Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie,…
Deși acum doar câțiva zeci de ani casca nu era încă obligatorie la cursele cicliste, acum este și e foarte bine deoarece s-a dovedit teoretic, experimental și practic plusul de siguranță pe care îl aduce cicliștilor, în special celor sportivi care rulează la viteze mari și care sunt într-un pericol permanent. Tot de la sportivii profesioniști a venit însă și o mare provocare pe care fabricanții de căști au trebuit să o accepte: pusă pe cap, casca nu este foarte aerodinamică iar la nivel profesionist, la contratimp, o cască poate să aducă pierderi mari de putere la frecarea cu aerul. Nu atât de mari cât să deranjeze un ciclist amator dar suficiente cât să facă diferența între a câștiga o cursă și a o pierde la limită.
Industria a răspuns cu o serie de căști speciale aerodinamice, studiate științific în tunelul de aer pentru a oferi cât mai puțină rezistență la frecarea cu aerul. Căștile aerodinamice din trecut erau însă mari și ciudate, incomode și grele dar mai ales complet neaerisite, deoarece orice orificiu ar fi stricat fluxul de curgere a aerului. Practic utilizarea lor era limitată la cursele foarte specifice de contratimp.
Din fericire, creșterea puterii de calcul și apariția programelor software de simulare aerodinamică au permis crearea de modele complexe din punct de vedere aerodinamic și de a le testa cu o precizie decentă prin simulare, înainte de a le produce efectiv și fără costurile imense ale tunelului aerodinamic. Astfel, în ultimii ani imaginea căștii aero s-a schimbat mult. Nu mai e lungă, nu mai e mare și grea și mai ales nu mai e neaerisită. O generație nouă de căști, prezente în oferta tuturor producătorilor serioși, oferă confort, greutate mică dar mai ales proprietăți excelente aerodinamice combinate cu o ventilație de top. Acum casca aero nu mai e doar pentru profesioniști, poate fi purtată de toți cei care au nevoie de ea, doresc o cască cu ventilație interioară performantă sau efectiv le place cum arată. Și toate astea fără a arăta ridicol pe stradă.
Am primit la redacție să testăm un model de cască aero din această generație nouă. Este vorba de modelul Abus GameChanger, folosit la nivel profesionist și de echipa Movistar și celebrul ciclist columbian Nairo Quintana. Abus spun că au obținut multe beneficii pentru cicliștii ce folosesc această cască:
- forma ei e aerodinamică indiferent de poziția capului în timpul mersului
- sistemul de ventilație proiectat în detaliu e performant și răcește capul foarte bine în timpul mersului
- chingile sunt aerodinamice, lipite pe piele și dintr-un material special conceput prietenos cu pielea
- sistemul de reglaj e foarte fin și ușor de acționat
- are inclus un sistem aerodinamic de prindere a ochelarilor
- materialul folosit oferă o protecție excelentă în caz de impact
De la primul contact casca impresionează prin aspectul deosebit, diferit de cel al altor modele de pe piață dar fără a-l putea cataloga drept excentric. Este perfect pentru cine vrea să iasă în evidență discret, cu o imagine sportivă elegantă, dar fără să arate ridicol. Calitatea materialelor pare excelentă iar realizarea pare minimalistă.
Casca se așează pe cap direct, cu un minim de protecții, dar este foarte confortabilă. Sistemul de reglare pe circumferința capului și pe verticală permite găsirea unei poziții bune foarte repede. Chingile însă sunt cusute fix, sistemul Y din lateral nefiind reglabil, iar acest lucru poate fi deranjant. Mie personal chingile îmi intră la limită sub ureche, însă e un compromis ce trebuie făcut pentru a renunța la niște catarame deloc aerodinamice în acea zonă.
Privită din față, casca dezvăluie canalele de aer care fac posibilă minunea, respectiv care fac ca aerul să treacă prin cască opunând rezistență minimă. Gurile de ventilație sunt imense atât în față cât și în spate.
Am folosit-o atât pe plat cât și pe munte, atât pe frig cât și pe căldură, pe uscat și pe ploaie torențială. Cele mai mari provocări au fost pe șoselele din Dolomiți unde vântul era puternic și ploile zilnice, intercalate cu perioade foarte calde ale zilei. Deși sunt departe de a fi un ciclist profesionist, am simțit diferența pe care casca o aduce la vânt, inclusiv lateral, respectiv o senzație de stabilitate foarte bună pe cap. Mai greu ar fi să măsor partea cu avantajul în Watti, dar aici va trebui să dăm crezare măsurătorilor și profesioniștilor.
Ca ventilație casca e extraordinară cât timp ne deplasăm cu o viteză mai mare, să zicem peste 20 km/h. La viteze mici, mai ales la efort mare, transpirația e destul de puternică pe căldură. Pe frig însă mi se pare că oferă o protecție termică mai bună ca modelele uzuale. Un plus am descoperit și la ploaie unde poziționarea orificiilor de ventilație lasă foarte puțină apă să pătrundă pe cap.
Greutatea de aproximativ 290 g pentru mărimea L folosită de mine este absolut decentă pentru o cască aero și e bună chiar și pentru o cască normală, căștile ultralejere fiind însă cu aproape 100 g mai ușoare. Forma GameChanger-ului în care intră mai mult material ne indică din primul moment că nu e în topul greutăților. Pe cap însă se simte excelent.
Concluzia mea este că GameChanger e o cască perfectă nu doar pentru cei ce caută să obțină orice avantaj în lupta cu watt-ii, ci și pentru cei ce vor o cască deosebită ca aspect, stabilă la vânt și cu o aerisire perfectă pentru orice în afară de cățărările prin caniculă. Aș zice că e casca de primăvară-toamnă-iarnă ideală! Dar mai multe puteți vedea într-un scurt video mai jos:
Pentru informații suplimentare puteți vizita micro-site-ul dedicat de Abus acestui model.
Importator: HBZ România
Preț recomandat: 179 Euro
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.