Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
În atelierul Freerider a sosit pentru teste una dintre cele mai apreciate căști de all mountain a momentului: Giro XAR. Este vorba de o cască cu protecție suplimentară pentru ceafă (MIPS) dar în același timp este un model ușor (360 g) și plin de inovații tehnologice. Este vorba despre un model de top, așa că și așteptările sunt pe măsură.
Casca este construită prin tehnica In-mold, folosită la majoritatea căștilor de calitate superioară, materialul fiind întărit cu un schelet suplimentar intern de rezistență, Roll Cage Reinforcement.
Aspectul general al căștii este deosebit și se observă inclusiv privită în detaliu că este vorba de un produs de calitate superioară. Culorile sunt plăcute, ea fiind disponibilă oricum într-o gamă largă de culori pentru toate gusturile.
La prima atingere, casca este mult mai ușoară decât pare, fiind destul de voluminoasă. Odată pusă pe cap, ea este deosebit de confortabilă, mult peste produse de la nume mari din industrie. Acest lucru este în mare parte datorat și padding-ului X-Static. Acesta, pe lângă faptul că este foarte plăcut la atingere, conține fibre de argint cu efect antibacterian și ajută de asemenea la menținerea unei senzații plăcute prin eliminarea transpirației.
Sistemul de reglaj Roc Loc 5 este minimalist dar eficient, ușor de folosit și de asemenea foarte confortabil.
Ce nu mi-a plăcut este materialul din care sunt confecționate buclele de închidere, care mi se par că au un aspect destul de ieftin și sunt destul de dure la contactul cu obrazul. Am întâlnit materiale mult mai plăcute la atingere la alte modele de căști. Acest lucru este compensat însă de sistemul de reglaj al acestora, o buclă care se desface și permite reglarea perfectă a Y-ului astfel încât să poziționeze buclele perfect în jurul urechii.
Deși personal nu sunt iubitor al vizoarelor, XAR este dotată cu unul dintre cele mai avansate astfel de accesorii: vizorul P.O.V. care are poziția ajustabilă pe verticală.
Dar calitatea unei căști se simte cel mai bine pe traseu. Chiar și la viteză mică, cele 17 fante de ventilație asigură o ventilație foarte bună, chiar prea bună pentru luna februaruie. Fantele lucrează împreună cu un sistem de canale interne, sistem denumit Wind Tunnel, pentru a asigura răcorirea capului chiar și pe cele mai mari călduri. Și mi-e teamă că s-ar putea să ajungem să testăm și asta acum, în toiul iernii, dacă vremea ține tot așa…
Partea de protecție a cefei nu deranjează cu nimic, chiar dacă am folosit destul de mult casca și pe cursieră în poziție destul de aplecată.
După ce am străbătut câteva sute de km cu Giro XAR pot spune că este una dintre cele mai comode căști pe care le-am folosit, cu siguranță cea mai comodă cască de MTB. Este mai grea decât modelele mai minimaliste, dar părerea mea este că protecția suplimentară oferită merită acest mic sacrificiu. Nu este o cască ieftină, dar nu este nici printre cele mai scumpe. O recomand tuturor celor ce doresc o cască cu un plus de protecție pentru XC sau chiar și pentru șosea, dar și celor care doresc o cască mai minimalistă pentru Enduro. Este o cască pentru cei care nu vor să facă rabat la calitate dar nici nu doresc să cheltuie o avere. De asemenea, ar putea fi cu siguranță casca unică, ce se poate folosi de la antrenamentele lungi pe șosea cu plutonul până la coborârea aceea de vis din vârful muntelui pe poteca sinuoasă și plină de rădăcini.
Plus: protecție suplimentară, confort deosebit, calitate superioară
Minus: buclele de închidere un pic cam dure
Preț: 555 lei (redus la 444 lei la data scrierii articolului)
Importator: www.extremeriders.ro
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.