Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
La Freerider avem șansa să intrăm în legătură cu o multitudine de mărci si produse, de multe ori poziționate în “afara industriei”. Așa cum este și cazul de față când de la Kitchen Shop am primit la test câteva bidoane de apă mai speciale. Te poți întreba desigur, cum poate fi special un bidon de apă. Până la urmă tot ce are de făcut este să țină apa în el. Ei bine lucrurile stau mult mai bine decât îți poți închipui. Atât de bine încât unii producători precum Specialized, au dedicat un website întreg bidoanelor lor de apă pentru bicicletă.
De la Kitchen Shop am primit patru variante de recipiente, fiecare cu destinația sa destul de specifică. Pe de o parte avem Aladdin Active Hydration Tracker și Aladdin Active Vacuum Hydration și apoi Brita Fill&Go Vital și Brita Fill&Go Active acestea două din urmă fiind echipate și cu filtru.
Brita este o companie germană fondată în 1966 de către Heinz Hankammer. Numele firmei este dat de fiica lui Hankammer, Brita. Încă de la început firma a fabricat produse pentru filtrat apa de la robinet, filtre ce folosesc carbon activat și impregnat cu ion de argint. Carbonul folosit în filtrele Brita este produs din coaja nucilor de cocos. Așadar totul este cât se poate de eco. Carbonul din care este alcătuit filtru absoarbe în mod fizic o mare parte din chimicalele și substanțele care ar putea fi prezente în mod natural în apa de la robinet. Carbonul poate elimina particule cu dimensiuni de la 50 la 0,5 micrometri.
Te poți mai întreba totuși ce rost are să filtrezi apa de la robinet care este oricum destinată consumului casnic. Cel mai simplu răspuns este faptul că în comerț există filtre dedicate acestui subiect, care se instalează direct la robinet. Din păcate această apă nu este întotdeauna de cea mai bună calitate. Din cauza contactelor pe care le are cu procedura de transport prin țevi sau de filtrare la nivel industrial, apa poate conține clor, benzen, radon, solvenți, pesticide, ierbicide și multe altele. Toate pot intra accidental în contact cu apa de la robinet. Filtrul ce are la bază carbon activ, elimină mare parte din aceste substanțe.
Dacă Brita are azi o istorie în domeniu de 51 de ani, Aladdin este și mai veche, cu peste 100 de ani. Pentru a afla despre ce este vorba traversăm Atlanticul și aflăm ca Aladdin a fost fondată în 1908 in Chicago, SUA de către Victor Samuel Johnson, un vânzător de săpun. În 1917 Johnson și-a diversificat activitatea, acesta fiind anul când au apărut primele recipiente ce poartă numele Aladdin, nume ce vine de la lămpile sale de iluminat cu kerosen.
Acum că știm cu cine stăm de vorbă, haideți să la luăm pe rând, pentru că cele patru bidoane de apă, deși identice ca utilizare poartă totuși destul de multe deosebiri.
Brita Fill&Go Vital este un bidon de apă pentru outdoor, echipat cu valvă clasică cu muștiuc, utilă când vrei să bei apă din mers sau alergare. Bidonul în sine este rigid și nu poate fi comprimat cu mâna. Așadar pentru a putea bea apa, acesta dispune de o valvă specială de aerisire.
Însă atuul bidoanelor Brita este filtrul despre care am vorbit mai sus. Acesta este amplasat în capac, este înlocuibil, este gândit să filtreze exclusiv apa de robinet, rolul acestuia fiind să reducă nivelul clorului și a altor substanțe care pot afecta gustul apei. Pe de altă parte filtrul permite totuși trecerea mineralelor utile precum calciul și magneziul. Bidonul Brita Fill&Go Vital se livrează cu un astfel de filtru ce durează până la 4 săptămâni și poate filtra până la 150 L de apă. Deși este descris a fi util în filtrarea apei de la robinet, personal îl consider foarte folositor și la filtrarea apei de izvor de la munte pe care ai fi băut-o oricum. Așadar un filtru în plus nu are cum să strice.
Dimensiunile bidonului sunt perfecte și pentru a fi transportat în suportul de bidon de pe bicicletă. Plasticul din care este fabricat este de calitate germană, nu conține BPA și poate fi spălat la mașina de spălat vase. Muștiucul se închide perfect așa că poți transporta bidonul fără griji și în rucsac la munte sau în oraș în geanta de serviciu. Brita Fill&Go Vital este disponibil în patru culori – verde deschis, roz, mov și albastru.
- Capacitate 625 ml
- Greutate 174 g
- Preț 69 lei
- Preț set 3 filtre de rezerva 60 lei
- Importator Kitchen Shop
Brita Fill&Go Active este un bidon clasic ce poate fi folosit foarte bine când ești pe bicicletă. Poate fi deformat în mână pentru a bea mai repede sau mai mult. În același timp însă capacul include și valva de aerisire pentru ca jetul de apă să fie controlabil.
Brita Fill&Go Active dispune și el de filtrul de carbon instalat tot în capac. Pentru a-l folosi în mod optim este recomandat ca înainte de a-l fixa în capac, să-l înmoi în apă pentru câteva minute. Este însă important de știut că nu trebuie să folosești acest filtru dacă în bidon pui altceva în afară de apă. Spre exemplu o băutură izotonică de hidratare. În acest caz poți folosi bidonul fără filtru. Fill&Go Active dispune și de un capac despre care Brita spune că este pentru siguranță. În realitate capacul poate fi folosit și pe post de cană. Aceasta este foarte utilă când ești în natură cu bicicleta și fie vrei să mai oferi altcuiva apă fie vrei să dizolvi o tabletă efervescentă etc.
