Sportul este benefic, fără doar și poate, însă făcut „după ureche” poate duce la accidentări sau, cel puțin, la disconfort. Așa că trebuie să ne ascultăm corpul și să înțelegem când acesta vorbește și ne spune că are nevoie de ajutor.
Recent am participat la Veneto Gravel, o cursă de ciclism de anduranță desfășurată în Italia, la care trebuia să pedalezi 720 km cu 4.300 m diferență de nivel într-un timp cât mai scurt și fără ajutor din exterior. Cu alte cuvinte trebuie să cari toate bagajele cu tine. Dacă unii și-au dorit cu adevărat asta, grupul alături de care am mers a avut țeluri diferite, planificând parcurgerea celor 720 km în 6 zile. Chiar și așa însă, numărul zilnic de kilometri nu a fost așa mic, media fiind de 120 km.
Pentru un ciclist sau ciclistă cu experiență această distanță zilnică nu este o sarcină descurajantă, antrenamentul spunându-și cuvântul. Dar chiar și așa, atunci când există metode prin care îți poți mări randamentul, este păcat să nu profiți de ele.
Așa că pentru “evoluția” mea la Veneto Gravel și pentru confort suplimentar de-a lungul celor 720 km, am ales să mă folosesc de cremele și gelurile de la Surpass, primite la test de la Trisport. Cea mai importantă pentru mine era, inițial, crema pentru iritații și anti-frecare, de folosit în timpul zilei, cremă al cărui rol este “protejarea” de frecările pe care șaua le face în timp ce pedalezi. Ulterior însă, am aflat și de gelul de recuperare, pe care îl folosești în timpul nopții, rolul său fiind “repararea” eventualelor probleme apărute la partea ta dorsală, tot din cauza șeii bicicletei.
Un alt produs de la Surpass, pe care l-am testat, a fost și gelul pentru încălzire, al cărui rol este pre-încălzirea mușchilor înainte de efort. Iar pentru confort total, am încheiat cu șamponul / gel de duș de la Surpass, acesta nefiind un simplu șampon, rolul primar fiind tot de “reparare” a eventualelor probleme apărute în timpul efortului.
Din această serie de patru, după mine cel mai important produs este crema anti-frecare. Din specificații aflăm că este extrem de prietenoasă cu pielea având în compoziție unt de shea (niște nuci) și ceară de albine în timp ce ingredientele artificiale lipsesc, cum ar fi parafina și vaselina. Crema are și rol antiseptic. Uleiurile reprezintă o altă parte importantă din ingrediente, iar aici avem palmierul buriti, nuca de cocos, susan și ricin. Surpass ne spune că toate aceste ingrediente formează o barieră foarte eficientă împotriva iritațiilor care pot apărea în timpul pedalării pe distanțe lungi și foarte lungi.
În teren pot spune că soluția asta a funcționat excelent. De fapt, am fost chiar surprins de cât de bine m-am simțit toată săptămâna, pedalând peste suta de kilometri în fiecare zi. Tot ce trebuia să fac era să aplic dimineața, direct pe piele, cu câteva zeci de minute înaintea plecării. În timpul zilei nu am simțit absolut niciun disconfort, iar seara la duș totul era ca nou. Recunosc că am fost foarte plăcut surprins de cât de eficientă a fost crema și cât de bine a protejat.
Al 2lea produs de la Surpass pe care l-am folosit zilnic la Veneto Gravel a fost gelul de refacere al pielii și mușchilor. Rolul acestuia este să repare eventualele iritații care apar pe piele din cauza frecării, dar și relaxarea mușchilor după efort. Eu l-am folosit ca o continuare a protecției pe care crema anti-frecare Surpass o oferă. Din specificații reiese că ingredientul principal este magneziu la care se adaugă zinc și ioni de cupru, toate alcătuind complexul Sepitonic M3.0.
Acest gel este gândit să accelereze refacerea mușchilor dupa efort, dar și pielea. Pentru mine, utilizarea principală era seara, după duș. Aplicam pe piele, pe aceleași zone protejate în timpul zilei de crema anti-iritații, iar până dimineața acest gel lucra și permitea pielii să fie ca nouă a doua zi la prima oră. Sunt destul de convins că cele două produse, crema anti-iritații din timpul zilei și gelul de refacere din timpul nopții, au avut un rol extrem de important în a-mi menține pielea într-o stare de invidiat, sincer. Și spun asta pentru că dacă compar cu o altă cursă de anduranță la care am participat în trecut în Bulgaria, Dunav Ultra, la care am folosit o altă cremă pentru protecție în timpul zilei, dar nimic pentru refacere în timpul nopții, atunci situația nu a fost de nota 10 ca acum, ci mai degrabă de nota 7-8. Asadar acceptabil, dar se putea mai bine, cum am aflat acum.
