Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Sâmbăta trecută am participat la o tură de cicloturism organizată între localităţile Bolintin Vale şi Potlogi, la vest de Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de OMV-Petrom în colaborare cu Asociaţia ROI şi Outhentic Cycling Romania prin persoana lui Mircea Crisbășanu cel care se ocupa şi de traseele de cicloturism din zona Urlaţi.
Evenimentul a fost deosebit întrucât nu a constat doar într-o tură de bicicletă de 40 km ci a inclus şi opriri la obiectivele turistice şi culturale de-a lungul drumului. Traseul cicloturistic Bolintin Vale – Potlogi aduce în prim plan, printre altele, două monumente de arhitectură brâncovenească extrem de valoroase: Palatul Potlogi şi Conacul Drugănescu. Mai mult, la final de tură participanţii au primit chestionare cu întrebări de cultură generală ce au avut legătură cu tema turei de cicloturism „Pe urmele lui Brâncoveanu”. Cine cunoştea cele mai multe răspunsuri corecte câştiga la final o serie de premii speciale pentru că au fost şi premii „normale” acordate prin tragere la sorţi celor prezenţi.
Tura a fost foarte bine organizată la eveniment participând aproape 100 de persoane. Nu a fost un concurs toata lumea mergând în ritmul său. Participarea a fost gratuită, iar organizatorii au oferit în kitul de participare informaţii despre eveniment, sandwich-uri şi apă asigurând asistenţă tehnică şi medicală inclusiv pe traseu.
Prima oprire a fost la km 7 la Conacul Drugănescu Stoenești după care, doar 3 km mai târziu am oprit la o gospodărie din satul Floreşti unde cicloturiştii au fost serviţi cu pâine pe vatră, plăcinte, negrese de casă şi limonadă cu mentă. O pauză binemeritată pentru toată lumea. La km 25 ne-am oprit în Vânătorii Mici pentru a vizita Muzeul Etnografic după care în localitatea Izvoru am mai făcut o pauză la izvorul cu apă dulce. Am continuat apoi spre Potlogi unde am încheiat cu vizita la palat şi la Biserica Domnească. Întrucât aici tocmai se serbau Zilele localităţii Potlogi scena era pusă, la propriu, pentru ca traseul cicloturistic să se încheie aşa cum trebuie cu câteva cuvinte din partea organizatorilor.
Ne bucurăm că încep să apară din ce în ce mai multe evenimente de acest tip întrucât nu toată lumea s-a născut învăţată sau în cazul nostru antrenată. Traseul a fost foarte uşor putând fi parcurs şi de familii cu copii diferenţa de nivel fiind de doar 50m. Acesta este tipul de traseu la care trebuie să participe toţi cei care nu au încă experienţa şi antrenamentul necesar pentru turele mai lungi sau mai grele ce se desfăşoară în zone de deal şi munte. Iar când itinerariul include şi obiective turistice atunci tura de biciclete este cu atât mai folositoare la fel cum a fost şi în cazul traseului de sâmbătă „Pe urmele lui Brâncoveanu”.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.