Acum citesti
Traseu – Turul Pietrei Craiului

Turul Pietrei Craiului ar putea uşor să fie intitulat şi „labirintul Pietrei Craiului”. În funcţie de zona în care te afli există o mulţime de drumuri şi poteci pe care o poţi apuca greşit dacă nu ai un gps cu un track pe care te poţi baza. Aşa a fost şi cazul nostru deşi dispuneam pe gps de un track făcut de altcineva. Într-un final am scos-o la capăt şi a rezultat această buclă de 80 km. Fiind în buclă traseul poate fi început aproape de oriunde însă noi am ales Podu Dâmboviţei fiind cea mai joasă porţiune a traseului, după Zărneşti, gândindu-ne că ne va face plăcere, la final de zi, ca ultimii kilometrii să fie la vale. Ceea ce s-a şi întâmplat.

traseu bicicleta cicloturism turul pietrei craiului 12Trebuie menţionat din start că acest traseu nu este recomandat să fie parcurs în week-end când este multă lume la munte. Porţiunea dintre Podu Dâmboviţei şi lacul de acumulare Pecineagu este foarte prăfuita şi la fel este porţiunea de la Plaiul Foii până în Zărneşti. În timpul săptămânii este în regulă, iar noi nu am întâlnit mai mult de 10-15 maşini.

Am plecat spre vest din Podu Dâmboviţei pe asfalt pe DN 73 însă doar după 600 m vom face dreapta pe forestier cu destinaţia lacul Pecineagu. Suntem în urcare constantă şi numai bună pentru încălzire. În cei aproximativ 26 km până la lac rampă are o medie de 5,4% (Google Earth) aşadar progresul este rapid. Ajunşi la Pecineagu vom traversa barajul continuând pe forestierul străjuit de o barieră. De aici nu mai avem trafic. Şi rampa drumului se accentuează însă pentru bicicletă este bine.

De la intrarea pe baraj avem în jur de 2,5 km de pedalat pe acest forestier pustiu până în momentul în care vom face dreapta pe un drum de TAF. Trebuie să fim atenţi întrucât intrarea pe drum nu este evidentă. Intersecţia este în Y şi porneşte la dreapta foarte abrupt intrând în pădure. De aici avem practic de împins la bicicletă pentru aproximativ 1,3 km care ne vor lua în jur de 40 de minute. Însă efortul merită pentru că în curând vom ieşi din pădure şi vom primi o superbă panoramă asupra lacului Pecineagu. De asemenea este singura zonă de push din traseu şi în plus deja am trecut de cel mai înalt punct al traseului nostru la 1481 m (Google Earth) sau 1470 m (MapSource Garmin).

Odată termiant push-ul putem urca pe bicicletă însă doar aproximativ 400 m întrucât vom face iar dreapta, la vale, intrând adânc în pădure. De aici drumul se transformă în potecă turistică marcată cu bandă roşie. Este poteca ce coboară spre Plaiul Foii. Este abrupt şi nu prea merge pe bicicletă. Şi ţine aşa cam până jos unde întâlnim drumul forestier. Coborârea abruptă prin pădure are în jur de 1 km coborând aproape 300 m diferenţă de nivel. La doar 60-70m după ce intrăm în pădure vom întâlni un indicator turistic unde trebuie să facem dreapta la 90 grade pe o potecă abruptă abia ce se desluşeşte pe sub frunzele de brusture. Pare împotriva intuiţiei însă pe acolo este drumul. Se continuă cu coborârea de 1 km menţionată mai sus.

traseu bicicleta cicloturism turul pietrei craiului 02Coborârea se termină cu o traversarea prin râu care te înviorează după care intrăm pe forestier pe care mergem la vale pentru 10-11 km până la cabana Plaiul Foii unde putem face pauza de masă a zilei. De aici continuăm tot în uşoară coborâre pe forestier până ajungem aproape de Zărneşti. Aici, dacă dorim să evităm drumul principal circulat, o putem lua pe un drum mic de ţară care merge pe dreapta paralel.

Ieşiţi din Zărneşti spre sud continuăm spre cabana Gura Râului, iar apoi de la cabană în aproximativ 1,6 km facem stânga pentru a urca spre satul Măgura şi Peştera. De aici începe practic labirintul întrucât satele sunt străbătute de o multitudine de drumuri şi drumuleţe. Va trebui să faci tot posibilul să ţii track-ul GPS-ului. Însă traseul este frumos întrucât străbaţi dealurile verzi şi pitoreşti pe care vezi casele iţite din loc în loc. Vei pedala nu doar pe forestiere mari ci şi pe drumuri înguste de căruţă cât şi pe poteci de iarbă pe care ocazional mai şi împingi puţin.

traseu bicicleta cicloturism turul pietrei craiului 06Într-un final ajungi în Sirnea, iar la kilometrul 70 al traseului vei intra pe asfalt. De aici este doar coborâre, şi ce coborâre!, până în Ciocanu şi apoi mai departe Dâmbovicioara pentru a te reîntoarce la final în Podu Dâmboviţei.

Statistici traseu
Lungime: 80 km
Diferenţă de nivel: 3.000 m (Google Earth) sau 1.939 m (Bikemap.net)
Timp de parcurgere: 6-8 ore
Altitudine maximă: 1470 m (MapSource Garmin)
H maxim traseu: km 30
Rampă medie / maximă: 8 % / 39 % (Google Earth)
Izvoare: spre Pecineagu, Fântâna lui Botorog şi la km 65. Plus magazine şi pensiuni
Nivel: mediu/greu
Download track şi puncte de interes

Vezi Comentarii (6)
  • Pe 10 aug. 2019 am facut jumatate din traseul prezentat (am plantat 2 masini la intrarea si iesirea din traseu): Fundata (coborare pe sosea) – Podu Dambovitei – Satic – Lacul Pecineagu – traversarea Muntelui Lerescu spre cantonul Rudarita – Rudarita – Plaiul Foii – Zarnesti . Un super traeseu de MTB, pe care il recomand amatorilor, in care ai parte de peisaje super-faine, adrenalina la coborarea spre Rudarita , putina aventura pe traseul montan nemarcat si apoi marcat. Multumim lui Dan Mazilu pt. track si descrierea traseului, ne-au fost de mare ajutor, mai ales traversarea Muntelui Lerescu de la Lacul Pecineagu spre cantonul Rudarita!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

17 + 7 =