Acum citesti
Am testat ceasul multisport Suunto Spartan Sport HR

Dacă te gândești la ceasuri outdoor și ești un împătimit al muntelui și aventurii, primul nume care îți vine în minte este cu siguranță Suunto! Începând cu producția de busole și instrumente de măsură încă din 1936 și cu o experiență de zeci de ani în producerea celor mai rezistente modele de ceasuri, care au văzut locuri în care au ajuns oameni mai puțini decât degetele de la o mână, revoluția Smart nu avea cum să nu se regăsească și în colecția Suunto! După ce au fost multă vreme în topul ceasurilor ABC (Altimeter-Barometer-Compass) cu modele legendare Vector sau Core care încă mai fac deliciul pasionaților, primul model de ceas cu GPS, Ambit, a fost creat de Suunto în 2012, model aflat acum la generația a 3-a.

În 2016 a fost lansată seria de modele Spartan, gândite ca dispozitive extrem de robuste, multisport, cu funcții smart și activity tracking, după părerea mea o opțiune mai mult orientată spre outdoor decât modelele Ambit.

Am primit la redacție pentru test modelul Spartan Sport HR, o versiune medie a acestui ceas, dotat cu măsurarea pulsului pe mână dar din păcate fără barometru și implicit cu măsurarea altitudinii doar după datele GPS.

Odată cu lansarea modelului Ambit 3, Suunto au luat decizia extrem de controversată să renunțe complet la conectivitatea ANT+ a modelelor lor, inclusiv la cele Spartan care au fost lansate după aceea. Din păcate, din acest motiv nu am putut testa conectivitatea ceasului cu senzorii de putere, viteză și cadență pe care îi avem disponibili, toți funcționând pe ANT+. Suunto oferă acum conectivitate doar pe protocolul BTLE iar senzorii de ciclism compatibili sunt încă destul de puțini pe piață.

Ca de obicei, complexitatea acestor ceasuri și computere este foarte mare, fiind practic imposibil să atingem toate funcțiile acestora în cadrul unui test, eu folosesc modele la care încă mai descopăr lucruri noi chiar și după 2 ani! Dar vom încerca să vă prezentăm cât mai bine acest ceas, insistând asupra aspectelor care ni se par că îl deosebesc de alte modele cu funcții similare de pe piață!

Prima impresie despre Spartan Sport este de calitate absolută! Cu un design foarte elegant și oarecum discret (cel puțin în varianta de culoare primită), materialele dau impresia de soliditate și durabilitate. Cureaua de silicon este foarte confortabilă și ține bine pe mână ceasul care nu e chiar foarte ușor. Pe spate găsim senzorul HR, cel mai precis de pe piață conform mai multor teste, dar și mufa de încărcare, un design elegant cu prindere magnetică, probabil cea mai practică mufă de acest gen de pe piață!

Controlul ceasului se face cu ajutorul a trei butoane laterale, situate toate în dreapta, probabil pentru a face loc în stânga antenei. De asemenea, ecranul este de tip touchscreen. Practic butoanele au rol de select (cel din mijloc) și de navigare în sus și în jos prin meniu la cele din lateral. În cazul în care un buton are și altă funcție într-un anumit context, lucrul e indicat intuitiv pe ecran. Butonul din mijloc apăsat lung funcționează și ca buton ”back”, lucru pe care noi nu l-am descoperit cât timp am testat ceasul! Apăsat și mai mult, oferă posibilitatea de a introduce ceasul în modul standby, practic un fel de oprire aproape completă a acestuia.

Ca orice smartwatch, ecranul principal ne prezintă ora și câteva informații configurabile, sub o formă care putem să o alegem și să o modificăm după bunul plac: analogic, digital, cu mai multe sau mai puține informații suplimentare, alegerea e a fiecăruia.

Funcțiile ceasului se împart intuitiv în cele de monitorizare zilnică și cele de activitate curentă, primele fiind accesibile cu meniul în jos, celealalte în sus.

Monitorizarea zilnică include numărarea pașilor și implicit a distanței parcurse, dar și a pulsului 24/24 h, toate acestea putând fi afișate sub formă de text și grafică. Urmează o pagină cu statisticile activităților de antrenament, una cu timpul de recuperare rămas iar la final una cu informații despre orele de somn. Cu degetul pe touch putem naviga în stânga sau în dreapta prin alte date utile.

