Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Poate aţi auzit de cursele Randonneur, dar dacă nu aflaţi că acestea sunt practic „plimbări” pe bicicletă. Dacă denumirea din franceză asta sugerează că sunt în realitate evenimentele sunt adevărate curse de şosea desfăşurate pe distanţe apreciabile, de la 200 la peste 1.000 km ce trebuie terminate într-un anumit timp limită.
Paris – Brest – Paris reprezintă cea mai faimoasa tură ciclistă de anduranţă, fiind considerată „monumentul” turelor din această categorie a ciclismului: 1.200 km cu diferenţă de nivel de peste 11.000 de metri, limita de timp de parcurgere a traseului fiind de 90 de ore. Cursa este organizată de Federaţia Franceză de Cicloturism împreună cu Audax Club Parisien, asociaţia care a creat această tură în 1891, când a avut loc prima ediţie. Evenimentul se desfăşoară o dată la 4 ani, similar Jocurilor Olimpice, în acest an având loc cea de-a 18-a ediţie în perioada 16-20 august.
Pentru prima dată în istoria acestei ture cicliste de anduranţă, la start vor fi prezenţi printre cei 6.000 de participanţi şi cicloturiştii din România. Doi dintre primii români care vor da curs provocării de a termina cei 1200 de km în mai puţin de 90 de ore sunt Iulian Ene şi Cristian Soare fiind totodată singurii cicloturişti din Bucureşti care vor lua startul de pe Velodromul Naţional din Saint-Quentin-en-Yvelines, considerat “noua inimă a ciclismului francez”.
În afara pasiunii pentru plimbările pe două roţi şi în mod special pentru cele de anduranţă, pentru a ajunge să ia parte la marele eveniment din Franţa a fost necesar din aprilie şi până în iunie să obţină în România brevetele pentru cursele de 200 km (start la Craiova, în 7h33min), 300 km (start la Craiova, în 13h35min), 400 km (start la Sibiu, în 20h30min), respectiv 600 km (start la Craiova, în 39h27min), toate acestea fiind limitate de un anumit timp pentru a fi finalizate. Astfel cei doi au obţinut cele patru brevete necesare înscrierii la evenimentul de la Paris şi, totodată, titlul de “SUPER RANDONNEUR 2015”.
Iulian Ene este fondator şi administrator al grupului de biciclişti amatori Adevăraţii Veloprieteni, unul din cele mai mari grupuri Facebook cu peste 5000 de membri. Totodată Iulian este şi membru fondator şi preşedinte al recent înfiinţatei Asociaţii Adevăraţii Veloprieteni România, asociaţie care promovează practicarea cicloturismului în România. Între 2010 şi 2015 el a organizat peste 500 de evenimente velo în Bucureşti, România şi Europa acumulând nu mai puţin de 60.000 km pedalaţi.
Cristian Soare este administrator al grupului Adevăraţii Veloprieteni şi membru al Asociaţiei Adevăraţii Veloprieteni. De peste 3 ani, este implicat activ în mişcarea cicliştilor din România prin intermediul grupului Adevăraţii Veloprieteni, fiind prezent la numeroase evenimente, atât ca participant cât şi voluntar. Este un ciclist de anduranţă, îi plac călătoriile lungi, frumuseţea locurilor din România, ceea ce l-a îndemnat să pedaleze peste 19.000 km în anul 2014 şi o medie de aproximativ 15.000 km pe an în ultimii 4 ani.
Cei doi sunt în acest moment în căutare de sponsori pentru ca obiectivul lor Paris – Brest – Paris să fie realizat. Cine simte că îi poate susţine este invitat să intre în legătură cu noi sau să lase un comentariu la secţiunea de mai jos.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.