Acum citesti
Garmin Edge 1030 Plus (2020)

Prezentarea unui produs Garmin devine o sarcină din ce în ce mai dificilă, datorită complexității incredibile la care au ajuns acestea din punct de vedere a funcționalității. Cu atât mai mult dacă vorbim de vârfurile de gamă! Iar în domeniul ciclismului, modelul de top Edge 1030 tocmai a fost înlocuit cu modelul îmbunătățit 1030 Plus, pe care l-am primit și noi la test încă din prima zi de la magazinul Trisport și pe care îl testăm de atunci.

Cea mai mare provocare este prezentarea informațiilor cât mai complete dar și cât mai compact. Ca de obicei, v-am pregătit un video de prezentare care ar trebui să fie foarte complet în descrierea funcțiilor disponibile. Iată și varianta scrisă, mai jos:

Informații generale

Edge 1030 Plus adaugă modelului Edge 1030, pe care l-am testat în momentul apariției, toate elementele necesare pentru a-l aduce la zi. Este vorba în primul rând de o platformă hardware mai performantă, capabilă să facă față noilor funcții introduse în ultima vreme, ce necesită o putere mai mare de calcul. De asemenea, a fost implementat noul senzor de GPS cu un consum mult redus al bateriei, cu impact serios asupra autonomiei. Deși carcasa și ecranul au rămas neschimbate, touch-screen-ul a fost înlocuit cu varianta nouă, destul de precisă și fiabilă, implementată deja pe Edge 830. De fapt toate îmbunătățirile fac ca 1030 Plus să devină un 830 cu ecran mai mare, deoarece practic 830 era un model superior 1030-ului vechi. Practic acestea sunt marile noutăți:

  • hardware îmbunătățit
  • touchscreen nou, similar cu cel de pe 830/530 (dar în spate e același ecran ca la 1030)
  • noul senzor GPS de la Sony cu consum redus de energie
  • baterie mai mare, cu peste 24 de ore autonomie la funcționare normală
  • 32 GB memorie internă față de 16 GB înainte, dar fără slot de card de memorie
  • câteva funcții suplimentare (antrenament recomandat, integrare TrailForks)

După cum spuneam, în rest 1030 Plus este foarte asemănător cu vechiul 1030 cu toate update-urile de soft instalate.

Funcționalitate

Mereu am încercat să prezint detaliat fiecare funcționalitate a GPS-urilor Garmin, însă cu cât ele au devenit mai complexe au rezultat articole de zeci de pagini, greu de citit. Știam că va trebui să spun stop la un moment dat, iar Edge 1030 Plus e un moment excelent. Am încercat să prezint sper aproape toate funcțiile însă în prezentarea video unde lucrurile merg mai repede, iar în continuare o să fac un rezumat (care oricum va ieși și acela lung).

Controlul

Fiind un model cu touchscreen, numărul de butoane e limitat la 3: on/off/light, start/stop și lap. Restul comenzilor se dau direct pe ecran, pe touchscreen-ul ce se poate folosi și cu mânuși sau cu orice obiect (spre deosebire de cel al majorității telefoanelor) și merge foarte bine (chiar dacă nu perfect) și pe ploaie. Ecranul poate fi blocat în cazul în care plouă puternic, dar în mod ingenios rămâne activă funcția de schimbare a paginilor prin trecerea degetului în lateral, fiind dezactivate toate celelalte comenzi de pe touch – un aspect foarte practic! Putem controla Edge-ul și de la distanță, fie cu telecomanda specială, fie cu butoanele suplimentare ale transmisiei Di2.

Conectivitatea

Conectivitatea e totală pentru Edge 1030 Plus. Folosind protocoalele ANT+, Bluetooth și WiFi acesta se poate lega la aproape orice senzor existent, dar și la transmisii electronice, biciclete electrice, se sincronizează cu telefonul prin Bluetooth și afișază notificări smart configurabile, cu posibilitatea de răspuns cu mesaj SMS predefinit direct din mers. Singura limitare e că legătura la PC se face doar cu cablul microUSB, nu și wireless.

