Acum citesti
Test – cobur ghidon Ortlieb Handlebar Pack S

Odată cu creșterea popularității cicloturismului au aparut și accesoriile necesare acestui mod de petrecere a timpului liber în natură. Însă dacă în trecut făceai cicloturism folosind coburii mari și greoi instalați în dreptul roților pe laterale, astăzi a apăraut „bikepacking-ul”, mai precis o formă „ușoară” a cicloturismului. Când faci bikepacking iei cu tine mai puține lucruri și le stochezi în coburi (genți) mai mici și instalate mai deștept pe bicicletă.

Ortlieb Handlebar Pack este un cobur ce se instalează pe ghidon. Pentru a-l fixa nu este nevoie de accesorii suplimentare întrucât geanta are propriile chingi. Ortlieb Handlebar Pack este disponibil în două variente de mărime: M și S. Mărimea M are o capacitate de 15L, iar S are 9L. Dacă bugetul îți permite recomand să achiziționezi modelul mare. Poți pune în el mai multe lucruri, iar la nevoie, dacă nu ai suficiente lucruri, se face mai mic. În timp ce modelul S nu-l poți face mai mare dacă ai nevoie de mai mult spațiu. Modelul M are, în plus față de S, și o cordelină elastică sub care poți pune o jachetă de ploaie pentru a o avea la îndemână.

Sistemul de închidere este prin rulare, iar asta permite genții să aibă lungimea reglabilă. Partea bună a acestui sistem este că poți regla lungimea coburului în funcție de câte lucruri ai în interior. Dacă ai puține rulezi cât de mult vrei până când întreg ansamblul este bine închegat.

Ortlieb este cunoscută în lume drept una dintre cele mai bune mărci pentru coburi și echipament de cicloturism. Eu o văd drept „mercedesul” accesoriilor pentru cicloturism. Brandul este destul de scump însă cu Ortlieb nu vei avea probleme în natură. Dimensiunile coburului Ortlieb Handlebar Pack S sunt: 40 cm lungime, 16 cm diametru și 9L volum. Greutatea măsurată de noi este de 330 g, mai puțin decât menționează producătorul pe site-ul oficial. Geanta are ratingul pentru impermeabilitate IP64. Asta înseamnă că este total ermetică la praf, iar pentru apă este rezistentă doar la stropire, adică la ploaie. Dacă o scapi în râu pănă la urmă apa va intra prin închiderea rulată.

Geanta este foarte utilă însă o văd folosită în combinație cu încă 1-2 coburi sau rucsac, spre exemplu cu un cobur de șa și eventual încă un rucsac în spatele tău. Pe de altă parte modelul, chiar dacă este S și chiar dacă are doar 9 litri, este suprinzător de încăpător. Într-una din excursii am reușit să pun la interior următoarele: set vase cu oală, mâner și capac/tigaie cu volum de 1,25L; butelie gaz de 410 ml; arzător gaz; saltea pneumatică mărime L; două tricouri din poliester pentru mtb; jachetă de ploaie; vestă de vânt; maiou termic; tricou bumbac; trei perechi de șosete; prosop din microfibră mărime M; acumulator extern și o lanternă frontală mică. Toate astea au dus greutatea totală a coburului la 2,95 kg.

Instalarea pe ghidon este simplă, geanta fiind compatibilă și cu ghidonul de mtb și cu cel de cursieră. Pentru cursieră însă va trebui să limitezi lungimea coburului la lățimea ghidonului întrucât geanta este gândită să stea între dropuri.

Pentru fixare Ortlieb a gândit un sistem în trei pași. Pentru a nu fi nevoie să ai trei mâini, mai întâi fixezi temporar benzile velcro, dupa care prinzi și chingile cu tridenții din plastic. Am observat că există și un al 3lea set de prinderi cu chingi și catarame robuste din aluminiu. Ținând cont de poziția lor, le-am folosit tot la susținerea genții de ghidon.

Al 3lea pas este fixarea chingii poziționată dedesubt, de partea inferioară a headtube-ului bicicletei. Rolul acestei chingi este să limiteze mișcările coburului. Această chingă poate fi fixată în trei poziții, în funcție de cadrul bicicletei.

Foto – cyclingabout.com

În plus față de toate acestea, mai există încă o pereche de chingi cu catarame din aluminiu, poziționate mai jos. Acestea pot fi folosite pentru a prinde de exteriorul coburului alte accesorii cum ar fi un tarp, sacul de dormit sau bețe de cort.

Sau poți achiziționa separat gentuța Ortlieb Accessory Pack, cu un volum de 3,5L, care se fixează de aceste chingi și în care poți pune iarăși, alte obiecte.

Foto – cyclingabout.com

Împreună cu geanta mai primești un set de distanțiere. Cu ajutorul lor poți regla distanța dintre geantă și ghidon. Dacă la mtb cel mai probabil nu vei avea probleme la ținerea mâinilor pe manșoane, la ghidonul de cursieră, dacă geanta ar sta lipită de ghidon, nu ai mai putea ține mâinile „de sus”. Pe de altă parte este posibil să fii deranjat la mâini și dacă le ții în dropuri întrucât coburul atârnă între ele.

