Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Într-o lume a computerelor cu GPS foarte puțini mai investesc să producă un model fără GPS dar la standardele tehnice de azi. Meilan sunt cu siguranță unii dintre aceștia. Prima întrebare ar fi de ce? Păi în primul rând pentru prețul mai mic, apoi pentru precizia mai mare și pentru că nu toată lumea insistă să aibă gpx-urile turelor salvate și să fie înregistrată pe segmentele de Strava. Dacă stai să te gândești mai bine, de fapt întrebarea e de ce nu fac mai mulți asta? Computerele fără GPS au rămas destul de învechite…
Cum spuneam, nu e cazul la Meilan cu al lor model M4. Trebuie să precizăm de la început că Meilan au în ofertă și modele cu GPS. M4 însă oferă tot ce poate să ofere în ziua de azi un model cu înregistrarea datelor clasică.
Practic, M4 are un design exterior demn de anul 2019. Cu o carcasă mare, ecran generos cu 7 câmpuri de date, acumulator intern cu încărcare prin USB și mai ales cu prindere standard prin rotație la fel ca modelele cele mai scumpe, M4 nu își trădează tehnica tradițională pe care este bazat. Dacă adăugăm și faptul că se poate conecta la senzori prin standardul Bluetooth, lucrurile devin uimitoare.
Pachetul ce vine cu M4 e și el generos. Pe lângă computer și un cablu microUSB, avem două prinderi de ghidon, una clasică pentru pipă și una extinsă, exact ca la cele mai scumpe modele cu GPS. Prinderile sunt de calitate foarte bună și sunt perfect compatibile de exemplu cu Garmin – în imagine avem prinderea extinsă Meilan și prinderea pe pipă de la Garmin. Am testat și compatibilitatea este perfectă.
Tot în pachet avem și senzorul combinat viteză/cadență pe Bluetooth cu prindere rapidă cu elastic, împreună cu 2 magneți, unul pentru spițe și unul pentru brațul angrenajului. Dată fiind compatibilitatea Bluetooth, practic computerul se poate lega la orice alți senzori, inclusiv modele fără magnet pentru cine dorește. De asemenea, senzorul Meilan se poate conecta la computerele altor producători. Atenție doar la aspectul că Bluetooth e un protocol care permite conectarea unui senzor la un singur computer, spre deosebire de ANT+ care permite conectarea mai multor computere. M4 nu e compatibil și ANT+! Pe lângă senzorul inclus, M4 știe să citească și informații de la o centură de puls Bluetooth dar care trebuie achiziționată separat. Din păcate am constatat că toate centurile de acasă sunt doar pe ANT+ și nu am reușit să testez funcția.
Computerul propriuzis mai are senzor de temperatură și un sistem de iluminare de background foarte bun. Ecranul împărțit în 7 zone permite afișarea tuturor informațiilor necesare. Conținutul câmpurilor se adaptează singur la tipul de senzori conectați. În principiu avem trei ecrane, unul afișează valorile instantanee (viteză, distanță, durată, cadență, HR…), al doilea cele medii și al treilea cele maxime. În zona superioară avem afișată ora, numărul turelor (computerul are și funcție Lap) și modul în care e computerul: run sau pauză.
Ecranul e foarte bun, cu un contrast de top și o iluminare de fundal foarte puternică. Butoanele sunt intuitive și ușor de folosit iar resetarea generală se face de la un mic buton pe spate ce e greu de accesat accidental.
Mi-a plăcut computerul chiar dacă eu sunt un împătimit al celor cu GPS. Dacă ar fi să folosesc un computer clasic ar fi probabil alegerea principală. Precizia de măsurare depinde de cât de corect e aleasă circumferința roții, iar la măsurarea acesteia direct se obține cea mai bună precizie posibilă. Bicicletele cu computer cu senzor chiar sunt folosite pentru măsurarea precisă a traseelor lungi din concursurile de alergare! Dacă doriți un computer clasic, uitați-vă și la Meilan M4, cu greu veți găsi o ofertă mai bună! Iată părerea noastră și într-un mic video:
Importator: Meilan Romania
Preț: 309 lei (redus la 299 lei)
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.