Acum citesti
Lățimea jantelor și mărimea anvelopelor

Între lățimea jantei și dimensiunea balonului anvelopei există o corelație directă. Deși, teoretic, poți monta orice anvelope pe orice jantă de diametru potrivit, există numai anumite combinații care funcționează fără probleme. Aceste combinații reies din tabelul de mai jos, în urma indicațiilor producătorilor de anvelope si jante.

Dimensiunile le poți citi de pe anvelopă, care sunt (sau cel puțin ar trebui să fie) marcate în sistemul ETRTO, sau cel puțin în țoli.

Marcajul ETRTO este de forma NN-MMM (de exemplu 62-559) , unde NN desemnează dimensiunea balonului iar MMM desemnează diametrul interior al anvelopei (care este identic cu diametrul jantei). Valorile ETRTO sunt exprimate în mm și pot fi comparate direct cu valorile din tabel.

Marcajul în țoli este de forma MM x N (de exemplu 26 x 2.25) unde primul MM desemnează diametrul jantei iar N diametrul balonului anvelopei. Aceste valori sunt exprimate în țoli și trebuie convertite în mm înainte să poți face o comparație cu tabelul de mai sus (1 țol = 25.4mm).

Ce se întâmpla dacă alegi o mărime necorespunzătoare?

În cazul în care ai ales o anvelopă cu balon mai mare decât cel recomandat, ai să constați imediat că bicicleta se comportă foarte prost la viteze mici. Acest efect poate fi contracarat parțial mărind presiunea in anvelopă, ceea ce conduce la aderență proastă și la lipsa confortului la rularea peste denivelări mărunte, acestea  două fiind de fapt motivele pentru a avea o anvelopă cu balon mai mare.

În cazul în care alegi o anvelopă prea îngustă pentru janta respectivă, riști să faci pană (sau snake-bite) chiar și de la obstacole minore, sau și mai rău, riști să strici janta in cazul în care terenul este suficient de accidentat.

În ambele cazuri  există un risc crescut de a rupe pereții laterali ai jantelor. În cazul anvelopelor mai mari decât cele recomandate, forțele de torsiune asupra jantelor sunt crescute, mai ales în timpul virajelor. În cazul  anvelopelor cu balon mai mic decât cel recomandat exista de asemenea forțe sporite asupra jantelor deoarece presiunile recomandate de producătorii de anvelope cresc odată cu micșorarea dimensiunii balonului. Ambele cazuri conduc in mod inevitabil la oboseala materialului jantei  cu consecințe dezastruoase pentru janta.

Vezi Comentarii (22)
  • Buna Florin,

    nu, nu o poti converti intr-o cursiera veritabila.
    In primul rand are cadrul si furca construite pentru roti de 26″. Chiar daca cumva ai avea loc sa montezi niste roti de 28″, punctele de fixare a franei nu se potrivesc.
    In al doilea rand, cadrul este prea scurt pentru o cursiera si nu ofera pozitia aerodinamica si sportiva care pe ar trebui sa o ai.
    Singura idee care imi vine este sa montezi niste cauciucuri foarte inguste de 26″. Cred ca cele mai inguste sunt Continental Grand Prix (28mm), dar le poti monta numai pe jante de maxim 19mm latime. Dar si in cazul acesta, marimea cadrului nu are sa fie tocmai potrivita, si in plus bicicleta va fi in general mai grea si mai putin aerodinamica decat o cursiera veritabila.

  • @ Radu Diaconescu, atunci ii bai mare, noroc ca nu ne controleaza politia, ca ne-ar lua permisele la toti 🙂

    Ar trebui sa am 1,7″ maxim pe rotile mele si eu umblu cu 2,2″ – 2,4″. Bine ca umblu prin padure si nu ma vede nimeni.

  • Ceva nu pusca. Mie mi-a venit bicicleta cu echipare de fabrica, pe latime janta 25 exterior, 19 interior si cauciuc de 2,1 inch, adica 54 mm. Sa inteleg ca au echipat-o de mantuiala?

