Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Astăzi, când piața este inundată de opțiuni cu ceasuri smart multisport, poate fi din ce în ce mai greu să alegi ceva. Toate par că știu să facă tot și totuși nu chiar tot sau nu toate la fel de bine. Ca să nu mai vorbim despre preț care, de cele mai multe ori, nu este mic.
Pentru a răspunde măcar la o parte din întrebările pe care le ai și, sincer, pentru că și noi eram curioși, am testat în paralel doua dintre cele mai bune, cunoscute și scumpe ceasuri multisport de pe piață. Este vorba de vârful de gamă de la Garmin, Enduro 2 și vârful de gamă de la Coros, Vertix 2, ambele ceasuri primite la test de la Trisport.ro. Însă nu voi intra prea mult în detalii pentru că recenzia s-ar lungi la nesfârșit. Spre exemplu nu ma interesează dacă poți controla muzica de pe telefon sau ca sticla ecranului e din safir. Ok, asta din urma poate contează când ești pe munte, escaladezi și riști să zgârii ceasul de stânca. În plus, modelele nu mai sunt atât de noi, iar pe net există deja multe recenzii, unele foarte detaliate.
Pe scurt, nu ar trebui să-ți fie greu să alegi dintre cele două, motivul principal fiind prețul, Garmin Enduro 2 fiind (mult) mai scump decât Coros Vertix 2. Dar oare merita totuși Enduro 2 să fie cu 37% mai scump decât Vertix 2? Din punctul meu de vedere, dintr-un singur motiv, merită. Pe de altă parte Vertix 2 vine cu un alt avantaj foarte mare în fața Garminului. Voi detalia mai jos.
Din punct de vedere vizual ambele ceasuri poți spune că sunt la fel: robuste, bărbătești, mari, sport. Puțin mai elegant ar fi Garminul, dar cu greu ai putea să le porți la costum sau casual și să spui că se asortează. Din punct de vedere al graficii ecranului mie mi-a plăcut mai mult Vertix 2, pentru simplul motiv că ai la dispoziție o întreagă bază de date cu ecrane, care de care mai colorate și mai diferite între ele. Foarte multe mi-au plăcut și greu reușeam să mă hotărăsc pe care să-l aleg. Din punctul ăsta de vedere Enduro 2 este sărac și tot ce poți face este doar să schimbi niște culori la fonturi.
Și dacă sunt atât de similare, de unde diferența asta mare de preț? Brandul costă, iar Garmin este consacrat pe piață drept lider în domeniu. Coros este mai nou și, până când devine și el un etalon, va continua să ofere specificații și performanțe similare sau identice, dar la preț mai mic, tocmai pentru a-și face loc pe piață.
Ideea este că ambele ceasuri știu să te citească aproape complet, diferențele văzându-se în câteva zone cheie, una din ele fiind navigația. Din punctul meu de vedere, deși cam toate device-urile de pe piață navighează, niciunul nu navighează mai bine decât Garmin. Garmin are hărțile proprii, iar modul prin care îți oferă informația pe ecran este ușor de înțeles și procesat. Coros Vertix 2 navighează și el, dar hărțile sunt mai greu de citit.
Din punct de vedere al preciziei GPS-ului, ambele sunt bune sau oricum, diferențele sunt neglijabile. Ambele ceasuri dispun de funcția „multi-band” prin care precizia localizării în spațiu este mai buna. La o alergare prin pădure deasă, track-ul înregistrat de cele două ceasuri a avut diferențe foarte mici, inevitabile.
Apoi mai este o diferența între cele două, care privește timpul de procesare și afișare a imaginii. Spre exemplu, când întorci mâna ca să privești ecranul cu harta, la Garmin Enduro 2 imaginea e stabilă fiindu-ți arătata direcția de mers din prima. La Vertix 2 pe de alta parte, imaginea se rotește câteva secunde, până când ceasul înțelege ce s-a întâmplat, mai precis că ai schimbat mâna din plan vertical în orizontal.
