Categorii: Articole

Cum să pedalezi pe vreme caldă – protecţia solară şi hidratarea

Deşi la munte multe drumuri de altitudine sunt încă înzăpezite, ne putem bucura totuşi că vremea caldă a sosit şi putem pedala fără să fim îmbrăcaţi din cap până în picioare. Totuşi odată cu expunerea la soare încep să apară şi riscurile asociate. Aşadar trebuie să ai grijă la hidratare, insolaţie şi protecţia pielii

Hidratarea

Prima regulă desigur este să te asiguri că bei suficient. Transpiraţia este modul automat al corpului de a se răci. Dar trebuie să te asiguri că tot ce pierzi prin transpiraţie înlocuieşti prin apa băută. Trebuie să ţii minte că peste 50% din corpul tău este alcătuit din apă aşadar este foarte important să menţii acest nivel. Asigură-te că eşti bine hidratat chiar înainte de a pleca la tură, antrenament sau concurs. După care ia suficiente lichide cu tine. Porneşte la drum cu două bidoane de apă de 750 ml. Ideal ar fi să adaugi şi un electrolit în această apă întrucât beneficiile vor fi mai mari şi hidratarea mai bună.

Câteva din cele mai populare opţiuni pentru săruri şi electroliţi sunt: tabletele sau pulberea izotonică Isostar, apa cu magneziu sau pulberea Isoactive de la PowerBar, Energy Super Drink de la Squeezy, Low Carb Burner de la Sponser, Mineral Plus de la ProAction. Daca ai rucsac te poţi hidrata mai eficient dacă dispui de un recipient de tip CamelBak cu ajutorul căruia poţi să bei mult mai uşor în timp ce pedalezi.

Este important să cunoşti traseul pe care vei pedala sau, dacă nu mergi singur, că ceilalţi din jurul tău ştiu pe unde trece drumul. Trebuie să cunoşti dacă există localităţi sau izvoare de unde poţi reumple bidoanele.

Asigură-te că bei în mod regulat, puţin şi des!

La fel de important este să cunoşti semnele care anunţă o eventuală problemă. Acestea sunt: greaţa, puls ridicat, durere de cap, ameţeala, crampe sau slăbiciune generală. La fel de important este să recunoşti aceste semne nu doar la tine ci şi la ceilalţi membri ai grupului. Este foarte important să nu le ignori întrucât organismul încearcă să-ţi spună că are nevoie de ajutor. Nu-ţi fie teamă sau ruşine să ceri o pauză la umbră unde te poţi răci şi odihni. Este mai bine ca tura să dureze mai mult decât să se încheie la spital.

Crema de soare

Nu mai este nici un secret că razele puternice ale soarelui sunt dăunătoare şi cancerigene pentru piele. De fiecare dată când ieşim în soare neprotejaţi riscăm să căpătăm probleme de piele care se vor manifesta din ce în ce mai puternic pe măsura ce anii trec.

Acesta este motivul pentru care trebuie să foloseşti o cremă de soare puternică pentru zilele foarte însorite şi o cremă normală pentru zilele mai puţin însorite. Alege o crema de soare de tipul „protecţie totală” care să fie rezistentă şi la apă întrucât vei transpira mult. O sugestie este să alegi o cremă de soare pentru copii care dispune implicit de o protecţie foarte ridicată. Aplică protecţia solară pe toate zonele expuse şi nu uita de ceafă, vârfurile urechilor şi nas.

O altă sugestie este să achiziţionezi un tub mic ( sau ŞI un tub mic) pe care îl poţi lua cu tine în tricou şi aplica pe piele din nou în timpul cursei dacă este nevoie. Există, de asemenea şi echipamentul sportiv cu protecţie UV integrată în ţesătură. La noi încă nu sunt atât de populare, dar dacă te interesează cu adevărat cu siguranţă vei găsi suficiente opţiuni.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma