătură cu Strava, cei ce folosesc segmentele live vor fi încântați să vadă că modelul Plus folosește ecranul în varianta nouă pentru acestea, identic cu cel de pe 820 și 1030 și mult mai lizibil și mai util decât cel cu harta de pe 520.

Durata de viață a bateriei depășește lejer 10 ore reale la modelul 520 Plus, iar modelul 520 pe care îl folosesc intens de peste 2 ani încă mai ține 7-8 ore fără probleme, cu toate conexiunile pornite și recepție de calitate maximă GPS. Fizic computerele arată absolut identic, exceptând înscrisurile de pe spate. Ele sunt imposibil de deosebit fără a citi textul și pictogramele.

Marea noutate la 520 Plus este însă harta inclusă. Cu o precizie de invidiat pentru România și Italia pe unde am testat-o, harta conține drumuri forestiere și poteci la un nivel suficient de detaliu. În plus, 520 Plus are incluse funcții de rutare în trafic complete, cu nume de străzi. Lucrurile nu sunt însă perfecte: 520 ducea lipsa unui mod de a face panning la hartă (de a o mișca stânga-dreapta-sus-jos pentru a vedea ce e în jur) iar eu personal m-am așteptat ca acest lucru să fie implementat în versiunea Plus. Din păcate interfața cu harta a rămas complet neschimbată, astfel că se poate face doar zoom din meniu, destul de incomod. Un alt dezavantaj e că față de computerele mai scumpe, din 520 Plus lipsește lista cu POI-uri astfel că putem să facem rutare doar către puncte salvate de noi în prealabil sau înapoi la startul turei pe cel mai scurt drum!

Pachetul MTB bundle conține în plus telecomanda, un accesoriu extrem de util în offroad. Montată pe ghidon la îndemână aceasta permite schimbarea paginilor, apăsarea tastei Lap, pornirea sau oprirea înregistrării dar și alte funcții ce se pot configura dacă se dorește.

Tot în pachet e inclus un suport în fața ghidonului cu înclinație reglabilă, adaptat tot pentru MTB și o husă clasică de protecție din cauciuc pe care oricum o cam cumpăra toată lumea. Experiența spune că husa nu protejează doar computerul de zgârieturi ci și butoanele sale de uzură, o problemă cu care s-au confruntat mulți care nu folosesc husă și le acționează direct cu degetul.

Concluzia este că 520 Plus este un GPS de bicicletă aproape de perfecțiune, o alegere fără echivoc pentru cei ce doresc un computer nou cu hărți și fără touchscreen, diferența de preț față de vechiul 520 fiind pe deplin justificată. Dacă însă avem deja un 520 funcțional, trecerea la 520 Plus nu va aduce avantaje justificabile pentru toată lumea ci în special doar pentru cei ce vor hărți fără bătaie de cap. Altfel hărțile OpenMaps ce și le instalează lumea pe 520-ul vechi sunt chiar mai detaliate, dar necesită un pic de muncă înaintea oricărei ture iar eu mă trezesc de multe ori că mă duc undeva și uit să schimb harta.

Distribuitor: primit la test de la Trisport Concept Store, disponibil la toți distribuitorii Garmin

Preț: 1440/1670/1820 lei pentru variantele simplu/pachet MTB/pachet cu senzori

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 − eighteen =