Acum citesti
Suntour SF10 XCM V2 HLO 2010

Suntour XCM V2 poate fi denumit alaturi de modelul XCM vesnicul pacient, in special datorita problemelor pentru care este recunoscut. Am asteptat de mult momentul de a testa modelul 2010, atat noi cat si voi. Producatorul a promis modificari substantiale pentru modelul 2010, dat fiind faptul numarul mare de reclamatii inregistrat de acest produs in anii anteriori. Au existat atat probleme de ordin tehnic, de functionalitate dar si de durabilitate.

In 2010 sunt disponibile mai multe modele din gama XCM V2. Noi am testat modelul de „top” din gama SF10 XCM V2 HLO, aceasta prezentand mai multe noutati : forma noua si materiale noi pentru bratele inferioare, prindere doar pentru disc, si lock-out hidraulic. Acestea sunt diferentele notabile fata de celelalte modele din gama. Informatii suplimentare despre acestea poti obtine pe site-ul Suntour Cycling.

Primul contact cu furca XCM V2 s-a desfasurat pe un traseu mai dificil, care a implicat atat deplasari pe poteci si coborari usoare dar si cateva jump-uri lejere. Impresia fata de modelul anului anterior a fost aceea ca amortizarea se face acum un pic mai rafinat. Furca nu mai produce sunete bizare si nu mai loveste cand este extinsa la maxim in timpul sariturilor. Diametrul bratelor este de 30 de mm, o dimensiune care face ca aceasta furca sa fie ideala pentru drumuri drepte si/sau poteci prin padure.

Functia de lock-out functioneaza corespunzator si poate fi activata pe mai multe nivele. Se poate opta pentru rigiditate maxima la deplasarile prin oras, dar in niciun caz pe teren denivelat, deoarece poate produce daune semnificative sistemului de amortizare. Daca tot a venit vorba de amortizare, precizam ca aceasta se face ca si pina in prezent cu ajutorul arcului.

Confortul oferit de aceasta furca dar si cursa de amortizare se incadreaza in clasa de pret. Specificatiile tehnice corespund acestei clase de pret : cursa este disponibila undeva la 85-90% din cea declarata de 100 de mm, exista posibilitatea de a fi marita la 120 mm, insensibila pe denivelari mici dar suficient de moale cat sa atenueze socurile la trecerea peste borduri. In timpul testului si dupa toate incercarile la care a fost supusa, furca nu a dat niciun semn de slabiciune. Sa nu uitam insa ca discutam de un produs nou.

In concluzie, putem afirma ca se observa mici imbunatatiri : o amortizare ceva mai rafinata decat la modelul anterior, brate redesenate, nu foarte diferite dar cu o forma placuta, functie de lock-out progresiv si functionare acceptabila. Ramane insa deschisa problema durabilitatii : deoarece este un produs recent lansat, nu avem cum sa stim comportamentul pe termen lung. Imediat ce o sa obtinem feedback de la utilizatori va vom putea informa in acest sens, atat despre XCM V2 cat si despre XCM.

Din punct de vedere al functionarii, XCM V2 se descurca mai bine decat XCM, amortizand mai decent. Mai important, V2-ul cantareste cu aproape 300 de grame mai putin decat modelul simplu XCM.  Important este insa ca cei de la Suntour s-au straduit sa imbunatateasca acest model si sa ridice un pic stacheta la nivelul de calitate. Timpul este insa cel care va da verdictul final acestei furci. Noi speram intr-o schimbare pozitiva.

Greutate : 2230 grame

Utilizare : XC, Oras, Poteci de padure

Vezi Comentarii (6)
  • salut, interesant articol, eu am o furca SrSuntour XCM V2 din 2009, reglajele nu au functionat niciodata…sa nu mai spun ca la sarituri putin mai bruste, am senzatia ca ii zboara arcurile prin reglaje…am incercat sa scot partea turnata din aluminiu, dar nu merge sa o scot, am desfacut cele 2 suruburi dar degeaba, ma poate ajuata cineva? daca ma puteti ajuta, dati add la id:zorel_onekid !multumesc!:)

  • Salut,am si eu o furca suntour xcm v2 cu blocaj si preload,dar blocajul nu e reglabil,are joc intre semeringuri,ce pot sa-i fac,e normal asa ceva?pot sa-i mai maresc cursa,pentru ca nu culiseaza pana la capat circa 75-80%,va rog sa-mi raspundeti care cunoaste,multumesc. 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 3 =