Acum citesti
Test – Evolveo Strongphone Q4 4500

Nu sunt rare momentele în viaţa noastră de ciclişti când situaţia ajunge să fie extremă. Este ceva normal până la urmă întrucât bicicleta ne duce prin locuri deosebite, nu de puţine ori periculoase însă întotdeauna frumoase. Fie că ai căzut şi ai nevoie de ajutor, fie că te-a prins ploaia sau ninsoarea şi trebuie să chemi pe cineva, fie că eşti într-o tură de mai multe zile în care nu treci prin locuri populate unde să ai acces la o priză, de fiecare dată telefonul mobil, de cele mai multe ori „smart”, trebuie să fie lângă tine. Dacă ai căzut este bine ca telefonul să supravieţuiască să poţi chema ajutoare, dacă plouă sau ninge este la fel de bine ca telefonul să facă faţă în cazul în care ai nevoie de susţinere, iar daca mergi zile în şir prin zone nepopulate este bine ca telefonul să aibă suficientă baterie pentru că nu ştii când ai nevoie de el.

Pe scurt am cam descris deja telefonul pe care îl avem la test şi pe care l-am folosit timp de două luni. Este vorba de un Evolveo Strongphone Q4 4500, un telefon solid, rezistent, antişoc, antiapă, anti cam orice. Evolveo este o marcă cehească aparent modestă însă compania deţine în portofoliu o mulţime de alte produse electronice de la camere video de acţiune la routere şi calculatoare personale.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 07Evolveo Strongphone Q4 este vârful de gamă existând două variante pentru acest model – cu acumulator de 2800 mAh şi de 4500 mAh. Noi l-am avut la test pe cel din urmă şi trebuie să spunem că alegerea a fost perfectă. Dacă îl foloseşti atent, adică fără prea mult Facebook sau navigare web, bateria ţine nu mai puţin de 6 zile! Însă cu o utilizare normala, cu WiFi şi date activat, patru zile de autonomie sunt cât se poate de uzuale. Acumulatorul de mare capacitate vine însă şi cu un mic dezavantaj şi anume faptul că durează, evident, mai mult încărcarea. Daca la un smartphone obişnuit cu un acumulator uzual de 1850 mAh încărcarea durează aproximativ 2 ore, la Q4 durează cel puţin de două ori mai mult. Însă neajunsul este compensat de faptul că în momentul în care acumulatorul ajunge pe roşu ( la 14%) poţi sta liniştit încă cel puţin o zi întreagă putând să-l pui la încărcat abia seara când ajungi acasă. Tot legat de baterie menţionăm cablul de încărcare. Acesta, chiar daca este un micro USB obişnuit este totuşi special întrucât partea metalică, mufa în sine, este mai lungă. Acest lucru a fost necesar întrucât telefonul este înconjurat de un strat gros de plastic protector, iar pentru ca mufa să poată intra aceasta a trebuit să fie mai lungă. Deci da, cablul este special şi costă 19 lei dacă vrei unul în plus.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 durata baterieÎnsă avantajul unui acumulator de mare capacitate este cu adevărat de nepreţuit. Ştim cât de mult consumă un smartphone când traficul de date, gps-ul şi ecranul sunt pornite. Nu sunt rare situaţiile când suntem obligaţi ca în turele de bicicletă mai exotice să ne orientam periodic şi folosind Google Earth pentru care ai nevoie de date. Cu un acumulator normal ai fi obligat să ai mare grijă să nu rămâi fără baterie în mijlocul sălbăticiei însă cu 4500 mAh poţi liniştit să analizezi terenul din jurul tău.

