Test – Northwave X-Magma Core, cu PrimaLoft

Suntem în plin sezon ibernal, iar italienii de la Northwave vin cu o nouă pereche de pantofi pentru iarnă, de data asta cu ceva în plus, dar și în minus, față de modelele anterioare. Este vorba de noii Northwave X-Magma Core care au în plus căptușeala PrimaLoft, dar în minus membrana Goretex.

Primaloft este un „puf” sintetic pe care, cel mai des, îl găsim pe post de căptușeală în sacii de dormit, pufoaicele de iarnă și mănuși. Până acum, eu personal, nu l-am mai testat la încălțăminte. Dar, ținând cont cât de eficient este la reținut căldura pi izolare față de frig, de la bun început m-am așteptat la rezultate bune din partea acestor Northwave X-Magma Core.

Spre deosebire de puful natural, recunoscut drept cel mai performant pentru izolarea împotriva frigului, materialul sintetic PrimaLoft vine cam cu toate avantajele regăsite la puf, la care se adaugă greutatea redusă și rezisența la umezeală, proprietăți pe care puful nu le are.

Primaloft este un fel de material „miraculos” întrucât, fiind o căptușeală sintetică, păstrează căldura chiar și când este ud. Izolația sintetică imită proprietățile pufului natural, fiind un material care are milioane de buzunare minuscule cu aer. Acestea capturează și păstrează căldura generată de corpul tău.

Fibrele Primaloft sunt tratate în așa fel încât nu rețin apa, acesta fiind motivul principal pentru care oferă protecție la frig chiar dacă piciorul se udă. Este motivul pentru care pantofii Northwave din seria Magma, nu dispun de membrana Goretex. Pe de altă parte, seria Magma este mai accesibilă ca preț decât Celsius întrucât, chiar și ude, fibrele Primaloft oferă protecție la frig. Calitatea și performanța izolației PrimaLoft se împarte pe trei niveluri: Gold, Silver și Black, iar pentru pantofii Magma, Northwave a folosit 200 g din cel mai bun Primaloft, adică nivelul Gold.

Spre deosebire de modelele anterioare ale pantofilor de iarna Northwave, X-Magma Core vine cu câteva îmbunătățiri gândite să facă viața mai ușoară. În primul rând „gulerul” flexibil Easyfit Climaflex, dispune acum de două găici mari și robuste, de care poți trage cu încredere când te încalți. De fiecare data când am folosit pantofii, nu am avut nicio problema în a-i trage în picioare. Intră puțin mai greu la început, dar găicile ajută mult. Gulerul este flexibil și oferă foarte mult confort când pedalezi și flexezi piciorul. Nu împiedică mișcarea picioarelor și în plus, oferă protecție împotriva frigului și umezelii, fiind puțin flaușat.

Apoi, noii X-Magma Core vin cu o „buză” amplasată deasupra labei piciorului, rolul acesteia fiind de a te proteja când piciorul este flexat în pedală.

Talpa este deja bine-cunoscuta Michelin Explorer, despre care italienii spun că este cu 28% mai rezistentă decât normalul TPU (Thermoplastic Polyurethane), un plastic folosit în general la astfel de produse. În teren, când mai era nevoie de push-bike, am simțit că pantofii stau bine și nu alunecă, decât dacă terenul devine foarte abrupt.

Închiderea noilor Northwave X-Magma Core se face cu ajutorul unui singur buton rotativ SLW2. Șiretul, șerpuiește de patru ori înainte de a intra în rola de prindere. Este un sistem pe cât de simplu, pe atât de eficient. În teren am observat că, după ce strâng pantofii o dată la începutul turei, după primii câțiva kilometri este nevoie de o nouă strângere, după ce laba piciorului s-a așezat în pantof. Ulterior nu mai este nevoie de alte reglaje, decât dacă simți nevoia, să-i mai lărgești eventual.