Surpass HotFlux® este un gel cu rol dublu. Pe de o parte încălzește mușchiul și-l pregătește de efort, pe de altă parte îl ajuta să se relaxeze după efort. Încălzind pielea și mușchii acesta ajuta să ai o microcirculație sanguină îmbunătățită în zona de aplicare contribuind și la hrănirea celulelor. Procesul de recuperare este astfel accelerat, însă folosit înainte de antrenamentul intens sau de concurs, gelul energizează vasele de sânge, lucru care îmbunătățește microcirculația și crește oxigenarea celulelor.
În fiecare dimineață la Vento Gravel l-am folosit, înainte de plecarea în tură și a fost în special de ajutor pentru că în general, vremea a fost rece și nici timp de încălzire fizică nu prea era dimineața. Așa că acest gel ajuta foarte mult înainte de plecare. Ideea este însă că nu simțeam cum acționează pe piele, nu ustura și nu “frigea” așa cum se simt alte geluri. Este mult mai discret, însă o dată ce începeam să pedalez, simțeam că mușchii picioarelor funcționează corect, la fel ca după 20-30 de minute de încălzire “clasică”. Am folosit acest gel și recent, la maratonul Salomon EcoRun de la Moieciu de Sus și, pentru că dimineața zilei respective a fost tot așa, rece și ploioasă, am simțit că m-a ajutat, scurtând nevoia de încălzire clasică.
Și dacă tot am folosit setul de produse de la Surpass, am zis că merită să încerc și șamponul lor „special” pentru sportivi. De ce special? Pentru că este totuși diferit față de șamponul / gelul de duș obișnuit din supermarket, acesta de la Surpass având și magneziu la ingrediente. În plus, vine și cu complexul Sepitonic M3.0, întâlnit și la gelul Surpass pentru recuperare. Din lista de ingrediente rezultă că produsul este dedicat relaxării și recuperării după efort, rolul Sepitonic M3.0 fiind de îmbunătățire a oxigenării sângelui, a texturii pielii, ajutând și la absorbția nutrienților, hidratând și accelerând regenerarea pielii. Așadar caracteristici pe care nu le vezi la un șampon sau gel de duș obișnuit, cumpărat din supermarket.
Nu știu dacă era doar efectul placebo, însă în fiecare seara la Veneto Gravel, după duș, mă simțeam de parcă puteam să o iau de la capăt cu pedalarea imediat după baie. Parfumul acestui gel de duș / șampon mi se pare tonic și destul de puternic, potrivit masculin. Oficial Surpass spune că aroma olfactivă este de iasomie și lămâie. Eu pot spune că mi-a plăcut și, dacă tot eram la un eveniment sportiv serios, de anduranță, consider că a fost mult mai bine să folosesc un produs gândit special pentru sportivi, decât ceva simplu, găsit pe rafturile supermarketurilor. Până la urmă chiar și efectul placebo poate avea un rol foarte important. Pentru acest produs există și varianta de damă de la Surpass.
Așadar, merită această mini-investiție în cele patru produse de la Surpass? Dacă viața ta se învârte în jurul sportului și în special al ciclismului, cum este cazul meu, cu siguranța ai nevoie de ceva care ajuta și protejează, și înainte și după efort. Merită și pentru că unele produse au rol dublu cum este gelul Surpass HotFlux® pe care îl poți folosi și la încălzire, înainte de efort și la relaxare, după efort. Mai merită și pentru ajutorul, aparent superficial, pe care gelul de duș, spre exemplu, îl oferă pielii, tonifiind-o și pregătind-o pentru o nouă sesiune de efort.
Sunt produse dedicate și specializate pentru sport și efort, care contribuie fiecare, cu câte ceva la îmbunătățirea performanțelor tale. Vin cu un preț ceva mai mare decât al produselor similare cantitativ și obișnuite din comerț, iar aici ma refer aici în special la șamponul și gelul de duș. Însă chiar și acesta din urmă, după ce îl folosești, simți că ești pregătit să te iei iarăși, la trântă, cu efortul pe care urmează să-l depui, mai ales dacă îl folosești dimineața, la prima oră.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…