Acum citesti
De ce stă bicicleta dreaptă?

Bicicleta este unul dintre cele mai eficiente mijloace de trasport inventate vreodată şi are deja o istorie ce se duce departe în secolul XIX. De atunci, oamenii o folosesc parcurgând distanţe mai mici sau mai mari în echilibru pe cele două roţi, dar de cele mai multe ori nu se întreabă care e „magia” pentru care bicicleta nu cade…

Primul răspuns care ne vine în cap este că rotirea roţilor produce o forţă centrifugă care o ţine în echilibru, ele acţionând ca un giroscop. Dar un experiment simplu se pare că infirmă că acest efect ar fi suficient: o bicicletă lăsată să meargă singură după ce i se dă un impuls continuă să îţi menţină echilibrul. Nu însă şi dacă îi blocăm ghidonul. Ea are nevoie de ghidonul liber pentru a putea să se păstreze în echilibru.

Ce particularităţi ale formei bicicletei o fac să fie atât de stabilă şi cum funcţionează acest proces de autoechilibrare este explicat foate simplu într-un film al celor de la MinutePhysics, din păcate doar în limba engleză:

Pentru mai multe explicaţii puteţi urmări un film mai lung de la TEDx Talks unde Arend Schwab explică mult mai pe larg întregul fenomen:

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven + eighteen =