Bidonul este rezistent la șocuri și este echipat inclusiv cu o curelușă de transport de care îl poți ține atunci când mai ai și alte lucruri în mână. Utilă și dacă vrei să agăți bidonul de rucsac. La fel ca în cazul bidonului Brita Fill&Go Vital și Active poate fi spălat în mașina de spălat vase, este construit din materiale de calitate și nu conține BPA. Brita Fill&Go Active este disponibil în patru culori – verde deschis, roz, mov și albastru.
- Capacitate 650 ml
- Greutate 148 g
- Preț 60 lei
- Preț set 3 filtre de rezerva 60 lei
- Importator Kitchen Shop
Aladdin Active Hydration Tracker este un recipient pentru apă util în special când ești pe munte la tură de picior. Dimensiunile sunt însă optime și pentru a fi transportat în suportul de bidon de pe bicicletă. Bidonul este construit din plastic rigid și deosebit de rezistent mulțumită materialului Tritan™ din care este fabricat.
Capacul se deschide automat la o apăsare de buton, folositor când ești pe bicicletă și ai nevoie de o mână pe ghidon. Bidonul nu dispune de muștiuc la fel ca recipientele clasice pentru bicicletă. În schimb avem o deschizătura mult mai largă prin care curge un volum mare de apă.
Acest model de bidon dispune și de un „tracker” cu ajutorul căruia poți ține evidența hidratării tale zilnice. Colierul din partea de sus se rotește o treaptă de fiecare data când ai golit un bidon. Vei știi astfel câtă apă ai băut de-a lungul zilei. Și aici avem „curelușa” utilă fie când mergem la izvor cu mai multe bidoane în mână fie dacă vrei să îl agăți de rucsac.
- Capacitate 769 ml
- Greutate 200 g
- Preț 78 lei
- Importator Kitchen Shop
Însă preferatul meu din seria aceasta de 4 produse este termosul Aladdin Active Vacuum Hydration, care nu este „termos” în adevăratul sens al cuvântului ci un recipient din inox cu pereți dubli și gât larg. Totuși îndeplinește și funcțiile unui termos, Active Vacuum Hydration fiind în măsură să mențină băuturile reci până la 40 de ore cu gheață sau 15 ore fără gheață, potrivit specificațiilor tehnice. În testul nostru apa rece pe care o aveam în bidon la temperatura de 7,2 grade a crescut la doar 9,2 grade în două ore, cu o temperatură ambientală la umbră de 32 grade.
Din specificații mai aflăm și că Aladdin Active Vacuum Hydration este exclusiv pentru menținerea băuturilor reci vara nu și pentru menținerea lor calde iarna. Totuși îl poți folosi și pentru a menține un ceai cald deși produsul nu este gândit pentru așa ceva. Neoficial recipientul poate menține băutura caldă până la 3 ore în funcție de temperatura de afară. În oferta Aladdin există termosuri speciale pentru iarnă.
Aladdin Active Vacuum Hydration îl găsesc deosebit de util pentru bicicletă, dimensiunile sale fiind compatibile cu sportul special de pe bicicletă. La fel de util este și dacă spre exemplu, participi la un concurs, iar după eveniment ai nevoie de băutura ta pentru recovery. Poți pune în acest bidon chiar shake-uri ce pot fi consumate fără probleme mulțumită deschizăturii largi din capac.
- Capacitate 575 ml
- Greutate 340 g
- Preț 125 lei
- Importator Kitchen Shop
Personal pot spune că sunt încântat de cele patru bidoane încercate. Cu siguranță nu sunt „your average water bottle”, calitatea deosebita fiind vizibila chiar și fără să le atingi. Am testat bidoanele inclusiv lăsându-le goale, neuscate la interior și cu capacul închis, ținute afara o săptămână întreagă, inclusiv la soare. Am vrut să vedem dacă vreunul capătă mirosul și gustul specific și neplăcut de plastic. Nu s-a întâmplat acest lucru.
Nici prețurile celor patru bidoane nu sunt cele mai mici, atunci când te gândești că un bidon normal de bicicletă pentru apă costă 10-15 lei. Însă nu le poți compara, diferențele sunt mult prea mari. În plus, există suficiente exemple de bidoane de apă special pentru bicicletă la prețuri cât se poate de asemănătoare. Spre exemplu Specialized Purist Hydroflo costă 70 lei, Camelbak Groove costă 106 lei, iar termosul Elite Deboyo Thermal costă 130 lei.
Așadar bidoanele de apă Brita și Aladdin le consider cât se poate de competitive pe piața produselor de top din acestă categorie. Le văd potrivite pentru ture de bicicletă și concursuri, excursii la munte cu rucsacul și desigur activități urbane precum mers la sală, la spinning sau la serviciu. Personal nu știu cum până acum ma descurcam cu apa caldă în bidon vara. Cu siguranță cel puțin Aladdin Active Vacuum Hydration nu va mai lipsi din echipamentul meu standard de bicicletă.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.