Pentru a obține mai multe păreri despre acest produs, l-am rugat pe Bogdan Ceapraga de la Asociația Adevărații Veloprieteni, un randonneur experimentat, cu multe ture de sute de kilometri la bord. Cu ocazia brevetului de 1440km, Bogdan a luat cu el coburul pentru a vedea cât de mult îl ajută. Iată ce ne-a spus el:

„La BRM1440 in completarea gentii cu prindere pe sa si a celei cu prindere in cadru, am apelat si la o borseta de ghidon marca Ortlieb in care am pus sacul de dormit, cateva perechi de sosete si vreo doua perechi de boxeri pentru a nu fi nevoit sa dorm in pantalonii de ciclism. Geanta celor de la Ortlieb mi-a facut o impresie buna intrucat am constatat ca spatiul din interior era mai mult decat suficient pentru ce mi-am propus eu sa car in ea.

Un dezavantaj pentru mine a fost faptul ca eram cam la limita cu spatiul pentru degete atunci cand coboram in drop-bars si asta in conditia in care nu am burdusit geanta. Am incercat sa o asez si in alte pozitii si chiar sa incrucisez prinderea cataramelor inchiderii pentru a evita apropierea de drop-bars, insa ea se aseaza cum ii sade mai bine si nu prea este chip sa ii schimbi pozitia. Totusi, pe partea superioara a ghidonului nu am avut nici un fel de probleme, asadar se preteaza foarte bine pentru mtb.

Accesul la continut este destul de dificil atunci cand borseta este montata pe ghidon la cursiera, prin prisma faptului ca nu prea ai loc de drop-bars. Cu toate acestea, geanta se da foarte usor jos de pe ghidon si se monteaza la loc la fel de usor.

In concluzie, Ortlieb Handlebar Pack primeste note foarte mari pentru spatiu interior, stabilitate pe ghidon, facilitate la montaj si impermeabilitate. Singurul dezavantaj identificat la cursiera este spatiul mic ramas intre marginile gentii si drop-bars ceea ce face incomoda pozitia mainilor in drop-bars.”

Așa cum a spus și Bogdan, va trebui să apelezi la un compromis atunci când geanta este plină. Cu alte cuvinte va trebui să stai mai mult cu mâna de sus și pe manșoane și cât mai puțin în dropuri. Pe de altă parte la mtb, nu vei avea această problemă.

În partea din față Ortlieb Handlebar Pack este echipat cu un element reflectorizant 3M, dar nu are și gaică de care să prinzi un sclipărici. În schimb, mulțumită poziției pe care o are geanta sub ghdon, vei putea folosi în continuare lanterna ta instalata normal, pe ghidon. Materialul este robust deși suprinzător de subțire și ușor. La interior geanta dispune și de o armătură specială, poziționată în locul unde este susținută de ghidon întreaga greutate.

În teren m-am simțit foarte bine cu acest cobur fixat de ghidon. Este drept că manevrabilitatea bicicletei va fi diferită întrucât ai acolo, în față, o greutate suplimentară. Cu siguranță nu vei mai fi la fel de agil însă acest lucru este normal. Oricum, într-o tură de bikepacking sau cicloturism nu mai contează atât de mult viteza medie ci mai degrabă cât de mult timp reușești să admiri peisajul.

Am fost plăcut suprins să observ că geanta nu se mișcă mult pe ghidon în timpul deplasării, nici atunci când ești offroad pe mtb, la vale pe o potecă. Desigur că există mișcare, întrucât sistemul de fixare nu este rigid, însă nu a fost nimic care să mă deranjeze. Este recomandat însă ca în locurile de contact dintre geantă și cadrul bicicletei, să lipești ceva bandă adezivă pentru a proteja vopseaua.

Instalată pe ghidon Ortlieb Handlebar Pack va apăsa peste cablurile de acolo, ale schimbătoarelor de viteze și conductele frânelor. La mtb mai mult decât la cursieră. În funcție de cum sunt instalate la tine, cablurile vor fi mai mult sau mai puțin apăsate, iar funcționarea lor va fi sau nu afectată. Ideal este ca aceste cabluri ale schimbătoarelor să fie cât mai scurte pentru ca și aplatizarea să fie cât mai discretă. În testele mele nu am avut probleme cu schimbarea vitezelor.

Ortlieb Handlebar Pack mi-a plăcut foarte mult și îl recomand drept un produs 100% de încredere. Echipamentul de la interior nu se va uda chiar și pe torențială, materialul este rezistent și nu se va rupe prin utilizare normală, fixarea de ghidon este facilă și sigură, iar accesul la interior prin ambele capete este iarăși un atu. Îl văd perfect util pentru bicicletele gravel și bun pentru mtb și cursieră.

  • Dimensiuni: 40 cm lungime, 16 cm diametru
  • Volum: 9L
  • Greutate măsurată: 330 g
  • Greutate plin: 2,82 kg
  • Material: PS21R
  • Impermeabilitate: IP64
  • Fabricat în Germania
  • Preț la data publicării recenziei: 465 Lei
  • Importator: PerfectBike
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × 2 =