Acum citesti
Test – ciclocomputer Polar CS500

Unul din cele mai avansate computere de bicicleta de pe piaţă Polar CS500 se adresează „cicliştilor ambiţioşi care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele” zic chiar cei de la Polar. Spunând acest lucru din start sunt eliminaţi din ecuaţie cei care nu sunt ambiţioşi sau nu doresc să-şi îmbunătăţească performantele. Şi este normal întrucât pe piaţă există produse pentru toate tipurile şi genurile de ciclişti, de la amatori şi recreaţionali la pasionaţi, entuziaşti şi profesionişti. Acest CS500 categoric se adresează celei de-a 2a categorii. Însă în oferta Polar există şi computere mai puţin complexe care satisfac nevoile cicliştilor mai puţin pretenţioşi.

test polar cs500 ciclocomputer 05Ca design computerul arată pur şi simplu excelent, dar după cum ştim frumuseţea se află în ochii privitorului aşa că poate suntem puţin subiectivi aici. Cât despre funcţii acestea aproape că sunt copleşitoare însă este un lucru bun pentru că nu poţi trece la un nivel superior de performanţă dacă nu creşti şi complexitatea echipamentului cu care lucrezi. Suplimentar faţă de informaţiile tradiţionale precum viteză (actuală, medie şi maximă), distanţa parcursă (tură, etapă şi total), cadenţă (opţional), putere (opţional) şi timp computerul oferă şi informaţii despre altitudine, rata ascensiunii/coborârii, înclinaţia pantei/rampei în grade şi procente şi un termometru. Ecranul pe care sunt afişate aceste informaţii este mare şi cifrele pot fi uşor citite. Acesta oferă până la 6 informaţii în acelaşi timp.

test polar cs500 ciclocomputer 07Poate primul lucru pe care îl vei observa când priveşti computerul este lipsa aparentă a butoanelor. Există unul evident mare, roşu şi central, de la care porneşti/opreşti antrenamentul sau marchezi turele însă celelalte două butoane sunt mascate pe spatele computerului. Acestea sunt accesate apăsând direct pe marginile stânga-dreapta ale computerului. Acest lucru este facilitat şi de sistemul special de prindere al computerului de ghidon/pipă, alcătuit dintr-o tijă metalică longitudinală care permite dispozitivului să culiseze stânga-dreapta. Polar spune că acest mod de apăsare a butoanelor este mai uşor de făcut în timpul pedalării întrucât nu trebuie să cauţi să apeşi pe butoane mici ci direct pe ecranul computerului.

Polar CS500 poate fi achiziţionat împreună cu senzorul de cadenţă şi puls suplimentar faţă de senzorul pentru viteză. În plus CS500 poate primi şi informaţii de putere venite de la o pereche de pedale compatibile precum Polar Look. Comunicarea între computer şi senzori se face prin intermediul sistemului propriu Polar W.I.N.D. Dacă acest lucru este în regulă pentru senzorii de cadenţă, viteză şi puls înseamnă că şi pedalele trebuie să fie Polar întrucât CS500 nu este compatibil cu pedalele care comunică prin sistemul ANT+.

Spre deosebire de alte computere care pot fi folosite doar pe una sau două biciclete CS500 poate fi folosit pe 3 biciclete dacă instalezi şi pe acestea senzorii respectivi. Tot ce trebuie să faci este să achiziţionezi setul suplimentar de senzori şi suportul de ghidon, iar computerul îl poţi folosi pe bicicleta de şosea, pe cea de munte şi pe ciclocros spre exemplu.

Dacă toate informaţiile primite prin intermediul ecranului sunt interesante şi folositoare adevăratul potenţial al computerului îl obţii atunci când îl foloseşti împreună cu interfaţa web dedicată antrenamentelor. Polarpersonaltrainer.com este platforma online unde poţi înregistra toate turele făcute. Aceasta generează apoi diferite grafice şi oferă sugestii pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice. De asemenea poţi stabili ţeluri viitoare – spre exemplu un concurs la care vrei să participi, iar Polarpersonaltrainer.com îţi recomandă cât, când şi cum să te antrenezi pentru a performa cât mai bine la momentul respectiv.

test polar cs500 ciclocomputer 08Comunicarea computerului cu calculatorul se face prin intermediul unui stick USB care se achiziţionează separat. Polarpersonaltrainer.com oferă analiza turelor tale permiţându-ţi să salvezi şi să vizualizezi fiecare sesiune într-un tabel sau sub formă de grafic afişând parametrii precum puls, viteză, altitudine, cadenţă şi temperatură împreună cu timpul scurs.

test polar cs500 ciclocomputer 01În funcţie de statisticile care te definesc precum vârsta, sex, greutate etc. pe care le introduci în contul tău pe Polarpersonaltrainer.com şi în funcţie de istoricul pe care îl ai deja înregistrat platforma îţi spune şi cât de odihnit/obosit eşti şi cât de mult efort este recomandat să faci. Acest lucru se realizează printr-un grafic care străbate pe verticală 3 zone colorate. Verde înseamnă că eşti gata pentru antrenament, în zona galbenă ţi se recomandă să eviţi antrenamentul de intensitate mare, iar în zona roşie ţi se recomandă practic să iei o pauză. Acest lucru l-am găsit folositor pentru că de multe ori deşi aparent mă simţeam odihnit graficul îmi spunea că încă mă aflam în zona galbenă de recuperare. De menţionat este faptul că pentru a ţi se genera acest grafic trebuie să porţi centura pentru puls pentru că în funcţie de ea se calculează şi caloriile consumate.

De apreciat este şi faptul că, spre deosebire de alte computere care oferă zone prestabilite de antrenament CS500 îţi permite să-ţi personalizezi propriile zone. Prin intermediul ecranului computerul îţi spune când să măreşti cadenţa şi pulsul pentru ca acesta sa „te citească” corect şi să-ţi desemneze propriile zone de antrenament.

O altă specificaţie care a plăcut a fost faptul că poţi înregistra separat turele din mai multe zile. Spre exemplu dacă eşti plecat într-o excursie de mai multe zile şi nu ai laptopul cu tine fiecare tură poate fi ţinută minte separat. Când într-ul final salvezi totul online sesiunile de antrenament apar separat pe zile şi nu însumate. Am găsit această specificaţie în deosebi folositoare în ture la care am participat precum Ciclaton când nu am avut la noi un laptop pentru download însă etapele zilnice de peste 100 km asfalt meritau înregistrate şi analizate ulterior.

Pachetul standard care include computerul, suportul de ghidon, senzorul de viteză, cadenţă, puls şi centura elastică pentru puls are un preţ de 849 lei. Nu este un preţ mic însă nici produsul nu este gândit a fi unul de masă. Dacă vrei să-ţi salvezi informaţiile online trebuie achiziţionat şi stick-ul USB care costă 229 lei.

test polar cs500 ciclocomputer 04Apreciem că Polar CS500 este un ciclocomputer la care merită să te gândeşti serios atunci când ajungi la nivelul să-ţi placa să analizezi grafice, începi să numeri caloriile consumate şi îţi setezi ţeluri viitoare pe care vrei să le atingi. Polar este unul din cei mai serioşi producători de astfel de produse din lume, iar calitatea este de necontestat.

Preţ: 849 lei
Importator: livingwell.ro

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − 7 =