Acum citesti
Furca RST Gila PRO TnL 2010

Test scurt cu furca RST Gila Pro TnL. Am dori sa facem din start diferentierile intre modelul Gila si Gila PRO : Gila beneficiaza de brate cu o latime de 28.6 mm iar cursa acesteia se incadreaza intre 80 si 100 de mm. Modelul Gila Pro beneficiaza de brate ale furcii cu o latime de 32 de mm dar si o cursa de amortizare de pina 120 mm. Bratele ceva mai groase ale modelului Gila Pro au menirea de a oferi o rezistenta mai buna furcii in timp.

Bineinteles, modelul Gila Pro atarna mai greu pe cantar, datorita bratelor furcii mai groase. Modelul testat de noi, Pro TnL cantareste 2.53 kg fata de 2.28 kg, modelul Gila TnL. Dintre optiunile existente pe aceasta furca, mentionam : functie de lock-out manuala (fara comanda pe ghidon), reglarea compresiei si a preloadului.

Lock-out-ul isi face bine treaba, actionat fiind cu ajutorul unui buton mare si rosu montat pe bratul drept al furcii, utilizatorul putand intari cursa chiar si in momentul deplasarii. Aceasta se face secvential, de la moale pina la foarte rigid. Aceasta functie s-a dovedit a fi utila prin oras sau pe urcari ceva mai anevoioase, cand nu ne doream ca bicicleta sa flexeze sub noi. Furca ofera atat prindere pentru franele pe disc cat si pentru franele V-Brake.

Dar cum functioneaza furca RST Gila Pro TnL? Din punct de vedere al feedback-ului oferit utilizatorului, aceasta se regaseste in gama de furci entry-level. Ofera exact ceea ce te asteptai sa ofere pentru costul sau. Denivelarile mici sunt ignorate, insa cele mai dure sunt luate in serios si amortizate. Nu se bucura de o finete foarte mare in preluarea socurilor, dar important este ca o face. Flexeaza modest, iar cursa de 120 de mm pare a se regasi doar in datele tehnice : aproximativ 85% din cursa este disponibila cand butonul de lock-out se afla pe pozitia zero (adica nu este activat).

Pentru Cross Country este o furca relativ grea. Din cele discutate cu posesorii acestei furci, cele mai dese plangeri s-au referit la faptul ca in timp, aceasta furca incepe sa piarda ulei. Poti observa primele semne pe bratele superioare ale furcii. In cazul furcii testate de noi aceasta nu a prezentat semne ca ar pierde ulei. La temperaturi scazute functioneaza ceva mai greu, dar nu ingrijorator.

Partile bune ale acestei furci sunt pretul scazut si durabilitatea daca este exploatata in conditii normale. La munte poate fi o companie buna, mai ales pe potecile de munte. Nu te gandi insa sa-i impingi limitele pentru ca in timp se va deteriora si ca capata joc. Ce-ti putem spune insa este ca am utilizat o furca Gila pentru coborari extreme, aceasta comportandu-se bine. Mai mult de trei coborari n-au existat insa.

Daca bugetul nu-ti permite achizitionarea unei furci mai scumpe, aceasta este o varianta de luat in seama, acceptand cele de mai sus. Am alege modelul Gila pentru greutatea ceva mai scazuta iar modelul Gila PRO pentru durabilitatea mai mare in timp.

Greutate : 2,53 kg

Utilizare : Cross Country

Vezi Comentarii (8)
  • Am eu aceasta furca pe bicicleta si pot spune ca dupa 40 de km , nu mai poti sa intinzi palma, nu lucreaza la denivelari mici iar pe piatra as zice ca nu lucreaza chiar deloc..doar e entry level nu?
    am fost nevoit sa opresc la cateva coborari ca nu mai puteam sa tin ghidonul si sa apas frana..
    Am probat apoi o furca Rock Shox Reba dual air..am ramas uimit 😛

  • Am eu Gila Tnl, intr-adevar nu e o furca rafinata la filtrarea denivelarilor si e grea (se simte grea), dar, e o furca rezistenta, am tras de ea din aprilie 2011 (si inca trag) „It never let me down”, la raport bani/durabilitate e o varianta de luat serios in seama.

  • Daca prinzi un XCR fabricat in Taiwan si nu in China, este mai performant. Din pacate, trebuie sa verifici tu singur functionalitatea furcii, direct in magazin. Dar pentru a-ti da seama cel mai bine de diferente trebuie sa le incerci pe toate 3 (Gila, XCR China si XCR Taiwan).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen − 13 =