În ceea ce privește activitățile sportive, meniul specific ne oferă posibilitatea să alegem între un număr record de tipuri de sport disponibile, peste 80 conform producătorului (nu am stat să le numărăm, dar sunt extrem de multe). Acestea sunt doar cele standard, dar pot fi adăugate și altele personalizate, așa cum cele existente pot fi modificate. Este remarcabilă posibilitatea de a afișa până la 7 câmpuri de date pe un ecran, mult peste ce oferă concurența la acest capitol. Ca sporturi regăsim clasicele opțiuni de alergare, trail running, alergare pe bandă, dar și ciclism, ciclism cu powermetru, mountain bike, ciclism indoor, înot în piscină sau afară, antrenament cu greutăți, schi, schi fond și mai ales schi de tură, activitate pe care nu am mai regăsit-o până acum explicit pe alt computer. Există și opțiunea de triatlon, deci de multi-activitate. În rest găsim de la sporturi de echipă ca fotbal sau baschet până la tenis, cheerleading, dans și arte marțiale, plus multe altele… Pe scurt, este de departe ceasul cu cea mai mare mulțime de sportivi țintă pe care l-am văzut, deși probabil pentru majoritatea sunt oferite doar informații de tipul timp, pași, distanță sau puls. Antrenamentele se pot face cu un obiectiv fix sau cu intervale. La final putem selecta un ”mood” care să indice cât de bine ne-am simțit.

Spartan oferă de asemenea funcții de navigație, dar fără hartă de bază, doar ca direcție sau după un track preexistent, sub formă de rută, la fel cu majoritatea produselor similare de pe piață. Receptorul GPS a celor de la Suunto, compatibil și Glonass, este însă unul dintre cele mai precise de pe piață, lucru remarcat în mai multe teste independente. Mai avem de asemenea un Logbook cu istoricul activităților și un cronometru ce se poate programa în mai multe moduri de funcționare.

Ca și conectivitate, Suunto Spartan se leagă prin BTLE cu telefonul care trebuie să aibă instalată aplicația Movescount. Această aplicație descarcă direct informațiile de pe ceas și le încarcă pe internet, putând fi sincronizate direct cu pagini cum ar fi Strava. Tot în această aplicație regăsim și informațiile despre activitatea zilnică: număr de pași, calorii arse.

Câteva lucruri destul de interesante le-am lăsat la final. În primul rând Spartan are nevoie să se conecteze la PC pentru destul de multe operații. După un reset are nevoie să se reactualizeze legat prin USB la PC. De asemenea, multe din configurările ceasului se fac doar de pe PC, cum ar fi și cea a activităților. Ar fi fost destul de util să nu fie nevoie de acest lucru, dar și să poată fi oprit ceasul pentru a economisi bateria.

Printre alte specificații putem aminti greutatea de doar 74 g, autonomia de 14 zile în modul ceas (care parcă nu se mai termină, mie mi se pare mult mai mare) și de 10 ore în modul înregistrare, extensibil la 40 în modul power save. Nu e de ignorat nici rezistența la apă până la 100 m adâncime.

Pro: Suunto Spartan Sport HR mi se pare un ceas de o polivalență unică, cu senzori extrem de preciși și cu o interfață grafică plăcută. Nu în ultimul rând aspectul solid și discret poate fi pe placul multor utilizatori. Orice sport ai practica, Spartan pare să aibă ceva pentru tine!

Contra: Din punctul meu de vedere critic total renunțarea la ANT+ și obligarea clienților să își schimbe senzorii, unii extrem de scumpi. Un minus mi se pare și dependența de conexiunea la PC pentru anumite operațiuni. Lipsește barometrul, dar există versiuni care au și acest senzor, recomand una cu barometru pentru cei ce fac ture cu diferențe de nivel consistente.

Importator: New Sport

Preț recomandat: 500 Euro

 

 

Vezi Comentarii (5)
  • Mi se pare f slab comparativ cu un Garmin Fenix 5:
    – nu are Wi-Fi
    – nu are geam din cristal safir
    – nu are barometru
    – nu suporta senzori ANT+
    – autonomie mai mica (cu toate ca e totusi decenta pentru segmentul sau de piata)
    – touchscreen-ul e un dezavantaj in conditii de ploaie, ger, etc.
    – mai voluminos decat Garmin-ul

      • Poate partea software sa fie mai optimizata. Ma gandesc aici la usurinta in utilizare si multitudinea de profile disponibile. Totusi oricarui ceas de sport mai cu pretentii ii poti adauga profile personalizate… lipsurile pe partea de hardware in schimb nu pot fi remediate (Wi-Fi, Barometru, ANT+)

  • Butonul din mijloc are si functie de Back la apasare lunga. Ecranul tactil poate fi evitat complet, dealtfel exista si optiune de dezactivare.
    In momentul in care nu este purtat intra intr-un mod stand-by cu consum extrem de redus (se stinge si ecranul).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five − two =