Acum citesti
Performanță de top la preț accesibil – Cannondale CAAD 8/Optimo

Dacă la MTB încă multă lume e sceptică cu privire la cadrele din carbon și la rezistența lor în cazul unor accidente, nu același lucru se poate spune când vorbim de cursiere. Aici e clar: carbonul face legea, fără niciun dezavantaj sau risc. Căzăturile la șosea sunt extrem de rare, dacă la MTB se poate întâmpla să cazi în orice tură, la șosea poți termina o carieră de ani de zile fără niciun incident neplăcut.

Rigiditate laterală, amortizare a vibrațiilor, greutăți incredibile de doar câteva sute de grame și proprietăți aerodinamice de necrezut – toate le regăsim azi la cadrele de cursieră din carbon. Dar toate acestea vin cu un preț deloc neglijabil și de multe ori departe de posibilitățile ciclistului amator.

Foto: Radu Cristi, pt. RoadGrandTour

Totuși, situația nu e disperată. Chiar dacă mulți producători au renunțat complet la cursierele de top din aluminiu, nu toți sunt de aceiași părere. Cannondale e unul dintre aceștia iar modelele lor CAAD sunt recunoscute ca fiind printre cele mai performante cursiere din aluminiu de pe piață, versiunea de top CAAD 12 fiind mai ușoară și mai performantă chiar decât multe modele low-end din carbon. Avantajul de necontestat este că modelele CAAD oferă geometria identică de pe SuperSix, bicicleta de top a producătorului, la o gamă de prețuri pentru orice pasionat.

Nu ne oprim acum asupra modelului de top CAAD 12 care are un preț ce se apropie de limita inferioară a carbonului ci vom prezenta modelul cel mai ieftin din gamă, CAAD 8, denumit începând cu 2017 CAAD Optimo.

Personal am avut ocazia să achiziționez un frameset nou CAAD 8 pe mărimea mea și cu o grafică asemănătoare cu cea a modelului SuperSix Evo de top, ocazie pe care nu am putut să o las să treacă. Astfel, pe acest cadru mi-am construit cursiera mea actuală, cu componentele de pe cea veche ce avea un cadru Kona destul de bun, dar totuși la un alt nivel.

Cadrul are o calitate a execuției impecabilă, în fiecare detaliu. Greutatea este de aproximativ 1600 g, ceea ce pentru un model de aluminiu mărimea 58 nu e rău deloc (CAAD 12 are însă sub 1100 g în mărimea 54). Moștenește de la frații mai scumpi monoblocul tip BB30 PressFit (clasic la Cannondale) pe care eu am montat însă un angrenaj Shimano cu ajutorul unui adaptor. Cablurile sunt rutate extern la acest model, dar e un amănunt care mie îmi place, nu am reușit încă să iubesc ideea de cabluri interne.

Ce e de remarcat e triunghiul spate ce înglobează tehnologia SAVE de absorbție a vibrațiilor. Ca la modelul de MTB F-Si din aluminiu și la CAAD efectele se simt, în special în comparație cu o altă cursieră cu cadru mai simplu. Vibrațiile sunt absorbite destul de eficient, dar evident nu la același nivel cu SuperSix Evo pe care am avut personal ocazia să îl testez. Tot ce pot să reproșez e limitarea la anvelope de 25 mm, dar vorbim de un cadru de competiție, modelul Synapse de endurance acceptă 28 mm fără probleme.

Foto: eventsphotographer.ro, pt. RoadGrandTour

Geometria este însă cea care face din CAAD o alegere perfectă pentru amatorul doritor de performanță maximă. Identică după cum spuneam cu cea de pe SuperSix, poziția sportivă dar în același timp confortabilă mi se pare ideală în orice condiții. Am deja bicicleta de 6 luni, timp în care am participat cu ea la câteva competiții dar am parcurs și multe trasee, plate și montane, unele cu pante extrem de dificicle. Ce pot să spun e că mi-am îmbunătățit timpii pe unele segmente considerabil, simt că pot să țin foarte bine viteze mari de peste 40 km/h pe plat în drop-uri fără disconfort. Pe urcare, agresivitatea geometriei te ridică imediat în picioare și forța e transmisă eficient prin pedale la roți. Spun sincer că rezultatele după schimbarea cadrului sunt năucitoare, mai ales dacă e să iau în calcul câteva segmente de Strava cu rezultate excelente, ba chiar câteva KOM-uri la care chiar nu mă așteptam (Agios Prinos și Sotiras din Thassos pentru cunoscători 🙂 ).

O schimbare dramatică mi se pare stabilitatea generală, în special la vânt lateral. Mereu am avut probleme cu asta și simțeam că vântul puternic mă destabilizează la viteze mari, am simțit asta inclusiv cu modele de top de mii de euro. Prieteni cu biciclete de la mărci consacrate (Cannondale, Colnago) îmi spuneau că ei nu au probleme, dar nu prea îi credeam. Pot spune cu mâna pe inimă că pe CAAD instabilitatea a dispărut aproape complet!

În concluzie, deși știam asta teoretic, e incredibil ce diferență poate face un cadru de calitate! Din păcate cadrul nu se găsește separat (la mine a fost o oportunitate), dar bicicleta complet echipată vine la prețuri foarte bune, din 2017 și în variante cu frâne pe disc! Modelul mai scump CAAD 12 se situează cu prețul între 9449 lei (cu Ultegra) și 7199 lei (cu 105) dar CAAD Optimo are un preț maxim de doar 5399 – redus acum la 4859 lei (cu 105) iar prețul minim la care primiți o cursieră fantastică e de 4049 lei (cu Sora, 9 pinioane). Modelul cu Tiagra (10 pinioane) costă 4499 lei dar e acum redus la 3599 lei! E disponibil și modelul cu frâne pe disc și Tiagra, la 4899 lei! Există chiar și un model echipat cu Claris (8 pinioane) care nu e în oferta curentă în România dar poate fi găsit iar prețul coboară și mai mult, spre 3000 lei!

În final trebuie să remarc că pentru banii cu care vă puteți cumpăra o cursieră din carbon uzată și cu proveniența incertă de pe piața second-hand puteți să aveți un CAAD cu 105 sau Tiagra nou, cu acte și garanție și cu performanțe excelente, care nu vă va dezamăgi! Cu un upgrade la roți și anvelope veți obține o cursieră cu care puteți face față la orice concurs sau tură în forță cu plutonul de șoselari!

Importator: Extreme Riders

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × three =