Acum citesti
Costum pentru ploaie și noroi: Dirtlej Dirtsuit Black Edition

De când a sosit la test Dirtsuit-ul, am realizat două lucruri care fac parte din umila mea viață: nu am avut niciodată mai mult de două costume, acesta de față fiind al 3lea, și nu am așteptat niciodată să înceapă ploaia ca să ies cu bicicleta. Pe cât de ciudat sună, pe atât de important era să prind o vreme cât mai aprigă, iar într-un final, lăsându-se mult așteptată, a sosit. Trăiască primăvara!

Fericit, în ploaie! Astăzi am simțit că am câștigat o zi pe care în mod normal aș fi petrecut-o în casă.

Când am vorbit cu cei de la Dirtlej pentru prima dată mi-au explicat că au construit un costum care să te țină curat și uscat. Cumva, gândul mi-a fugit la Prima Evadare, apoi la concursul de downhill de anul trecut de la Cheile Grădiștei. Din cadrul ambelor evenimente îmi fulgerau prin minte secvențe cu mult noroi, priviri disperate și mâinile ridicate a celor căzuți la sol, dar și imagini cu cei uzi până la piele. Și ceva ce n-am cum să uit niciodată este noroiul acela lipicios, din abundență, care se strânge pe partea dorsală, aruncat de roata de spate, în combinație cu ploaia care-ți pătrunde fix în dos. Combinația asta îmi lasă mereu impresia că am uitat să-mi fac nevoile acasă și m-am decis s-o rezolv pe traseu, fără a-mi da pantalonii jos.

În fine, în acest moment există destule soluții să rămâi uscat în condiții mai vitrege (începând cu banalul spray care ține apa la distanță), însă varianta celor de la Dirtlej mi-a atras atenția din două motive: este lucrat super fain și părea a fi lejer. Iar odată ce l-am îmbrăcat, am confirmat cele bănuite. Dirtsuit-ul trimis pentru test a venit în versiunea Black Edition, care este de fapt aceeași cu versiunea de bază, doar că este negru. Probabil cei de la Dirtlej se gândeau că nu-l voi folosi în sezonul cald… Din fericire, ne aflăm în plin sezon de primăvară, prin urmare o temperatură de 8 grade cu ploaie și cu un tricou pe dedesubt, a fost varianta câștigătoare ca să nu transpir în neștire. Norii au jucat de asemenea un rol important ținând soarele ascuns, așadar nu mi-a rămas decât să mă bălăcesc în noroi și să mă bucur de ploaie precum un copil de 2 ani.

Se vede ceva?
Ghici ce: asta e vederea din spate.

L-am îmbrăcat, iar procedura este foarte simplă. Bagi ambele picioare, bagi mâinile, apoi închizi fermoarul. Poți ajustă lărgimea mânecilor dar și zona care îmbracă șoldurile, așadar ai control total. În plus, chiar m-am uitat în oglindă și am zâmbit: îmi vine turnat! Este, în fond, unul dintre cele mai faine costume pe care le-am avut, chiar mai fain decât cel de nuntă, iar faptul că are zone reglabile înseamnă că n-o să arăți ca un rapper îmbrăcat cu Fubu. Se simte foarte lejer pentru că este ușor și pentru că este construit din materiale de calitate. Exteriorul are rolul de a ține apa și noroiul la distanță, iar pe interior, există un material similar unei plase, care asigură o aerisire ideală. Nu c-ar avea vreo problemă cu respirabilitatea, căci e menționată cu 10.000 mvp în fișa tehnică, iar rezistența la apă e cotată la 10.000 de mm. Știi tu… cifrele alea, care cu cât sunt mai mari, cu atât e mai bine.

Guri de aerisire.
Buzunare laterale, micuțe.
Alte guri de aerisire.
Reglajele pe mânecă. Cu arici. Fără țepi.
Buzunarul de la piept, acolo unde ții lucrurile de valoare în dreptul inimii.
Aerisirea din spate.

În ceea ce privește latura practică ai la dispoziție 4 buzunare cu fermoar, din care unul mai mare (acolo au încăput telefonul și portofelul) și încă două, pe spate, fără fermoar. Minunat a fost faptul că există guri de ventilație, chiar mari, pe care le deschizi și le închizi la nevoie cu ajutorul unui fermoar. Toate fermoarele sunt rezistente la apă, la fel ca gluga care acompaniază întreg costumul.

Pe bicicletă, Dirtsuit-ul îți oferă o lejeritate destul de mare și nu cred că vei fi deranjat de faptul că partea inferioară a costumului (adică pantalonii scurți) mai pot atinge în top tube din când în când. Se aude doar fâș-fâș, deci dacă nu ești prea sensibil la sunete repetitive s-ar putea să nu te deranjeze chiar deloc. Nu am simțit că m-a împiedicat să pedalez.

Reglajele de la șolduri.
Buzunarele de la spate și dosul.
În caz că n-ai observat că-i negru…
Asta nu este ceea ce crezi. E doar pământ.
Un fermoar zdravăn.

În total am avut parte de o tură de o oră, cu ploaie aproximativ 50 de minute și după cum poți observa și din fotografii, am fost complet uscat când am ajuns la final la sesiunea foto. Costumul se usucă foarte rapid dacă se oprește ploaia și te dai la vale, iar dacă ești pasionat de microunivers, poți admira micii stropi de apă cum stau pe suprafața costumului și cum tremură precum niște molecule (molecula de apă este formata dintr-un atom de oxigen și doi atomi de hidrogen, legați de atomul de oxigen). Evident, dacă ai timp pentru acest spectacol, în timp ce admiri și curcubeul la apus de soare.

Noroiul a zburat de pe costum pe măsură ce ploaia devenea mai agresivă, prin urmare n-am obținut fotografiile pe care mi le doream cu adevărat.

Una peste alta, tura cu acest costum a fost o cu totul altă poveste. Una limpede și uscată, una fără senzații tari sau senzații în plus. M-am putut concentra exact pe ceea ce aveam de făcut, fără să mă simt inundat până la os. Un sentiment plăcut, între noi fie vorba. Am apreciat calitatea materialului și faptul că acest costum este ușor și se poate compactiza, astfel încât să-l iei pe tine la nevoie. Dar cum confortul a avut mereu prețul său, nici acest costum nu are un preț minune: trebuie să plătești 238 de euro pentru a ieși pe bicicletă în condiții dificile. O sumă pe care aș plăti-o doar dacă aș avea ocazia să-l testez și să mă conving de calitățile sale. Altfel, trebuie să ai încredere: fie în premiile primite de producător, fie în ceea ce ți-am povestit în acest articol.

Informații pe: dirtlej.com
Importator în România: –
Preț: 238 euro cu TVA inclus

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four + 19 =