Acum citesti
Noul Cannondale CAAD13 – informații, prezentare, foto și video

Dacă ar fi să facem o listă cu cele mai apreciate cursiere performante din ultimii ani, cu siguranță undeva în top ar fi modelele Cannondale CAAD. Asta pentru că americanii de la Cannondale au investit mult în cercetare în domeniul aluminiului și au reușit mereu să fabrice niște cadre cu forme și proprietăți foarte asemănătoare cu cele ale modelelor din carbon SuperSix, cu o penalizare de greutate foarte mică, de sub 100 g în cazul modelului CAAD12 față de SuperSix EVO din carbon non-HiMod. De fapt, în realitate cadrele CAAD sunt mai ușoare decât multe modele low end din carbon de pe piață, cu o greutate sub 1100 g în versiunea CAAD12. Ca geometrie, CAAD a urmărit mereu aproape identic geometria de competiție a modelului SuperSix iar ca echipări s-a mers mereu până la cel mai înalt nivel, deoarece există atleți care preferă să concureze pe modelul din aluminiu în curse rapide, intense și cu risc mare de accidentare cum sunt criteriile urbane. Prețul CAAD-ului a fost mereu printre cele mai mari între cursierele de aluminiu, dar mult mai avantajos decât cel al modelelor de carbon. Cam astea sunt motivele pentru care CAAD e o bicicletă foarte apreciată și pentru care chiar și eu am un CAAD12 cursieră personală.

Recent, Cannondale a lansat modelul nou SuperSix EVO care vine cu o revoluție de design, cursiera cu forme clasice și simple fiind înlocuită acum cu un model cu forme și geometrie moderne. Cuvintele de ordine au fost performanța aerodinamică și integrarea componentelor.

Schimbările modelului SuperSix EVO au dat naștere la multe presupuneri în fan clubul CAAD, deoarece se știa deja că UCI a aprobat modelul CAAD13 pentru anul acesta. Va prelua oare formele noi aero sau va păstra silueta clasică? Mai sus puteți vedea unul lângă altul modelul vechi CAAD12 gri și noul CAAD13 crem.Am primit pentru test înainte de lansare de la Extreme Riders, importatorul Cannondale în România, un CAAD13 de preproducție echipat cu grupul wireless SRAM Force eTap AXS 2×12, iată ce vă putem spune despre noul model!

CAAD13 s-a lansat și a preluat aproape integral forma cadrului de pe SuperSix EVO, cu mici diferențe de detaliu!

Forma aerodinamică a tuburilor și geometria cu seatstay-uri coborâte pentru creșterea confortului este identică celei întâlnite pe modelul din carbon și în linie cu tendințele generale din ultima vreme. Cannondale anunță îmbunătățiri de până la 30% a caracteristicilor aerodinamice și o economie de 30W la viteze de peste 47 km/h. Lucrul acesta ne va bucura mai puțin pe cei amatori, dar aspectul profesionist cu siguranță e o plăcere!

Cadrul are rutare internă pentru toate cablurile și conductele de frână, însă spre deosebire de SuperSix unde totul intră în cadru ascuns, prin pipă, aici intrarea se face clasic. E de remarcat rutarea internă prin furcă a conductei frânei din față! Alte detalii includ cele două prinderi de suport de bidon din care cea de pe downtube are trei șuruburi pentru o libertate mai mare a poziționării acestuia, prinderi cu șurub pentru aripi de protecție la ambele roți (acestea nu sunt prezente la modelul din carbon) și port pe downtube pentru jonctiunea A a sistemului Di2.

Integrarea începe din zona ghidonului unde avem noua pipă trapezoidală și ghidonul aero Hollowgram. Acestea au rutare internă, permit ajustarea unghiului cu 8 grade și vin cu un suport de GPS montat, suport care dacă se dorește poate fi înlocuit cu un dop cu inscripția SI. CAAD13 păstrează sistemul cu distanțiere normale față de cele KNOT de tip aero de pe SuperSix.

Integrarea continuă și în spate unde regăsim noua tijă de șa din carbon Hollowgram SAVE cu profil D. Aceasta promite o îmbunătățire mare a confortului față de vechiul model și într-adevăr am testat și flexează puternic, lucru foarte bun pe asfalt de calitate sub medie.
Tija de șa e fixată cu un sistem de strângere integrat în cadru, acționat de un mic șurub aflat la joncțiunea dintre toptube și seattube.

