Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Mâine este 1 mai şi mulţi dintre noi vom profita de ziua suplimentară liberă pentru a face o tură de bicicletă mai lunga. Însă pentru cei care se mulţumesc cu o tură de o singură zi iată recomandarea noastră.
Traseul de azi ne duce prin zona denumită Bisoca, pe lângă Buzău însa intrarea spre traseu se face dinspre Râmnicu Sărat. Locul de plecare în tură se află la 22 km de Râmnicu Sărat în localitatea Valea Largă pe DJ220. Însă traseul fiind în buclă, în cazul în care veniţi din altă direcţie startul poate fi în orice alt loc de-a lungul track-ului.
Deşi traseul se desfăşoară în zona de deal, regiunea şi dealurile Buzăului sunt renumite pentru faptul că sunt destul de înşelătoare. Aparent diferenţa de nivel este mică însă drumurile existente nu urmăresc prea mult curbele de nivel ci preferă să urce direct. Din acest motiv se va obţine şi o diferenţă mare de nivel, în cazul de faţă peste 1.700 m la o lungime a traseului de doar 55 km.
Zona este însă frumoasă, iar traseul nostru conţine de toate. De la asfalt şi forestiere la drumuri de ţară, drumuri de pământ si drumuri proaspăt cosite prin iarbă. De reţinut este totuşi faptul că dacă plouă drumurile din pământ devin impracticabile.
Altitudinea maximă a traseului este o surprinzătoare 890m la care se adaugă o şi mai surprinzătoare rampă maximă de 21,4%. Acest lucru se întâmplă pentru că avem şi ceva push bike de-a lungul turei însă potrivit grafitului generat de Google Earth acesta are loc la km 44,5 al turei şi durează nu mai mult de 1 km. Rampa medie este însă o lejeră 5,8% asta însemnând că cea mai mare parte a traseului este ciclabilă şi accesibilă.
În timpul turei noastre de recunoaştere a traseului orientarea a fost destul de dificilă la faţa locului datorită multitudinii de drumuri şi poteci pe care puteai să o apuci greşit. Dacă însă vei urmări cu puţină grijă track-ul oferit în acest articol nu va exista nici un pericol de rătăcire.
Recomandăm acest traseu bicicliştilor cu o condiţie fizică uşor peste medie având în vedere rampele destul de accentuate ale traseului. Aşa cum am spus la început drumurile o iau în general direct peste deal şi mai puţin printre dealuri acesta fiind şi motivul pentru care mulţi dintre noi vor mai apela şi la push-bike.
Traseul are o lungime de 55 km şi poate fi parcurs în aproximativ 9 ore dacă nu te grăbeşti şi faci pauze pentru a mai admira şi peisajul, pentru a mai mirosi puţin fânul. Pe scurt un traseu pentru întreaga zi.
Statistici traseu (Google Earth)
Lungime: 55 km
Diferenţă de nivel: 1.764 m
Altitudine maximă: 890 m
H maxim traseu: km 27,6
Rampă medie / maximă: 5,8 % / 21,4%
Izvoare: magazine în satele prin care treci
Download track şi puncte de interes
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.