Acum citesti
Garmin Edge 130 Plus (2020)

Garmin Edge 130 a fost mereu un fel de ”micul gigant” al gamei de computere de ciclism din portofoliul acestui producător. Nu toată lumea are nevoie de ecrane mari și computere complicate și sofisticate. Uneori soluțiile simple sunt cele mai bune!

Edge 130 nu doar că oferă o soluție simplă, dar este și un dispozitiv extrem de capabil și de bine realizat. Este dovada că ieftin nu trebuie să înseme rabat la calitate. Ecranul monocrom cu un contrast fantastic te uimește de la prima pornire, iar capacitatea sa de a procesa aproape toate datele de care ai putea avea nevoie, inclusv cele ce țin de putere, atât de necesare în antrenamentele de azi, e la datorie!

Am testat Garmin Edge 130 încă de la apariția sa și nu doar atât, l-am și folosit de multe ori de atunci încoace. Mereu mi s-a părut un device mic dar uimitor… Totuși, între timp, modelele gamei au evoluat și au primit funcții noi și interesante iar Edge 130, cu toată simplitatea sa, a rămas un pic în urmă și a devenit ușor indezirabil…

Garmin a sesizat probabil acest lucru și a venit cu o serie de îmbunătățiri serioase nu doar la nivel de software ci și de hardware. Astfel s-a născut noul Edge 130 Plus, pe care l-am primit și noi la test de la magazinul Trisport, importator Garmin!

Nu aș vrea să reiau toate informațiile despre Edge 130 aici, acestea se pot citi în review-ul original care conține și o prezentare video a produsului. O să insist asupra noutăților aduse de varianta Plus.

Nu se specifică prea multe despre îmbunătățirile hardware aduse. Edge 130 avea deja chipset-ul de GPS Sony, mai performant și cu consum mai mic, încă de la lansarea inițială. Se pare că a crescut autonomia, dar nu cu mult, practic fiind cam de 8-12 ore, în funcție de luminozitate și senzorii conectați, dar eu aș miza pe un 6 ore ca să fiu sigur. Nu e un computer ”de cursă lungă”… În rest, dimensiunile, aspectul, ecranul, comenzile – totul a rămas neschimbat.

Prima mare îmbunătățire este posibilitatea de a efectua antrenamente structurate! Fără această posibilitate, practic, Edge 130 era destul de inutil ca instrument de antrenament, ceea ce acum nu mai e cazul. Acum Edge 130 e pregătit să preia antrenamentele structurate fie proiectate în editorul din Connect, fie din aplicații cum sunt Training Peaks sau TrainerRoad. Edge 130 Plus este acum un dispozitiv performant de antrenament, îi lipsește practic doar posibilitatea de a afla metrici avansate de putere și dinamica pedalatului.

A doua mare îmbunătățire mi se pare introducerea nativă a funcției ClimbPro, probabil cea mai utilă adăugare în portofoliul capabilităților computerelor Edge din ultimii ani. Este vorba de afișarea informațiilor în timp real despre profil, distanța și diferența de nivel rămase de parcurs pe fiecare cățărare a unui traseu. Există însă o limitare. Deoarece Edge 130 nu are navigație cu rutare, ClimbPro funcționează doar în cazul unui traseu încărcat anterior. Modelele cu navigație cu rutare știu să calculeze urcările ClimbPro și pentru rutele găsite de ele.

Edge 130 Plus a primit un accelerometru intern, care îi permite să beneficieze de încă câteva funcții noi:

  • incident detection – la fel ca modelele mai scumpe, acum și Edge 130 poate detecta posibilitatea unui accident și trimite un SMS de avertisment către contactele selectate în Garmin Connect
  • metricile de MTB: grit (dificultatea traseului), flow (cursivitatea parcurgerii) și jumps (numărul săriturilor) – toate acestea sunt acum măsurate, fiind nevoie de accelerometru

Spre deosebire de vechiul model, versiunea Plus este capabilă acum să comunice și să controleze un trainer smart, dacă se dorește acest lucru.

Alte două noutăți țin de software: funcția Live Track prin care contactele selectate pot vedea tura în timp real afișează acum și traseul ales, dacă este cazul. Rutina de instalare inițială știe acum să preia sezorii și profilele de activitate vechi folosite pe alt computer Garmin, dacă acesta există.

Concluzia

Garmin Edge 130 Plus îmbunătățește destul de mult vechiul 130, dar mai ales se adresează unor categorii de utilizatori pentru care înainte era inutil: cei ce vor să se antreneze! MTB-iștii vor fi de asemenea interesați de subiect, iar ClimbPro e o bucurie pentru toată lumea. Vestea cea mai bună e că prețul noului 130 Plus e același cu cel al modelului 130 anterior. Și mai bună e vestea că vechiul 130 beneficiază acum de reduceri foarte mari de preț!

Preț: 999 lei (simplu), 1249 lei (pachet HR), 1349 lei (pachet MTB)

Preț promoțional vechiul Edge 130: 599 lei (simplu), 749 lei (pachet HR sau MTB)

Primit la test de la magazinul Trisport

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 4 =