Pe partea de echipare, primul lucru care ”sare în ochi” sunt roțile cu profil aero de 45 mm Hollowgram Knot! Acestea au o jantă tubeless cu lățime internă de 21 mm, lățime care doar acum 2-3 ani era rezervată doar MTB-ului. Pe jantele superb realizate sunt montate anvelopele Vittoria Rubino Pro cu Graphene de 28 mm. Acestea se așează foarte frumos pe jantă iar lățimea lor reală măsurată de noi e de 30 mm. Astfel, suprafața de contact cu solul scade, la fel scade și rezistența la înaintare și crește confortul. Butucii sunt de proveniență DT Swiss, dar sunt fără marcă inscripționată.

Componentele de transmisie și frânele sunt din grupul SRAM Force eTap AXS Wireless 2×12, cu angrenaj 48/35 și pinioane 10-33, ceea ce duce la lipsa oricăror cabluri de schimbător. O să prezentăm detaliat funcționarea acestuia în alt articol.

Frânele au discuri de 160 mm cu prindere centerlock. Ambele roți folosesc ax thru pentru rigiditate maximă, la fel ca majoritatea modelelor cu frâne pe disc de pe piață.

Punctele de contact sunt foarte bine alese. Ghidolina este printre cele mai confortabile pe care am pus mâna vreodată, moale și cu o suprafață siliconată foarte aderentă. Șaua este de la Prologo și deși nu este un model deosebit, este confortabilă și arată bine.

Am reușit să testăm noul CAAD13 câteva zile la munte și la plat așa că mi-am putut face o părere, cu atât mai mult cu cât sunt un utilizator de CAAD12. Părerile complete le puteți vedea și într-un mic video prezentat mai sus.

Practic noul CAAD13 mizează pe aero și integrare pentru a aduce beneficii sensibile față de vechiul model. Primul lucru sesizat este senzația de confort, bicicleta fiind extraordinar de bine gândită din acest punct de vedere iar șaua și mai ales ghidolina și ghidonul lat contribuie din plin. Următoarea senzație vine când apeși pe pedale pentru a sprinta și este cea de rigiditate, de biciclcetă de competiție adevărată. Poziția e foarte confortabilă atât cu mâna pe manete cât și în drop-uri. Manetele Force sunt mari și aderente, mie mi se par mai confortabile decât cele Shimano. Roțile aero se învârt senzațional și țin viteza foarte bine astfel că se poate păstra o viteză mare fără prea mult efort. Pe de altă parte, datorită greutății destul de mari a acestora, nefiind modelul SL și nici anvelopele Rubino Pro de 28 mm nefiind cele mai ușoare, se simt greoaie puțin la accelerare și pe cățărare. Pe munte răsplata vine la coborâre unde bicicleta e hiper-stabilă, inclusiv în condiții de vânt puternic lateral.

Transmisia SRAM Force AXS este foarte interesantă și dă un caracter mai polivalent bicicletei datorită rapoartelor nou-gândite de producătorul american, cu angrenaj mic 48/35 și pinioane 10-33. Practic pinionul de 10 permite cu foaia de 48 obținerea de performanțe aflate undeva între cele date de foaie de 52 și foaie de 53 cu pinion de 11, în timp ce la urcare raportul 35/33 este mai bun chiar și decât cel 34/32, cam cel mai avantajos dintre cele aflate în mod normal pe cursiere. Datorită faptului că avem 12 pinioane, saltul între viteze nu e mare, iar acest efect e dat și de foile ceva mai mici.

Noul Cannondale CAAD13 va fi disponibil în mai multe versiuni anunțate, dintre care amintim modelul CAAD13 Disc Ultegra la 2699 euro, Ultegra la 2099 euro, Disc 105 la 1999 Euro și 105 la 1799 euro. Momentan nu cunoaștem prețul modelului cu SRAM Force AXS. Toate specificațiile vor fi disponibile în curând pe pagina producătorului și pe cea a importatorului în România.

 

 

 

 

 

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

16 − six =