Profile de activitate

Edge 1030 Plus permite definirea multor profile de activitate, extrem de configurabile, în detalii fantastice. Edge vine cu câteva profile predefinite, iar cele noi se pot fie defini de la zero, fie se poate copia un profil existent, după care se poate modifica. În funcție de necesități, fiecare va avea un set de profile. De exemplu ale mele sunt: Road Flat, Road Mountain (are în plus date de altitudine/profil), MTB, Gravel (seamănă cu Road dar fără câmpuri de putere) și Indoor (acesta are GPS dezactivat). Putem defini ecrane cu până la 10 câmpuri de date, simple sau complexe/grafice, pe lângă acestea putând fi activate ecranele standard cu harta/profil/cycling dynamics/laps… O parte dintre ecrane apar doar când e nevoie, cum e cel de segmente sau de ClimbPro, care și ele se pot configura. Tipul de navigație, modul de funcționare a gps-ului și al hărții, alertele, toate pot fi configurate individual. În plus, pot fi adăugate ecrane sau câmpuri de date custom din ConnectIQ, asta făcând practic nelimitate posibilitățile de personalizare.

Antrenament

După părerea mea, principalul motiv pentru care ar cumpăra cineva acest GPS de top este antrenamentul, respectiv funcțiile sale avansate care ajută la organizarea, desfășurarea și analiza antrenamentelor. Și aici stăm bine de tot. Cu Edge 1030 Plus pe ghidon, ai cu tine mereu antrenorul tău personal și toate informațiile de care ai nevoie despre tine ca sportiv.

Indiferent cum preferi să te antrenezi, Edge 1030 Plus e gata să te asiste. De fiecare dată când este pornit, el sugerează un antrenament în funcție de activitățile avute în ultima perioadă, focalizând efortul pe intervale lungi și ușoare, medii sau scurte și intense, după cum e nevoie.

Pentru cei ce preferă să folosească un plan electronic de antrenament, Edge 1030 Plus e capabil să îl preia și să îți organizeze totul în calendar, apoi să te ghideze pas cu pas de-a lungul antrenamentulu propriuzis. Știe să importe direct antrenamentele din Garmin Connect, TrainerRoad și TrainingPeaks, primul dintre acestea, Garmin Connect, oferind planuri gratuite foarte interesante. De asemenea, cu aplicații ConnectIQ se pot face antrenamente sugerate și de alte aplicații, cum ar fi XERT, folosită de mine. Dacă se preferă un antrenor personal, acesta poate trimite antrenamentele fie prin TrainingPeaks, fie direct sub formă de fișier extrem de ușor de încărcat. Antrenamentele se pot configura, extrem de complex, direct din aplicația Connect. Iar dacă decizia de a face un antrenament structurat vine în ultimul moment, pe bicicletă, se pot porni intervale simple direct din meniul Edge-ului.

Ce înseamnă practic un antrenament structurat pe Edge 1030 Plus? Practic computerul te ghidează prin intervale complexe. Acestea pot fi în funcție de putere, puls, viteză, timp, cadență, pot fi de durată fixă, variabilă, până la atingerea unui obiectiv, până la apăsarea tastei LAP, pot fi simple sau se pot repeta, câte unul sau secvențe întregi.

Bomboanele de pe tort, dacă pot să zic așa, sunt însă segmentele Strava și funcția ClimbPro. Ambele fac același lucru, te ghidează cu ecrane specializate pe o secțiune bine definită de traseu.

În cazul segmentelor, îți arată mereu timpul tău față de cel cu care te concurezi, care poate fi ales de utilizator sau e ales automat. Se poate concura cu KOM-ul, recordul propriu, recordul recent sau cu timpul primului prieten mai bun decât tine. Se pot folosi segmente Strava sau Garmin Connect, dar pentru cele Strava e nevoie de abonament Strava Premium.

ClimbPro e o funcție care detectează automat cățărările de pe un traseu și, pe fiecare dintre acestea, ne arată profilul și datele importante, inclusiv lungimea și diferența de nivel rămasă. O pagină specială arată cățărările care urmează, cu toate datele necesare despre acestea. Cățărările sunt detectate atât pentru traseele preîncărcate cât și pentru traseele calculate direct pe Edge, cu funcțiile de navigație într-un punct sau înapoi la start.