Iar lucrul ăsta îl poți face foarte ușor, întrucât SLW2 dispun de un reglaj fin, foarte precis, care permite desfacerea milimetrică a șiretului. Ai un buton, și la fiecare clic, eliberezi cam 1 mm de șiret. Foarte precis și eficient. De asemenea, sistemul oferă o strângere echilibrată și o „împachetare” uniformă a labei piciorului. Personal, nu am simțit niciun punct de presiune, indiferent cum stăteam pe bicicletă sau pedalam. Piciorul am simțit că stă perfect în interiorul pantofului, iar la asta ajută și modul în care este construit locașul călcâiului, care previne ridicarea sa.

Fiind niște pantofi de munte aș zice, foarte asemănători cu niște bocanci mai subțiri, noii Northwave X-Magma Core dispun de protecție suplimentară în față. Au acea „galoșare” pe care o mai vezi la bocancii normali. Rolul galoșării este protecția suplimentară de care ai nevoie când faci push-bike serios, pe teren accidentat, cu piatră și stâncă.

Însă protecția cu PrimaLoft, împotriva temperaturilor scăzute, nu ar fi la fel de eficientă dacă frigul ar afecta piciorul pe dedesubt. Pentru asta, Northwave X-Magma Core sunt echipați cu un branț special, alcătuit din patru straturi: spumă EVA, folie de aluminiu, încă un strat EVA și la final un strat de pâslă.

Northwave X-Magma Core, cu PrimaLoft – cum s-au simțit în teren, iarna

Pe scurt, i-am simțit foarte bine. Totuși, sentimentul este subiectiv, pentru că modul cum reacționăm la frig este propriu și personal pentru fiecare dintre noi. Pantofii sunt potriviți unei persoane care nu este deosebit de friguroasă, dar nici nu spune nu confortului. Eu m-am simțit foarte bine cu ei până pe la temperatura de 0 grade. Valoarea minimă la care i-am testat a fost de -5, temperatură la care am simțit că le-am cam atins limita. Cu alte cuvinte, de la -5 grade în jos îmi cam înghețau picioarele, încălțat fiind pe dedesubt, cu o pereche de șosete de iarnă, tot Northwave, cu lână Merino în compoziție.

Pe de altă parte la umezeală au ținut bine, dar trebuie reținut că pantofii nu au membrană Goretex sau similar. Din acest motiv, Northwave X-Magma Core sunt gândiți să fie folosiți pe vreme rece, dar uscată. Este ok daca te prinde puțin ploaia sau lapovița, dar într-un final apa va pătrunde la interior, dacă nu intri la adăpost. Toate aceste proprietăți, sunt reflectate și în preț, Northwave X-Magma Core fiind cei mai accesibili din seria de pantofi de iarnă, cei mai scumpi fiind modelul Northwave MTB X-Celsius Arctic GTX, care dispun și de membrana Gore-Tex® Koala.

Northwave X-Magma Core – concluzie

Northwave X-Magma Core, cu PrimaLoft îi văd a fi potriviți cicliștilor care nu se opresc din antrenamente outdoor nici iarna. Rezistă bine la frig, însă la temperaturi negative, depinde mult cât de bună e circulația ta sanguină și cât de confortabil te simți tu la frig. E drept că în acele momente, sunt oricum șanse destul de slabe să mai ieși afară la o tură. Însă pentru ierni uscate, așa cum văd că au început să fie deja de ani buni, acești Northwave X-Magma Core sunt exact ce trebuie. Căptușeala PrimaLoft este interesantă și observ că ține la frig, dar e drept că depinde mult și de managementul propriu al temperaturii corpului.

Northwave X-Magma Core – specificații

  • Talpă: Michelin Explorer
  • Protecție: galoșare în față
  • Plăcuțe pedală: tip SPD, pentru mtb
  • Branț: Arctic 4Layer (Eva/Aluminiu/Eva/Pâslă)
  • Căptușeală: PrimaLoft Gold 200 g
  • Guler: Easyfit Climaflex, flaușat
  • Închidere: SLW2, cu reglaj micrometric (la închidere și deschidere)
  • Securitate: Inserții reflectorizante în spate
  • Greutate măsurată: 522 g / pantof, măsura 44
  • Preț la data publicării recenziei: 859 lei
  • Importator: BikeFun
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma