Acum citesti
Conferința Națională „Împreună pentru ciclism”

Sâmbăta trecută, 14 noiembrie, am fost prezenţi la Sibiu la cea de-a doua ediție a conferinței naționale anuale organizată de Federația Română de Ciclism de această dată sub motto-ul „Împreună pentru ciclism”. La eveniment au participat în mare parte reprezentanții cluburilor afiliate Federației, dar subiectele și temele prezentate și discutate au stârnit interesul și potențialilor viitori membri, prilejul fiind unul ideal pentru networking, transfer de cunoștințe și schimb de idei între cei reuniți de activitatea pe care o au în comun – ciclismul.

Deschiderea Conferinței i-a aparținut președintelui Federației, Eduard Novak, care după discursul de primire al invitaților, a făcut o scurtă trecere în revistă a diferitelor situații cu care s-a confruntat de la alegerea sa în cea mai înaltă funcție al acestui for. „Printre probleme identificate și cu care m-am luptat s-a numărat în primul rând corupția, dar și precara organizare a Federației ca instituție. Am constatat o carență în modul de lucru de la momentul sosirii mele și o lipsă de transparență în activitate, dacă e să numesc măcar două dintre lucrurile care au contribuit la stagnarea acestei federații. Îmi place să cred că situația s-a îmbunătățit pe parcurs și acum începem să arătăm ca o instituție cu adevărat în serviciul celor care o alcătuiesc, în speță cluburile de ciclism din România”, a transmis Novak în minutele în care a vorbit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În continuare, noul secretar general al Federației, Traian Goga, a vorbit despre o temă simplă, dar importantă – ce este și ce face Federația Română de Ciclism. „Este foarte clar că trecem printr-o reformă sau chiar renaștere a ciclismului românesc, iar Federația nu poate rămâne pasivă la acest lucru. Tocmai de aceea am vrut să clarific care este locul forului nostru în peisajul actual, care pe scurt se poate caracteriza ca fiind cel de susținere a cluburilor afiliate, de înlesnire a activității lor și de a le ajuta să acceadă spre nivelurile pe care le au omologii lor din restul Europei. Totodată, cluburile trebuie să țină mereu în minte că Federația Română de Ciclism este uniunea cluburilor de ciclism din România și că scopul fundamental al FRC este să fie în serviciul lor”, a fost mesajul transmis cu această ocazie.

Mai departe, organizatorii de evenimente cicliste au avut cuvântul, primul vorbitor fiind Daniel Sărdan, din partea clubului NoMad Multisport și organizatorul faimoasei competiții Prima Evadare. În prezentarea susținută, acesta a reliefat modurile în care competiția respectivă, dar și altele de care se ocupă, au ajutat pe diverse planuri, de la stimularea vânzărilor pe piața de biciclete, până la stimularea turismului în respectivele zone. La fel sau poate chiar mai importantă a fost considerată contribuția Primei Evadări la aducerea în atenția mass-mediei a ciclismului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Levente Kertesz, președintele clubului Clujul Pedalează, a venit și el cu o expunere convingătoare despre cum se pot organiza competiții de succes, anul viitor el punând în scenă două competiții UCI în două zile consecutive, NapoCup XCO și Maratonul Făgetului. Propunerea făcută în acest fel va fi de natură să atragă cei mai valoroși concurenți din regiune, conform viziunii sale, astfel că vom asista la o creștere calitativă importantă a celor două curse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ultima cuvântare le-a aparținut lui Nicolae Ivan și Cosmin Costea, două figuri importante din spatele Turului Sibiului. Directorul acestei curse, domnul Ivan, a explicat că ideea de la care a pornit Turul a fost aceea de a promova Sibiul prin intermediul acestui sport pe care îl iubește atât de mult. De asemenea, propunerile făcute către sponsori au fost cele potrivite, aceștia nu doar contribuind material pentru Tur, dar în rândul angajaților lor stârnindu-se o adevărată pasiune pentru sportul cu pedale. „Am pornit și tradiția Cursei Sponsorilor, o întrecere de o zi dedicată angajaților companiilor care sponsorizează Turul Sibiului, care a crescut fantastic de la an la an. S-au născut rivalități de neînchipuit și chiar sunt sute de persoane care se antrenează din greu pentru a câștiga Cursa Sponsorilor și a încerca să afle cum e să fii în pielea rutierilor care trudesc la Turul Sibiului”, explică Ivan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A doua secțiune a fost dedicată reprezentanților echipelor cele mai active din România, Eduard Novak începând expunerea sa despre provocările gestionării unei echipe UCI Continental, pe marginea propriului exemplu cu Tușnad Cycling Team, care se apropie de al 8-lea an consecutiv de existență. „De la staff la rutieri, mereu apar provocări și toți trebuie să își știe rolurile foarte bine, altfel nu se poate vorbi despre omogenitate și, implicit, de o echipă”, a fost una din frazele-cheie rostite de cel care patronează echipa.

