Acum citesti
Kellys Scarpe 2010

In cursa pentru gasirea celei mai bune biciclete low cost, am dat nas in nas cu modelul Kellys Scarpe, o bicicleta entry-level oferita pentru un pret de aproximativ 1.500 lei. Asadar, din punct de vedere al pretului, reprezinta un concurent direct pentru Kona Fire Mountain, modelul de referinta din clasa entry-level.

Daca bicicleta Kellys Scarpe reuseste sa devanseze modelul celor de la Kona si daca reprezinta in acelasi timp o investitie avantajoasa, ramane sa lamurim in testul ce urmeaza.

Despre Kellys nu putem afirma decat ca brandul a capatat notorietate in ultima perioada. Daca anul trecut nu se numara printre cele mai populare marci de bicicleta, anul acesta situatia sta complet diferit. Acest fapt este datorat in mare parte vanzarilor bune inregistrate de modelul Kellys Quartz DSC, popularizand astfel brandul in randul potentialilor clienti dar si al biciclistilor.

Referindu-ne strict la aspect, Kellys Scarpe beneficiaza de o imagine „cuminte”. Paintwork-ul nu este spectaculos, in schimb compenseaza prin decenta. Este oferit in doua versiuni de culoare, negru si alb, cele doua culori fiind disponibile atat pentru cadru cat si pentru furca, reusind sa creeze o imagine unitara.

Cadrul/pe traseu

Modelul testat de noi beneficia de cea mai mica dimensiune disponibila pe modelul Scarpe, cea de 17,5 inci. Tehnic vorbind insa, nu este atat de mica, fiind o dimensiune care acopera o gama larga de biciclisti cu inaltimi diferite.

O caracteristica importanta si demna de luat in seama a modelului Scarpe este ca imparte aceeasi platforma cu modelele plasate mai sus in gama, Spider si Quartz. Adica toate cele trei modele folosesc acelasi cadru. Experienta cu bicicleta Kellys Quartz a fost una placuta, la vremea respectiva punctand in test cadrul cu unghiuri bune, asemanatoare cu cele ale unei biciclete de Cross Country.

Insa utilizarea modelului Scarpe va trebui redusa la poteci de pamant, padure si oras. Si nu datorita cadrului ci datorita configuratiei de componente. Vom lamuri acest aspect mai jos, in articol.

Cei de la Kellys au montat si pe acest cadru intariri eficiente, atat pe teava superioara cat si sub cea inferioara. Menirea acestora este de a oferi o rezistenta superioara impotriva socurilor primite de partea frontala a cadrului. De remarcat la capitolul rezistenta este si teava inferioara a cadrului, ce beneficiaza de o forma eliptica.

Urechile cadrului sunt lucrate CNC si nu par a adauga greutate mare in plus bicicletei. Acestea beneficiaza atat de prindere pentru frana pe disc (upgrade ulterior) dar si pentru prinderea unui portbagaj pentru cei care folosesc bicicleta mai des in mediul urban sau in plecarile lungi. Sudurile se situeaza la un nivel mediu, asemenea modelului Quartz DSC. Nu exista nimic suparator care ar putea sa-ti deranjeze intr-un fel sau altul retina.

In mod total nepractic sunt trase cablurile pentru schimbatorul de pinioane, de foi si pentru V-Brake-ul spate. Da, toate se afla deasupra tevii superioare ca cadrului si pot deranja la urcarile sau coborarile pe si de pe bicicleta. O solutie cu cablurile trase pe sub teava superioara ar fi fost de preferat. Poti actiona cablul franei spate direct de pe cadru tragand de el in sus, acesta lucrand ca un fel de frana de mina. Ironic vorbind, evident.

Bascula este destul de lunga penalizand bicicleta la capitolul aspect sportiv. Insa modelul Scarpe nici nu se vrea a fi unul sportiv ci mai degraba unul practic.

Echipare

La capitolul echipare modelul Scarpe nu sta atat de bine precum modelul Kona Fire Mountain, mai ales tinand cont de faptul ca sunt  oferite la preturi asemanatoare. Trebuie sa tii cont insa de faptul ca modelul Fire Mountain testat de noi era versiunea 2009 (cu discount) pe cand modelul Scarpe este versiunea 2010.

