Acum citesti
Am testat Garmin Running Dynamics Pod

Odată cu testarea ceasului multisport Garmin Forerunner 935, am avut ocazia să testăm un senzor foarte interesant. Este vorba de Garmin Running Dynamics Pod, un mic senzor cu accelerometru care măsoară o mulțime de parametrii ai alergării și cu ajutorul căruia ne putem foarte ușor îmbunătăți performanțele prin perfecționarea mișcării.

Senzorul de doar 12 grame se prinde pe spatele pantalonilor, pe mijloc, cu ajutorul unei cleme care asigură un suport solid. El trebuie să fie montat drept și pe mijloc pentru a obține rezultatele corecte.

Senzorul se conectează prin ANT+ cu computerele compatibile. Acestea deocamdată sunt destul de puține: Garmin Fenix 5, Chronos, 935 și 735XT. Odată senzorul conectat și un program de alergare selectat, el începe să colecteze date folosind accelerometrul său intern care măsoară mişcarea corpului pentru a calcula următorii 6 parametri fiziologici pentru alergare:

  • Cadenţa: este numărul de paşi pe minut. Afişează numărul total de paşi (combinaţi dreapta şi stânga).
  • Echilibrul pe durata contactului cu solul: afişează echilibrul stânga/dreapta de pe durata contactului cu solul din timpul alergării. Acesta afişează un procent. De exemplu, 53,2 cu o săgeată orientată spre stânga sau spre dreapta.
  • Lungimea pasului: este lungimea pasului dvs. între două păşiri succesive. Este măsurată în metri.
  • Oscilaţia pe verticală: este mişcarea pe verticală din timpul alergării. Afişează mişcarea pe verticală a trunchiului, măsurată în centimetri pentru fiecare pas.
  • Raportul vertical: este raportul dintre oscilaţiile pe verticală şi lungimea pasului. Acesta afişează un procent. Un număr mai mic indică de regulă că sunteţi într-o formă mai bună pentru alergare.
  • Durata de contact cu solul: este durata petrecută pe sol la fiecare pas în timpul alergării. Este măsurată în milisecunde.

În funcție de tipul de alergare practicat și stilul adoptat, acești parametrii ajută la corectarea mișcării și detectarea erorilor pe care le facem în alergare. Parametrii sunt citiți în timp real și pot fi afișați pe ecranul computerului în mod permanent. La final, statisticile acestora pot fi vizualizate fie pe aplicația Garmin Connect de pe telefon, fie pe pagina de web Garmin Connect. Am verificat și datele nu par să fie disponibile în alte aplicații cum ar fi Strava.

Specificațiile tehnice:

  • Dimensiunile unităţii (LxlxA), accesoriu în clemă: 37,6 mm x 23,2 mm x 19,2 mm
  • Greutate: 12 g
  • Durata de viaţă a bateriei: 1 an (la o utilizare de 1 h/zi)
  • Tip de baterie: CR1632 (poate fi înlocuită de utilizator)
  • rezistența la apă: IPX7

Mie personal mi s-a părut foarte util dispozitivul pentru cineva care dorește să se antreneze serios la alergare, pentru triatlon, etc… L-am folosit și la trail running și pe asfalt dar în mod evident statisticile măsurătorilor respective au destul de puțină relevanță pe off-road. În schimb pe asfalt mi s-au părut utile. Evident aș avea nevoie de unul personal și un ceas compatibil pentru a putea să mă folosesc cu adevărat de toate informațiile, 2-3 alergări nu sunt de ajuns, dar sunt la fel de convins că este un dispozitiv util cum știu că senzorii de cadență și de putere sunt extrem de importanți pentru antrenamentul serios în ciclism.

Prețul dispozitivului nu e mic, dar nici exagerat iar calitatea de fabricație pare excelentă. Îl găsiți la Trisport, importator oficial Garmin în România.

Preț: 320 lei

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 − fifteen =