Acum citesti
Biciclete de politie

Locuitorii celor mai moderne orase din lume se bucura in general si de protectia politistilor pe bicicleta. Intalniti in special in orasele foarte aglomerate, acestia au posibilitatea de a se deplasa foarte rapid pe distante scurte si medii, in special la ore de varf cand orasul este sufocat de ambuteiaje. Ideea nu este noua, bicicleta fiind utilizata pentru patrulele rurale inca din anii 1900.


Timpul foarte scurt de reactie a determinat multe primarii si sedii de politie sa introduca si aceasta catgeorie de politisti in slujba cetatenilor. Si bine au facut. Cel mai important este faptul ca decizia de a echipa politia cu biciclete, nu a fost luata ad-hoc, ci pe baza unor oferte ale unor mari producatori. In acest articol vei putea vedea bicicletele de politie construite de Trek, Cannondale, Fuji Bikes, KHE, Specialized sau Smith & Wesson.


Bicicleta de politie Trek


Poarta denumirea de Trek Urban Police Bike, este echipata cu un cadru din aluminiu si o furca cu Rock Shox Tora 302 Solo Air cu o cursa de 100 mm. Este oferita doar in culoarea neagra si beneficiaza si de alte accesorii utile in mediul urban : un portbagaj, un cric si o sa foarte confortabila.


Tija de ghidon a fost special gandita pentru a oferi o pozitie cat mai comoda pe aceasta bicicleta, mai ales tinand cont de faptul ca un politist isi poate petrece si pina la 9 ore din zi pedaland.


Pretul aproximativ al bicicletei Trek de politie este de 1.100 $.


Bicicleta de politie Cannondale


Denumita Cannondale Police Mountain Bike aceasta se numara printre cele mai scumpe dintre bicicletele prezentate in acest articol : aproximativ 1.500$. In luna mai a acestui an 101 biciclete Cannondale de politie au intrat in posesia F.L. Police Department.


Cannondale-ul de politie este echipat cu o furca cu amortizor, dar cu o cursa mica, frane pe disc, portbagaj si un sistem de iluminare. Special pentru aceste modele au fost gandite niste cutii pentru depozitare, montate pe portbagajul bicicletei. O particularitate a acestor modele este faptul ca sunt echipate cu butuci „silent” in genul „Silent Clutch” al celor de la Shimano, astfel incat politistii sa se poata deplasa in liniste deplina iar raufacatorii sa fie mereu luati prin surprindere.


Bicicleta de politie Fuji Bikes


Fuji ofera cea mai larga gama de biciclete pentru politie. Pretul acestora porneste de la 500 de $ si poate ajunge pina la aproape 900 $, in functie de echipare. Printre cele mai scumpe se numara modelul Fuji Police Special SRAM Police MTB care beneficiaza de frane pe disc mecanice, o furca Rock Shox Recon SL cu Lockout, tren de rulare de provenienta Sram si este echipata cu noul cadru Fuji Altair 2 din aluminiu.


Este disponibila in diverse inaltimi si poate fi customizata dupa nevoile fiecarui departament de politie. Se poate comanda cu urmatoarele stickere : Politie, Serif, Security, DNR, EMS sau Pompieri. Greutatea totala a bicicletei este de doar 12,7 kg. Si spun doar, pentru ca poti observa in poza echiparea bogata cu care este livrata din fabrica.


Bicicleta de politie Smith & Wesson


La Smith & Wesson, bicicleta poarta denumirea de Tactical Bike si nu de Police Bike. Producatorul sustine ca acest model a fost conceput in urma feedback-ului primit din partea politistilor, fiind construita pe nevoile acestora. Este disponibila in combinatie de culori alb si negru si in 3 inaltimi diferite ale cadrului.


Anvelopele sunt ca si la restul modelelor Semi Slick pentru a facilita o deplasare rapida. La nivelul sistemului de transmisie Smith & Wesson Tactical Bike este echipata cu o linie de componente Sram X-7 iar pentru oprirea bicicletei se ocupa un set de frane mecanic Avid BB-5 pe disc.


Suplimentar, bicicleta poate fi livrata cu un pachet ce include : lumina (albastru si rosu) cu avertizor sonor, o casca Bike Patrol Limar 520 si o geanta de dimensiuni generoase ce poate fi montata pe portbagaj. Costul acestei biciclete este de 775 $.


Biciclete de politie Specialized si Santa Cruz


Departamentul de politie din Londra a achizitionat atat biciclete Specialized de politie cat si Santa Cruz Chameleon. Se precizeaza faptul ca in fiecare an, 300 de politisti pe bicicleta se alatura departamentului londonez. Exemplul capitalei a fost urmat si de alte orase precum Edinburgh, Brighton sau Cardiff.


Alte biciclete utilizate de catre politia din Anglia sunt : Kona Hoss, Kona CinderCones, Trek si inca din 2007 modelul Santa Cruz Chameleon. Nici Specialized nu a ramas mai prejos, acesta reusind sa vanda politiei mai mult de 50 de biciclete din modelul Hardrock. Oricum, Anglia se numara alaturi de Olanda, printre tarile cu cele mai multe patrule pe bicicleta din lume.


In Romania?


Probabil ca ai uitat, dar in urma cu 3 ani a existat un program prin care politia rurala era inzestrata cu biciclete pentru patrulare. Sa nu uitam ca au fost anuntate cu surle si trambite si erau echipate cu multe accesorii utile politiei. Pe aceste biciclete erau montate girofare iar toate au fost inscriptionate specific.


Una peste alta, intre timp s-a facut o importanta achizitie de masini de politie Dacia Logan, iar toate bicicletele au fost cel mai probabil abandonate, deoarece niciunul din sateni nu a mai vazut vreo patrula pe bicicleta in ultimii doi ani.


Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × three =