Acum citesti
Test – remorca Qeridoo Speedkid 2

Remorcile pentru biciclete nu sunt încă atât de populare în România însă considerăm că a sosit vremea să acordăm mai multă atenţie acestui subiect. Cicloturismul în România creşte de la an la an, iar cicloturism înseamnă familii pe bicicletă. Familii înseamnă şi copii, iar dacă copii nu pot încă pedala sau nu pot merge pe bicicletă la fel de mult ca părinţii atunci soluţia o reprezintă o remorcă de bicicletă pentru copii.

Qeridoo Speedkid 2 este la această oră una din cele mai bune opţiuni de pe piaţă, dacă nu chiar cea mai bună întrucât este cea mai completă dintre cele pe care le-am încercat până acum.

IMG_5947

Poate nu observi din prima însă cel mai important aspect al acestei remorci este suspensia reglabilă. De multe ori suntem prea preocupaţi de confortul nostru pe bicicletă şi uităm de cum se simte copilul în spate. Însă Speedkid 2 are grijă de această problemă mulţumită suspensiilor. Remorca este robustă şi potrivită pentru turele offroad, drumuri pavate cu piatră şi pentru zone rurale unde în general există căi de comunicaţie largi, drumuri forestiere, uliţe la sat.

04

Qeridoo este o companie germană şi din start ar trebui să fim asiguraţi de calitatea produsului. Realitatea este că remorca emană calitate prin toţi „porii” şi în zilele cât ne-am „jucat” cu ea nu am reuşit să găsim prea multe lucruri care pot fi îmbunătăţite.

IMG_5123

Remorca este mare, 2-ul din nume însemnând că pot fi transportaţi doi copii la interior. Remorca este mare însă pliată nu ocupă deloc mult spaţiu. Poate fi transportată lejer într-o berlină normală, iar într-un combi sau SUV încape chiar întreagă însă cu roţile detaşate.

IMG_4056

Pliată remorca ocupă doar podeaua portbagajului, iar deasupra poate fi pus restul de bagaje. Încape chiar şi într-o maşină de clasă mică precum un VW Polo, în portbagaj mai rămânând loc şi pentru ceva bagaje mici.

IMG_4056a

Pot fi transportaţi doi copii însă dacă este doar unul poziţia hamului din interior poate fi modificată pentru ca cel mic să stea pe mijlocul banchetei. Totuşi dacă trebuie transportat doar un singur copil nu recomandăm această remorcă întrucât există şi varianta pentru un singur loc, care este mai mică, mai uşoară şi mai manevrabilă. Totuşi într-o tură serioasă de cicloturism în această remorcă dublă pot fi transportaţi cu succes un copil cât şi bagajele turei.

Qeridoo Speedkid 2 este bine gândită să protejeze copii. Cei mici sunt securizaţi la interior cu centură de siguranţă în 5 puncte reglabile pe înălţime şi cu protecţii din burete, iar remorca constituie un „roll cage” veritabil. Tavanul este panoramic şi transparent un lucru bun pentru ca cei mici să aibă o vizibilitate bună la exterior. Dacă însă este soare puternic tavanul se poate acoperi pentru a fi umbră.

03

Exista la interior şi o pereche de tetiere, ce pot fi detaşate sau reglate pe înălţime, care susţin într-o poziţie mai fixă capul copilului dacă acesta are o vârstă mai mică.

IMG_5981

În faţă şi pe laterale există o mulţime de ferestre în aşa fel încât copii să se poată bucura de peisaj. Uşa, partea din faţă a remorcii, dispune şi de plasă împotriva insectelor. Astfel, dacă este prea cald folia din plastic transparent poate fi rulată, iar aerul va răcori interiorul.

02

Este o idee bună însă totuşi nu poţi pedala prea repede ştiind că bate vântul puternic peste copii. O idee bună ar fi fost dacă ferestrele laterale s-ar fi deschis fiind protejate cu plasă.

Materialul din care este construită remorca este rezistent. Este acelaşi pe care îl regăsim şi la rucsacurile de munte. Acest material oferă ocupanţilor o protecţie bună la ploaie moderată. Pentru ploaie torenţială există o husă specială care oferă protecţie totală. Cadrul este din aluminiu, un mare avantaj pentru greutate. Cu tot cu roţi şi proţap bicicleta cântăreşte doar 14,44 kg.

IMG_5220

În plus faţă de copii poţi transporta şi bagaje. În spatele locurilor copiilor există un portbagaj cu un volum de aproximativ 45 litri potrivit specificaţiilor oficiale. 45 litri înseamnă cam cât un rucsac de munte de dimensiuni medii. În plus există pe exterior încă două buzunare pentru obiecte mai mici. În interiorul spaţiului unde stau copii mai sunt două buzunare din plasă unde cei mici îşi pot ţine jucăriile.

IMG_5949

Fiind pentru doi copii specificaţiile oficiale ale bicicletei menţionează că pot fi transportaţi copii de 6-7 ani cu o greutate totală de maxim 45 kg. În testul nostru am „folosit” doi copii de 5 respectiv 6 ani cu înălţimi aproximative de 110-120 cm. După cum se vede şi din poză au avut loc amândoi destul de bine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atunci când doreşti să o transporţi cu maşina sau să o stochezi în casă, remorca se pliază foarte mult. Dintr-o singură mişcare o aplatizezi la doar 25 cm înălţime (fără roţi). Amprenta la sol rămâne aceeaşi, dar înălţimea este redusă foarte mult.

