Ce facem noi când mergem prin Ungaria? În general tranzităm spre Austria, pentru că mergem vara la pedalat și iarna la schiat. Însă puțini știu, eu clar nu știam, că lângă Budapesta sunt câteva superbe și excelente trasee de mtb sau gravel, așa cum am descoperit și eu de curând. Și cu diferență de nivel serioasă, nu plate!
Cunoaștem Ungaria drept o țară cu relief relativ plat, dar nu mică mi-a fost surpriza să văd că nu-i chiar așa când, la invitația BikeFun România, am dat o fugă până în Ungaria pentru a fi spectator la primele două etape din Turul Italiei 2022.
Traseul de gravel pe care l-am făcut la nord-vest de Budapesta se numește „Gravel Jam”, după un concurs de gravel bike care are loc în zonă. Tura noastră a avut un total de 73 km și aproape 1200 m diferență de nivel, dar opțiunile sunt multiple, drumurile forestiere, cu pietriș sau asfaltate, fiind foarte multe în zonă. Există o rețea întreagă de astfel de drumuri și trasee, absolut perfecte pentru gravel.
În aceeași perioadă am mai făcut o tură de gravel bike, Visegrád Gravel Loop mai precis, cu start și sosire în localitatea Visegrad, pe malul Dunării, la nord de Budapesta. Poți downloada track-ul gps și citi despre ea aici.
Dar de ce gravel și nu mtb sau cursieră? Evident, cursiera nu pentru că peste 50% este neasfaltat. Iar mtb nu pentru că terenul nu este atât de tehnic încât să-ți trebuiască suspensii. Astfel, alegând un gravel, vei merge cu o bicicletă mai ușoară și cu geometrie eficientă.
Tura începe chiar din oraș, din nord, se traversează Dunărea și în doar câțiva kilometri ești deja pe gravel. Nu are rost să descriu în detaliu totul pentru că pozele vorbesc de la sine. De asemenea, aveți aici track-ul gps pe care îl puteți urmări ușor. Peisajul este chiar incredibil, față de „prejudecățile” pe care le aveam. Ce trebuie știut este că suprafața de rulare este, în cea mai mare parte, foarte bună, pietriș, motiv pentru care tura poate fi făcută cam indiferent de vreme.
Neapărat de reținut este că undeva pe la final, pe la kilometrul 50, în localitatea Nagykovacsi, trebuie să oprești și să faci pauza la Lilipop Caffé. Este fix pe traseu. Recunosc că am rămas puțin uimit când am văzut că nu au Cola, băutura „obligatorie” la cicliști, dar am compensat cu o bombă de espresso, o prăjitura fabuloasă și o super limonadă! Dar explicația proprietarilor pentru lipsa colei a fost foarte bună – vindeau doar dulciuri și băuturi naturale!
Așadar, dacă ajungeți în zonă, neapărat să faceți această tură. Este destul de lungă, mie mi-au trebuit vreo 2000 de kcal ca s-o termin, dar merită cu vârf și îndesat!
Datele celor două concursuri de mtb-maraton marca BikeXpert au fost recent anunțate. Astfel, primul va fi Maratonul Vinului MARVIN pe…
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…