Însă o diferență importantă, care chiar contează și care chiar s-ar putea să te facă să plătești extra prețul pentru Enduro 2, este că hărțile de la Garmin sunt rutabile. Ok, știm cum se rutează un traseu când îi dai destinație și gps-ul te duce la drumuri spre finiș. Ei bine, hărțile de la Enduro 2 te ghidează folosind și potecuțe nu doar pe drumurile consacrate. Să zicem că ești în pădure, noaptea, pe ploaie, rătăcit/ă, singur/ă, speriat/ă și înfometat/ă! Dar vezi pe ceas că undeva apare că ar fi o cabană. Poți alege destinație cabana, iar ceasul te va ghida până acolo folosind toate opțiunile de drum disponibile. Este ceva ce Vertix-ul nu poate să facă.
O alta diferența dintre cele două poate să nu însemne mare lucru pentru mulți, însă e vorba de o funcție foarte utilă și anume faptul că Enduro 2 are lanternă integrată. Da, pe cât de inutilă pare asta pe hârtie, pe atât de utilă e în teren. Indiferent dacă ai nevoie de puțină lumină prin cabană sau cort, dacă cotrobăi acasă printr-un dulap, luminița asta devine extrem de utilă. Și poate fi și roșie, ca să nu-i deranjezi pe ceilalți din cort spre exemplu. Iar lumina este atât de puternică, de două ori mai puternică decât la Garmin Fenix 7x, încât o poți folosi chiar să-ți lumineze poteca. Desigur, nu e recomandat să faci lucrul asta pentru că bateria e mica, dar și intensitatea luminii este reglabilă.
Pe de altă parte pe ambele ceasuri poți pune muzică, mp3-uri, însă doar Garmin are și conectivitate cu serviciile de streaming precum Spotify, Deezer, YouTube (în curând). Desigur, poți spune că nu te interesează funcția asta, pentru că oricum ai și telefonul cu tine, unde ai muzica. Dar dacă nu ai avea telefonul cu tine, să zicem la o alergare scurtă, tot ai putea avea muzica cu tine, redată de pe ceas.
Ceasurile sunt asemănătoare, identice chiar din unele puncte de vedere, inclusiv hardware. Ambele au ecran de 1.4-inch cu rezoluție 280 x 280, ambele au 32 gb de memorie și ambele rezistă la o presiune de 10 atm. Din punct de vedere al recepției sateliților, ambele ceasuri prind la fel GPS, GLONASS, Galileo, Beiduo QZSS, dimensiunile sunt foarte asemănătoare și greutatea aproape la fel, 92 g pentru Enduro 2 și 89 g pentru Vertix 2, echipate cu brățările care vin în cutie (pe net am găsit anunțate greutăți mai mici, respectiv 72 grame pentru Coros și 70 grame pentru Garmin).
Însă o diferență mare dintre cele două, pe lângă navigație, este autonomia bateriei. Spre deosebire de ce spun alte recenzii, mie mi-a dat altfel, mai precis că Vertix 2 stă mai bine la autonomie decât Enduro 2.
Autonomia am testat-o și de-a lungul evenimentului Dunav Ultra (dar nu numai), o tură de bicicletă care are loc în Bulgaria, durează mai multe zile și parcurge lungimea Dunării, de la vest la est. Timp de 5 zile, cât ne-a luat nouă tura, am prins vreme foarte bună, cu mult soare, fapt care a avantajat Enduro-ul, echipat fiind și cu încărcare solară. Cu toate astea, Coros Vertix 2 a ținut 21 de zile până a ajuns la 13% baterie, moment în care l-am pus la încărcat, în timp ce Garmin Enduro 2 a ținut doar 12 zile până a ajuns la 17% când l-am pus la încărcat. Ambele ceasuri au fost lăsate cu setările implicite, recepție satelit implicit, ambele au fost folosite în paralel, pe ambele mâini, în același timp, non-stop. La final Vertix 2 a ieșit mult mai bine.
Tot la capitolul diferențe avem și butonul rotativ de la Vertix 2, care mi-a plăcut foarte mult. Este un mod foarte convenabil prin care controlezi setările ceasului și zoom-ul pe hartă. Tot ce trebuie să faci este să rotești în sus sau jos pentru a alege meniul apoi să apeși pe buton pentru confirmare. Dar e drept și că în mișcare, dacă ești la o alergare spre exemplu, mai ușor apeși pe butoanele clasice decât să rotești de rotița asta.
Un alt avantaj interesant la Coros este că Vertix 2 oferă opțiune de control dedicat pentru action cam-ul Insta360. Tot ce trebuie să faci este să le împerechezi mai întâi pe cele doua prin Bluetooth. Mi-a fost de folos opțiunea asta când, spre exemplu, eram pe placa gonflabilă SUP, iar camera Insta360 era montată departe de mine, pe un băț telescopic la vârful pălcii. O puteam porni și opri fără să mă chinui să ajung la ea riscând să cad în apă.
Însă din păcate Vertix 2 vine la pachet și cu un dezavantaj, mai precis faptul că ceasul nu mai oferă împerechere ANT+ cu senzorii, doar Bluetooth. Este foarte ciudat lucrul ăsta, având în vedere că majoritatea covârșitoarea a senzorilor de azi, puls, viteză, putere, cadență, radar se conectează prin ANT+. Cu Bluetooth ai un singur string de conectare: doar o centură de puls, doar un smart trainer etc., în timp ce cu ANT+ poți conecta 10 senzori odată. Valabil și în sens invers. Spre exemplu într-o tură de șosea, un singur ciclist are radar, dar la el se pot conecta toți cei din pluton, ca să “vadă” mașinile care vin din spate. Dacă tu ai doar ceasul Coros Vertix 2, nu te vei putea conecta.
Coros Vertix 2 sau Garmin Enduro 2, pe care să-l alegi?
Dacă bugetul nu este o problemă, atunci categoric alegi Garmin Enduro 2. Știe tot, face tot și dacă muncești puțin și umbli prin setări, îl poți face să țină bateria mai mult. De asemenea, tot Garmin Enduro 2 ar trebui să-ți iei și dacă ești sportiv/ă serios/serioasă. Nu neapărat profesionist, dar un sportiv amator pentru care cifrele, statisticile, performanțele, STRAVA și o viață activa contează mult. În ciuda problemelor pe care orice echipament electronic îl are, Garmin e, până la urmă, garanția performantei și un etalon pe care mulți îl copiază.
Pe de altă parte Coros Vertix 2 este pentru restul dintre noi, amatorii de sport și timp petrecut în natură. Chiar și pentru cei care prefera doar să aibă un ceas “mare, cool și sport” la mână. Este un ceas mai mult decât suficient pentru majoritatea copleșitoare a pasionaților de outdoor și, fiind mai ieftin, îți permiți să nu-l folosești la capacitate maximă sau prea des.
Coros Vertix 2 face cam tot ce face și Enduro 2, dar nu e Garmin. Cam la asta se rezumă totul. Ambele ceasuri le-am avut la test timp îndelungat și ambele au fost de încredere, nu a fost nevoie de vreun restart sau să se fi blocat. Faptul că bateria la Vertix 2 ține atât de mult este un mare bonus din punctul meu de vedere. Pe de altă parte, faptul că harta nu este stabilă în primele secunde când întorci mâna spre tine, poate nu te va deranja. Pe de altă parte, faptul că la Garmin Enduro 2 imaginea e „rock solid”, oferă un sentiment foarte plăcut.
La final opțiunea este a ta, iar alegerea o vei face în funcție de stilul tău de viață, preferințe, pretenții și banii pe care ești dispus să-i cheltui, dar eu aș spune că alegerea pragmatică este Vertix 2, iar alegerea pasională este Enduro 2.
Prețuri Trisport.ro
| Preț redus | Preț normal |
Garmin Enduro 2 Sapphire Solar | 4.499 Lei | 5.599 Lei |
Coros Vertix 2 | – | 3.499 Lei |
Coros Vertix 2
Garmin Enduro 2
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.