Echiparea modelului Scarpe este aceea care dicteaza modul de exploatare si traseele ce pot fi abordate cu acesta bicicleta. La o prima vedere, echiparea ofera bicicletei o imagine fragila. La aceasta imagine contribuie tija de ghidon, ghidonul, jantele si anvelopele. Tija de ghidon este destul de subtire, insa ofera un unghi bun si in acelasi timp o greutate mai scazuta. Ghidonul are un unghi bun iar latimea acestuia este suficienta pentru deplasarile prin oras, deoarece te poti strecura relativ usor cu bicicleta prin spatiile inguste.

Anvelopele Kellys Cobra 2.0 nu sunt preferatele noastre, datorita compizitiei destul de dure. Acestea tind spre un profil semi slick, imprimand o viteza de rulare buna bicicletei. Asadar se potrivesc mediului urban insa nu le-am recomanda pe trasee umede sau cu namol. Surprizele pot aparea in orice clipa.

Franele sunt V-Brake, furnizate de Artek modelul Vigorous. Daca nu ai auzit de acest brand de frane nu trebuie sa-ti faci probleme, iti poti pune increderea in denumirea lor (Vigorous) deoarece acestea ofera prestatii bune. Mult mai bune decat ne-am fi asteptat. In conditii de umiditate canalul de pe laterala jantei asigura eliminarea in timp a apei, sporind astfel (chiar daca putin) forta de franare a Artek-urilor, care devin zgomotoase in conditiile mai sus numite. Manetele integrate cu shifterele provin de la Shimano, modelul ST EF50 si pot fi actionate cu trei degete, acesta fiind de altfel si cel mai eficient mod de a opri rapid bicicleta. Se pot utiliza si cu unul sau doua degete, insa efortul de strangere va trebui sa fie mai mare.

Schimbatoarele sunt din casa Shimano. Cel de foi, Altus, este foarte zgomotos si brutal in schimbari. De asemenea necesita si o anumita forta pentru a fi actionat in treptele superioare. Schimbatorul de pinioane Shimano Alivio functioneaza corect, insa cu un delay simtitor la schimbarile inferioare sau sperioare.

Furca se prezinta in regula pentru acest model, fiind un Suntour XCM V2 HLO cu o cursa de 100 de mm. Cum spuneam si in articolele anterioare, modelul XCM a crescut din punct de vedere calitativ pentru 2010. Furca asigura suficient confort in oras sau pe drumuri de padure, reusind sa faca alaturi de saua destul de moale, Selle Royal, o echipa destul de buna.

Concluzii

Per total, bicicleta reuseste sa ne lase o impresie decenta. Ofera suficiente motive sa renunti la o bicicleta de 1.000 de lei pentru a o achizitiona, insa nu poate face fata modelului Kona Fire Mountain, model ce beneficiaza de dotari superioare. Cu o greutate de 14,1 kg reuseste sa devanseze cu aproape 1 kg modelul Fire Mountain, plasandu-se in acelasi interval de greutate cu alte biciclete provenite de la branduri mai cunoscute.

Kellys Scarpe este o bicicleta recomandata celor care iubesc iesirile de weekend prin oras sau prin paduri, insa nu celor care se gandesc serios sa abordeze trasee de munte. La urma urmei, bugetul este cel care dicteaza configuratia de componente a unei biciclete, iar modelul Scarpe se numara printre bicicletele dedicate celor cu bugete restranse. Pretul acestui model este foarte „tricky”, deoarece in segmentul apropiat exista oferte mai bune, pentru putini bani in plus. In acelasi timp, reprezinta o alternativa si pentru cei cu bugete de 1.200 – 1.300 de lei care sunt dispusi sa mai puna o suma modifca deoparte, pentru a achizitiona Kellys Scarpe.

Daca o gasesti la un pret de sub 1.500 de lei, o poti achizitiona linistit. Tot ce depaseste aceasta suma, face ca Kellys Scarpe sa nu mai fie recomandabila, sfatuindu-te astfel sa te uiti la un Cube AIM 2010, superior din punct de vedere al echiparii si al posibilitatilor de exploatare sau chiar si la un Kona Fire Mountain, daca greutatea nu este cruciala in luarea unei decizii.

Greutate : 14,1 kg
Utilizare : Padure, City

 

Freerider TV :

 

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 + 8 =