La microfon s-a aflat și Tudor Oprea, din partea echipei ProCycling, care a povestit despre anul încărcat de curse internaționale. „Se poate ca 2016 să fie ultimul meu an ca sportiv de performanță și o prezență la Rio ar fi o încheiere de vis. Totuși, trebuie să rămânem realiști pentru că situația din clasamentul UCI nu e cea mai promițătoare pentru România, în principal din cauza lipsei unui al treilea om care să puncteze în cadrul acestuia. Sunt de părere că dacă mai exista un rutier cu aproximativ același punctaj ca al meu și al lui Lucian Logigan, indiferent de la ce echipă, cu siguranță ne apropiam de materializarea prezenței la Jocurile Olimpice. În orice caz, viitorul e la fel de important, de aceea începem să cooptăm juniori în echipă și să dezvoltăm proiectele deja începute”, a mai adăugat acesta.

Antrenorul federal Ovidiu Burghelea și antrenorul echipei Torpedo Zărnești, Viorel Grosu, au vorbit despre cum se lucrează cu copiii și juniorii în ciclism și care sunt metodele principale avute la îndemână în acest sens. Grosu a explicat că principalul mijloc de selecție pentru el este concursul anual de 1 iunie, unde vin zeci, chiar sute de copii, dintre ei alege câțiva și cu aceștia merge mai departe. „La finalul perioadei de juniorat mă declar mulțumit dacă rămân cu un sportiv de valoare. E un sport solicitant, pe care trebuie să îl iubești și respecți și foarte puțini îi fac față rigorilor”, a expus pe scurt lungul drum al devenirii unui copil ciclist. O surpriză a fost cadoul pe care Eduard Grosu, prezent și el la Sibiu, i l-a făcut lui Burghelea, adică tricoul și numerele cu care a concurat anul acest în Turul Italiei. „Ovidiu mi-a fost ca un al doilea tată și lui îi datorez venirea mea în Italia și mare parte din ascensiunea mea ca sportiv”, a declarat rutierul echipei Vini Fantini-Nippo, care a mai precizat că din 2017 dorește să deschidă o școală de ciclism la Zărnești, unde să găzduiască un număr de 6-7 sportivi de perspectivă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Secțiunea aceasta a fost închisă de Cătălin Sprînceană, managerul echipei BikeXpert, care a pus punctul pe i în materie de planuri de marketing și de finanțare a echipelor de ciclism. „Sunt importante relațiile pe care le ai, dar e mult mai important să știi să te pui în valoarea prin intermediul expunerii pe care o poți oferi, de la mediile online, până la vizibilitatea fizică”, au fost câteva din ideile cuprinse în prezentarea respectivă.

Ultima prezentare a zilei i-a aparținut unui specialist medical. Alpar Erdos se ocupă cu psihologia somatică și deja colaborează cu echipa națională a României de biatlon. „Psihosomatica e o știință despre care nu știu să se fi aplicat până acum în sportul românesc și cred că poate aduce un mare aport performanțelor sportive, prin prisma faptului că ajută sportivul să își controleze mai bine organismul”, a rezumat specialistul domeniul pe care îl stăpânește.

conferinta federatia romana ciclism noiembrie 2015

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × three =