Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei…
Adoptând o atitudine doar la prima vedere conservatoare, Campagnolo se va baza în 2015 pe seturile sale mecanice, motiv pentru care a prezentat cu fast noua versiune a lor. Dacă italienii au dat deja de înțeles că cred cu tărie în puterea vechilor și de nădejde cabluri de oțel care să acționeze schimbătoarele, prin lansarea setului RS, acum doar subliniază acest lucru prin noile seturi Super Record, Record și Chorus.
Însă cei de la Campagnolo sunt doar la prima vedere reticenți privind noile tehnologii pe care le-a adus această eră industriei bicicletei, căci chiar dacă nu rezonează prea tare cu ideea de set electronic, totuși angrenajul cu patru brațe, pârghia mai lungă a schimbătorului de față și folosirea carbonului au fost pe placul fabricanților din Vicenza. Așadar, după ce rutierii profesioniști și-au dat OK-ul pentru noile modificări ce figurează în cadrul celor 3 seturi, Campagnolo le-a dat drumul spre piața largă și a trecut sumar în revistă îmbunătățirile.
Schimbătorul de față a beneficiat cel mai mult de pe urma programului de testare Squadre Corsa 2014, dar parcă îmbunătățirea majoră care i-a fost adusă, o pârghie mai lungă pentru o acționare mai ușoară, nu părea a fi fizică cuantică de la bun început.
Campagnolo mai pretinde că a îmbunătățit semnificativ funcționarea schimbătorului de spate, modificând scripetele acestuia astfel încât mai multe zale ale lanțului să se înfășoare în jurul rotițelor. Prin urmare, spune producătorul, schimbarea vitezei pe pinioane mai mari, precum cele de 25, 27 sau chiar 29 de dinți se face la fel facil ca și pe cel de 23.
Manetele au rămas în principal aceleași, ceea ce nu e o veste deloc rea având în vedere că deja aveam de-a face cu o pereche atât performantă, cât și elegantă și comodă, doar maneta de față primind o poziție intermediară pentru situațiile când lanțul e încrucișat. Și ca maneta dreaptă să nu se plângă de lipsă de atenție, Campagnolo le-a îmbrăcat pe amândouă cu manșoane din silicon hipoalergenic.
Piesa de rezistență trebuie să fie angrenajul, care a „pierdut” un braț din cele 5 care susțineau plăcile. Din nou, similaritatea cu inovația Shimano își face apariția, doar că acest angrenaj folosește 8 șuruburi de prindere a foilor, pentru a atinge rigiditatea pretinsă, și este compatibil și cu foile standard, și cu cele Compact.
La prima vedere inovațiile nu sunt atât de multe și, fie vorba între noi, nici nu sunt așa inovatoare, având în vedere că pârghia mai lungă a schimbătorului și angrenajul cu 4 brațe au avut deja pionierii lor. De asemenea, Campagnolo nu a suflat nici o vorbă despre greutate. Însă chiar și așa, un set performant nu trebuie să incorporeze descoperiri SF, cel puțin date fiind tehnologiile actuale, pentru a fi performant. Și pe acest lucru se bazează italienii, ei dotând toate cele 3 seturi cu trăsăturile tehnice menționate mai sus și țintind să ofere o experiență de utilizare cu adevărat remarcabilă. Mai rămâne de văzut cât va costa această experiență!
Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei și reprezintă una dintre vocile care contează în ciclismul românesc.