  • @edd_lg: tabelul iti sugereaza valorile optime pentru anvelopele pe care ar trebui sa le montezi. In practica poti monta ce anvelope vrei, dar asta nu inseamna ca bicicleta ta se va comporta cum ar trebui. 😉 Cum ziceam, motivele pentru a monta anvelope cu balon mai mare sunt tractiunea sporita si confortul sporit. daca le pui pe o janta prea ingusta, ai sa ai probleme cu manevrabilitatea. Daca le umfli mai tare ca sa rezolvi problema cu manevrabilitatea, anulezi avantajele privind tractiunea si confortul. Din proprie excperianta mentionez ca exista o diferenta uriasa intre comportarea unor anvelope de 2.35″ pe jante de 19mm sau pe jante de 25mm.
    @morioca: daca janta ta are latimea exterioara de 25mm atunci interior trebuie sa aiba cel putin 21mm, daca nu cumva chiar 23mm. Depoinde ce fel de jante sunt; jantele pentru V-brake au peretii laterali mai grosi. In cazul in care ai jante cu latimea interioara de 21mm, atunci esti putin peste marimea optima; daca ai jante de 23mm atunci este totul OK 😉 In general insa exista intr-adevar o moda la producatori sa incalte bicicletele cu anvelope cat mai mari, pentru ca dau impresia de stabilitate/rezistenta. Nui ii doare pe ei capul ca jantele sunt ridicol de inguste pentru anvelopele respective. Producatorii care se respecta echipeaza bicicletele corespunzator, iar pe majoritatea jantelor cel putin decente este indicata si dimensiunea maxima si minima a anvelopelor cu care le poti echipa. Dar chiar si asa, valorile sunt umflate pentru a mari cifra de vanzari 🙂 Mavic de exemplu indica pentru jante de 19mm anvelope intre 1,5″ si 2,3″ care sunt in general prea mari. Intr-adevar, jantele pot fi echipate cu anvelope atat de mari din cauza unor aliaje si metode de constructie noi, dar numai pentru ca janta poate face fata fortelor generate de anvelope nu inseamna ca comportarea rotilor este optima.

  • @Radu Diaconescu. Parca ziceai ca se ia in calcul interiorul jantei… Janta mea este pt. frana pe disc, dar are la interior un fel de buza care are rolul sa tina mai bine cauciucul pe ea

  • @morioca: latimea se masoara intr-adevar intre buzele respective. Grosimea acestora depinde insa de janta, unele au buzele mai subtiri, altele mai groase; nu am de unde sa stiu exact ce latime are janta ta. Asta poti afla numai tu cu un subler 🙂 Eu am calculat latimea din latimea exterioara – 2 x 2 mm (grosimea buzei). Poate la tine e buza mai groasa, nu stiu. Trebuie masurat odata cand faci o pana.

  • Am pus anvelope de la 48mm la 59mm pe o janta SunRingle DS1-XC si n-a avut nici pe naiba (latime interioara a jentii de 17,5mm).
    N-am observat nici o modificare de comportament gen modificare tractiune, aderenta, stabilitate sau mai stiu eu ce. Si am mers cu ele si pe dealuri si la munte, pe campuri, in paduri, si pe sosea chiar.
    Merge brici.
    Am montat de asemenea anvelopa de cursiera (23mm) pe janta AlexRIms (19mm la interior, 24mm la exterior) si n-a avut nici pe naiba. Merge beton. Arata cam la limita, adica latimea exterioara a jantei cat latimea cauciucului umflat, dar nu e nici o problema. Important e sa nu dau cu ea in bordura sau in pietre, dar oricum, o rulez doar pe sosea echipata asa.

  • pe cauciucurie mele vechi scrie 26X1.95 si 559 mm, as puteadecii sami pun cauciucuri 26×2.35? siar avea vreo problema cu franele v-brake?

  • @Mihai: depinde de latimea jantei. Cauciucurile vechi poate ca erau prea inguste pentru jantele pe care le ai. Cel mai simplu este sa le masori siu sa vezi ce ti se potriveste (latimile din tabel se refera la latimea INTERIOARA a jantei).
    In principiu nu e nici o problema sa pui anvelope cu balon mai mare si pe o janta mai ingusta, dar ai sa ai impresia ca mergi pe „bureti”, mai ales in curbe. Adica: daca intri cu viteza mai mare intr-o curba fortele laterale deformeaza anvelopa si cu cat este mai ingusta janta, cu atat mai usor se deformeaza. daca fortele sunt suficient de mari este posibil sa iti sara anvelopa de pe janta: in cazul fwericit ai numai o pana, in cazul nefericit un accident mai mult sau mai putin dureros, in functie de roata la care ti se intampla… 😉 Pentru mersul normal prin oras in ritm de plimbare nu ai sa ai insa nici o problema.

    @Adrian: x5, x6 si x11 nu imi suna cunoscut, cel putin nu cand este vorba despre jante. Poti sa imi dai niste detalii?

  • Salut,as avea si eu o intrebare.
    Pot monta o camera de 26×1.75 pe o janta de 26×2.25 avand anvelopa de 57-559???Nu va ramane prea mult spatiu in interiorul anvelopei dupa umflare camerei,acest spatiu fiind de aprox 50mm,deoarece atat este diferenta?

    Multumesc!

  • Pe o bicicleta MB am urmatoarele numere scrise pe cauciuc: 57-584 (27.5×2.25-650B) Ce cauciuc slick (dimensiuni) si ce camera imi recomandati care sa ma avantajeze pe josea? Multumesc.

  • Ce recomandari imi puteti face pentru un model de cauciucuri slick daca doresc sa schimb le schimb pe cele actuale de pe un XC hartail? Ma gandesc la schimbarea lor pentru o viteza mai mare pe sosea. Pe actualele cauciucuri scrie 57-584 (27.5×2.25-650B). Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − seventeen =