Dar să revenim la telefonul în sine pe care îl considerăm cât se poate de perfect pentru biciclişti. În pozele de pe site-ul oficial Evolveo îl prezintă ca fiind potrivit pentru muncitorii de pe şantiere, ţapinari şi aşa mai departe. Însă ar trebui să adauge în curând şi poze cu biciclişti pentru că noi l-am găsit a fi excelent.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 06Este robust ceea ce înseamnă ca indiferent cât de „maxim” ai căzut, pentru că se mai întâmplă, după ce îţi revii vei fi bucuros să vezi că telefonul este întreg şi poţi chema ajutoare dacă e nevoie. Pentru acest lucru Q4 are chiar un buton special hardware dedicat pentru apelarea de urgenţă a unor numere de telefon pe care le alegi tu. Ca să nu mai vorbim despre scăpatul telefonului accidental pe jos. Ni s-a întâmplat acest lucru, de la o înălţime de peste 2 m. Telefonul a căzut pe pietriş direct în ecran şi, în afară de o foarte mică zgârietură altceva nu s-a întâmplat. Ecranul tactil este Gorilla Glass de 4.0″ cu o rezoluţie de 480 x 854 px.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 05Rezistenţa la apă a fost şi aceasta probată. Deşi nu l-am scufundat complet în apă ne-a prins ploaia pe traseu de mai multe ori şi, în timp ce colegii de pedală se grăbeau să-şi ascundă telefoanele noi ne bucuram în continuare de peisaj. Dar avantajul acestei protecţii îl primeşti şi când este foarte cald şi uscat. Mulţi dintre noi obişnuim să purtăm telefonul în buzunarele de la spatele tricoului de ciclism. Dacă aici este convenabil şi uşor accesibil buzunarele expun telefonul la foarte multă transpiraţie. De fiecare dată când scoteam telefonul din buzunar acesta era foarte ud de la transpiraţia efortului. În mod normal un telefon trebuie păstrat aici doar într-o husă impermeabilă. Însă nu este şi cazul lui Q4.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 01Telefonul este dotat cu toate opţiunile moderne pe care le găseşti la orice smartphone. Sistemul de operare este Android 4.2 Jelly Bean care rulează cu un procesor Quad Core 1.2 GHz. Testat cu aplicaţia AnTuTu telefonul a obţinut un scor de 16090 lucru care aparent nu este prea mult, spre exemplu în comparaţie cu Samsung Galaxy Note 4 care are aproape 50000. Însă în viaţa de zi cu zi niciodată nu am simţit vreo latenţă sau că am aşteptat prea mult să se întâmple cava. Este drept că nu l-am testat cu jocuri complexe pentru că pur şi simplu nu ne interesează acest aspect.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 scor antutuMemoria RAM este de 1 GB, iar cea internă de 4GB. La aceasta poţi adăuga un card microSDHC/SDXC cu o capacitate maximă de 64GB. Vei avea loc astfel pentru toate pozele şi clipurile posibile pe care le faci în turele de bicicletă. Legat de poze Evolveo Q4 este dotat cu două camere foto. Cea de pe spate are o rezoluţie de 8 megapixeli cu focalizare automată şi blitz LED. Calitatea pozelor făcute cu această camere este satisfăcătoare spre foarte bună, depinde mult de lumina de afară. Camere de pe faţa telefonului are 2 mp, iar pozele ies acceptabil doar dacă este lumină suficientă în jurul tău. Pentru video rezoluţia maximă este de 1280 x 720 px şi da, putem spune că filmează bine.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 08O opţiune interesantă şi folositoare pentru cicliştii care călătoresc prin zone cu acoperire GSM discutabilă este posibilitatea de a folosi două sim-uri (normale ca dimensiune) în acelaşi timp. Dacă eşti în România poţi folosi două SIM-uri în cazul în care de la o firmă ai internet nelimitat şi de la cealaltă ai minute nelimitate. Pe de altă parte dacă eşti în altă ţară poţi folosi cartela din România şi una de la faţa locului pentru a avea în continuare acces la internet sau tarife normale la voce. Însă telefonul funcţionează foarte bine şi cu un singur SIM.

test Evolveo Strongphone Q4 4500 utilizare doua cartele simGPS, WiFi, Bluetooth, Tethering, Hotspot toate sunt prezente şi rulează fără probleme. Funcţia GPS este totuşi mai puţin rapidă. Deşi în specificaţii este menţionat că telefonul „ştie” A-GPS totuşi durează destul de mult până când îşi găseşte locaţia. Va trebui să vedem dacă după o resoftare se rezolvă acest lucru.

Nu are rost să pierdem vremea cu celelalte aplicaţii şi opţiuni cum ar fi Google Play, radio FM, Google+, Facebook, Maps, YouTube şi altele pentru că toate sunt prezente şi la fel ca la orice alt telefon smart. De menţionat este însă că blitzul camerei foto poate fi folosit cu succes pe post de lanternă dacă seara la cort nu-ţi mai găseşti lanterna normală. De menţionat este şi funcţia specială ECO, o funcţie de economisire a bateriei dacă tura ta de bicicletă începe sa dureze prea multe zile.

Spre deosebire de telefoanele moderne smart care sunt din ce în ce mai „tactile” Evolveo Q4 4500 dispune de 7 butoane fizice, hardware, care contribuie şi ele la confortul utilizării telefonului. Astfel avem butoane speciale pentru pornirea camerei video, pentru declanşarea apelurilor şi mesajelor de urgenţă SOS, pentru comanda volumului sonor, pentru preluarea şi terminarea apelurilor şi pentru activarea sau blocarea ecranului.

Cât priveşte dimensiunile, da, este mai mare decât smartphone-ul tău obişnuit, însă nu cu mult. Lăţimea şi lungimea chiar se încadrează în normal. Grosimea este cea care îl dă de gol că este antişoc. La fel şi greutatea. Dacă un telefon smart obişnuit are în jur de 190 grame, Evolveo Strongphone Q4 4500 are 308 grame. Este mult? Da, este mai mult decât media însă nu o considerăm deloc exagerată. În cele doua luni cât l-am folosit zi de zi în oraş şi pe bicicletă nu am simţit vreodată că greutatea ar fi prea mare şi ridică probleme.

Cât priveşte preţul cei 1.289 lei nu par mulţi dacă punem în balanţă ce se oferă. Desigur există şi doar carcase speciale la un preţ mai mic ce-ţi transforma telefonul obişnuit în antişoc. Dar exista şi telefoane veritabile antişoc, de la firme cu nume cel puţin dubios şi greu de pronunţat, cu preţ de două ori mai mare şi specificaţii care nu sunt de două ori mai numeroase sau performante.

Concluzia noastră este pozitivă în ceea ce priveşte acest telefon. Se poate trăi cu el? Dacă eşti un om normal sau de outdoor şi obişnuieşti ocazional să „trăieşti periculos” atunci un Evolveo Strongphone Q4 trebuie să aibă loc în viaţa ta. Însă dacă eşti un „bătrânel de discotecă” probabil nu vei impresiona pe nimeni când vei trânti telefonul pe măsuţa din club. Cert este că telefonul a făcut senzaţie peste tot pe unde a ajuns.

Totuşi daca Q4 4500 este prea mare sau prea scump pentru tine, Evolveo dispune şi de modele mai mici, precum Strongphone D2 Mini sau mai ieftine cum ar fi Strongphone D2 sau Q4 cu acumulator mai mic.

Pret: 1.289 lei
Importator: GSM World

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 2 =