Odată antrenamentul finalizat, el este analizat și sunt calculați o grămadă de parametrii de performanță. Este calculat efectul aerobic și anaerobic al antrenamentului. Este recalculată mereu valoarea VO2 Max și dacă e cazul și cea a Pragulu Lactic și a FTP-ului. În funcție de activitățile anterioare și evoluția parametrilor, Edge poate stabili dacă cantitatea de antrenament e suficientă, e prea mică sau prea mare și dacă antrenamentul are efectul dorit. Mai mult, poate recomanda tipul de antrenament deficitar: aerobic jos, aerobic înalt sau anaerobic. Nu în ultimul rând, avem timpul de recuperare recomandat. Avem mereu la dispoziție pe Edge, pentru vizualizare, curba de putere actualizată, un instrument foarte important pentru ciclistul modern. Toate acestea sunt calculate luând în considerare nu doar activitățile de ciclism făcute cu acest computer ci toate activitățile înregistrate cu dispozitive Garmin, inclusiv alergare, înot și alte sporturi.

Navigație

Al doilea motiv pentru care cineva și-ar cumpăra un astfel de computer e navigația cu GPS, dar nu e primul, deoarece doar pentru navigație există și dispozitive mai ieftine, marele plus al Edge-ului fiind multitudinea de funcții de antrenament.

Navigația aici ne oferă tot ce e de oferit, ba chiar mai mult decât ne-am aștepta! Hărțile incluse (care pot fi oricând schimbate cu orice alte hărți dacă se dorește) oferă navigație turn-by-turn spre destinații ce pot fi selectate pe hartă, pe bază de adresă, dintre cele salvate sau din imensa listă de POI-uri de pe dispozitiv, organizate pe categorii (hoteluri, restaurante, etc…) și pe subcategorii (restaurant italian, chinezesc, tradițional…).

Navigația se poate face însă, față de un telefon sau un gps auto, nu doar pe drumurile normale ci, după cum se selectează, pe traseele speciale de bicicletă, fie ele piste urbane sau single-trail-uri tehnice prin munți. Că tot a venit vorba, pentru single trail-uri Edge 1030 Plus are inclusă baza de date a tuturor traseelor din aplicația Trailforks. Se poate alege chiar și ca traseul ales să fie unul cu mai puține urcări.

Rutele pentru navigație pot fi calculate spre un anumit punct, dar pot fi și încărcate anterior. Se pot folosi și activitățile salvate pentru rutare. De asemenea, Edge 1030 are funcția Round-trip Course ce găsește trei trasee de o anumită lungime într-o zonă în care nu știm nimic și unde vrem să dăm o tură, trasee bazate pe heatmap, adică pe zonele pe unde au mai pedalat și alții.

Alte funcții

Edge 1030 Plus are multe alte funcții incluse, iar numărul acesta poate crește serios prin adăugarea de aplicații ConnectIQ. Alarmă de bicicletă, prognoza meteo, alertă în caz de accident, găsirea GPS-ului pierdut, acestea sunt doar o parte din lucrurile ce le știe face nativ.

Concluzie

Garmin Edge 1030 Plus e la lansare cel mai complex GPS de ciclism de pe piață și nu se ferește să o arate, în fiecare detaliu. Dar capacitățile acestea vin alături de multe alte calități: autonomie fantastică, de peste 40 de ore în testele noastre, ecran și touch fantastice, funcționalitate și interfețe gândite aproape perfect. De exemplu lista segmentelor sau a traseelor e aranjată mereu în ordine în funcție de distanța până la acestea din locația curentă! Pentru cine se potrivește? Pentru cei ce vor o combinație de performanță și funcții de top cu ecran mare și autonomie imensă. Pentru cei ce consideră dimensiunile prea mari, Edge 830 sau 530 sunt extrem de apropiate ca funcționalitate, dar mai mici și cu o autonomie ceva mai scăzută, dar tot foarte bună.

Pentru a beneficia de toate funcțiile incluse, bicicleta trebuie să fie dotată cu un dispozitiv de măsurare a puterii compatibil ANT+ sau Bluetooth!!!

Primit la test de la: Trisport.ro, importator oficial Garmin

Preț: 2899 lei (varianta simplă), 3399 lei (varianta Bundle cu senzori de viteză, cadență și puls)

Disponibil la toți distribuitorii Garmin.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 5 =