IMG_5946 IMG_5943

Remorca se leagă de bicicleta foarte uşor. Sistemul de fixare este specific prinderii QR al roţii bicicletei. Dacă însă doreşti să foloseşti remorca la o bicicletă modernă, cu ax thru-axle, va trebui să achiziţionezi un ax special. Noi am găsit, şi am testat, sistemul Robert Axle pe care îl recomandăm cu căldură. Dacă doreşti să detaşezi rapid remorca de bicicletă nu trebuie să demontezi întreg proţapul ci este suficient să scoţi capul care se fixează, printr-un sistem rapid, de butucul roţii bicicletei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_5951

Fiind de provenienţă germană remorca Qeridoo Speedkid 2 este testată şi certificata TÜV şi GS în Germania. Calificativul mediu dat de clienţii germani este de 4,5 din 5 stele într-o evaluare făcută de Foxrate.de.

La capitolul securitate rutieră remorca este dotată cu catadioptri, câte doi în faţă şi în spate. În plus există benzi reflectorizante pe toate cele 4 laturi ale remorcii. De asemenea se pot instala şi lumini dacă le cumperi separat. Un ultim element de securitate este steguleţul portocaliu care face ca remorca să fie şi mai vizibilă în trafic.

01

Tot la capitolul securitate este important de menţionat că remorca este dotată şi cu „frână de mână” care este de fapt de picior. Astfel, dacă laşi bicicleta sprijinită de un perete cu remorca pe un plan inclinat poţi acţiona cu piciorul frâna remorcii, iar tot ansamblul rămâne nemişcat.

IMG_5955

Roţile sunt pneumatice, fapt care oferă un plus de amortizare, iar butucul conţine doi rulmenţi ce permit o tractare sau împingere deosebit de uşoară şi silenţioasa a remorcii. Printr-o simplă apăsare a unui buton situat pe butuc roţile se scot. Atunci când transporţi remorca sau o stochezi, roţile pot fi păstrate în interiorul remorcii pentru a economisi spaţiu. Remorca se vinde inclusiv cu o pereche de huse pentru roţi în cazul în care acestea sunt murdare.

IMG_5952

Însă remorca nu dispune de protecţii ale roţilor în cazul în care, să spunem, intri printre doi copaci sau stâlpişori. Dacă spaţiul este prea îngust roţile remorcii se vor lovi direct de acest obstacol. Era folositor dacă în faţa roţilor exista o protecţie care să menajeze roţile într-o astfel de situaţie.

remorca bicicleta qeridoo speedkid 2 11UPDATE – Remorca dispune inclusiv de protecţii pentru roţi doar că acestea nu au fost montate la data realizării testului.

Pentru a deveni şi mai compactă la pliere şi proţapul este detaşabil. Nu este nevoie de scule pentru operaţiunea asta. Totul se scoate cu mâna. Remorca Qeridoo Speedkid 2 este disponibilă în 4 variante de culori: verde, albastru, lila şi cea portocalie pe care am avut-o la test.

IMG_5950

Însă această remorcă are încă două atuuri pe mânecă. În primul rând se vinde împreună cu setul de accesorii care o transformă în cărucior buggy – mâner şi roată faţă pivotantă. Astfel poţi folosi remorca şi la cumpărături dacă, spre exemplu, ai ajuns la supermarket. Aici poţi lăsa bicicleta afară, în rastel, iar remorca o transformi în buggy luând-o cu tine în magazin unde te ajută la transportul cumpărăturilor.

IMG_5986

În al doilea rând remorca poate fi transformată şi în cărucior jogger. Accesoriile pentru această variantă sunt opţionale însă dacă le achiziţionezi vei putea alerga în parc alături de copilul tău care stă în remorcă.

În realitate remorca s-a comportat exemplar. Cu siguranţă o vei simţi că este acolo, în spate. În funcţie de cât de tare accelerezi vei simţi o elasticitate şi o inerţie însă sentimentul este mult mai bun decât în situaţia în care ai avea instalat un scaun de bicicletă pentru copii. Remorca nu incomodează cu nimic echilibrul ciclistului întrucât proţapul de fixare este flexibil pe verticală şi orizontală.

Greutate (cu roţi şi proţap) 14,44 kg
Înălţime (cu roţi) 99 cm
Înălţime pliată (fără roţi) 25 cm
Lăţime totală (cu roţi) 84,5 cm
Lăţime fără roţi 70,5 cm
Lungime totală (fără proţap) 83 cm
Înălţime spătar 70 cm
Lăţime banchetă 59 cm
Adâncime banchetă 21 cm
Loc picioare 28 cm
Preţ recomandat 1.800 lei
Importator Martin Velo Sport
Vezi Comentarii (4)
  • Dorodici ma numesc, sunt reprezentantul Martin Velo Sport, importatorii Qeridoo. Nu doresc sa fac reclama intr-un mod insistent de „Teleshopping”, insa pot spun cu multa bucurie si sinceritate, ca din 2009 incoace avem atat de multe amintiri si clipe frumoase petrecute cu familia pe bicicleta. Am 3 copii si pe toti 3 i-am vazut crescand pe doua roti, am facut impreuna mii si mii de km de-a lungul celor 8 sezoane. Multumim lui Dumnezeu, fara emotii si alt fel de incidente neplacute. Cel mai important lucru este insa sa pedalezi preventiv si responsabil, apoi bucuriile si clipele frumoase in familie vor veni de la sine. Si sanatatea si forma fizica mai buna, e bonus pentru toata lumea.

  • Buna ziua, ma numesc Koncz Zsolt ajutorul lui Dumnezeu am cumparat si noi o remorca de la domnul Laurentiu Dorodici.Un lucru este sigur remorca este Suuuper. Este foarte usor, spatios,usor de manevrat.Fiul meu abia astepta sa fie vreme frumoasa sa mergem cu bicicleta.Sunt foarte multumit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × four =