Este încă frig pe meleagurile noastre, dar rămânem pozitivi! Nu mai e mult până când vine cu adevărat primăvara, moment în care vom începe să „re-zburdăm” cu bicicletele prin văi, peste dealuri, câmpii și munți! Este inevitabil!
Este și motivul pentru care eu am început deja să caut și să-mi pregătesc bicicleta și echipamentul, anticipând turele de mai multe zile pe care urmează să le fac vara asta. Apropo, dacă vă interesează o tură de 2-3 zile de gravel/mtb prin Parâng, intrați pe postarea mea de pe grupul de Facebook Gravel Bike Club România, pentru a fi la curent cu data desfășurării.
Așadar, am început să caut echipament potrivit pentru această tură, iar BikeFun, importatorul Merida în România, au fost pe fază și ne-au trimis la test această geantă/cobur, Merida Gravel II, de instalat în interiorul cadrului bicicletei.
Pentru o tură de mai multe zile cu bicicleta, ai mai multe opțiuni pentru transportul bagajelor. Există varianta coburilor ce se prind de ghidon, tija de șa, dar și pe brațele furcii, atunci când furca permite acest lucru. Dar există și varianta genții care se fixează în interiorul cadrului, o opțiune foarte bună atunci când ai mai multe bagaje și nu vrei ca, o parte din ele, să le transporți în spate, într-un rucsac.
Coburul Merida Gravel II este special “croit” să se potrivească în interiorul cadrelor bicicletelor, de preferat gravel, sau hard-tail, pentru că dacă vorbim de un full-suspension, șansele sunt să nu aibă loc.
Merida Gravel II este disponibil în doua variante de mărime, M și L, dimensiunile fiind de 51 x 7 x 15 cm și capacitate 5,4 litri pentru L și 44 x 7 x 15 cm și 4,8 litri pentru M. De reținut este că mărimea, lungimea mai precis, o poți alege nu doar în funcție de mărimea cadrului, ci și de cât loc liber vrei să mai ai în cadru. Spre exemplu, cadrul bicicletei mele este M, însă ar fi avut loc și gentuța L. Am preferat însă mărimea M, pentru ca bidonul de apă de capacitate mare, instalat pe seat tube, să aibă și el loc.
Pe de altă parte, celălalt bidon de apă de capacitate mare, cel de pe down tube, încape fără probleme, chiar dacă și mai ușor încape totuși un bidon mic.
La interior coburul Merida Gravel II este foarte deștept organizat. Cu buzunare și fermoare pe ambele laturi, îți poți organiza lucrurile să intre acolo foarte bine. Două aspecte mi-au plăcut în mod special: faptul că există buzunar căptușit cu material moale, special pentru a-ți pune acolo telefonul și că există o chingă specială, cu gaică, unde agăți cheile de la mașină, pentru a le ști în siguranță.
Pe latura dreaptă, compartimentul este mai mare, mai încăpător, aici având loc ceva haine pentru urgențe. Spre exemplu mănuși sau jachetă de vânt sau ploaie, care este bine să o ai la îndemână. Sau, în loc de haine, poți pune un trepied mai mare, o pompă mai mare, cameră de rezervă sau chiar o anvelopă pliabilă.
Pe partea cealaltă ai un organizator intern cu câteva buzunare cu plasă, utile de pus acolo fie sculele, fie batoane energizante, geluri, o baterie externă, ceva cabluri etc. Căptușeala internă este intenționat galbenă, pentru a te ajuta să vezi și să-ți găsești mai ușor lucrurile din interior.
Materialul din care Merida Gravel II este confecționat, este impermeabil, iar fermoarele sunt vulcanizate. Este vorba de 210 denier Ripstop TPU (Poliuretan Termoplastic), un material interesant, care face trecerea dintre cauciuc și plastic. Este ușor, dar rezistent și flexibil.
Impermeabilitatea am testat-o în condiții „de laborator”, cu dușul în cadă, iar rezultatul a fost bune. După câteva minute de „torențială”, interiorul a rămas uscat. Totuși, dacă „dușul” continuă pentru mai multe zeci de minute, dacă, să zicem, te prinde o torențială serioasă, trebuie să știi că apa va pătrunde puțin pe la cusături. Așadar, obiectele sensibile la apă, va trebui să le pui totuși în pungi impermeabile.
Dacă „îndeși” multe haine la interior, geanta nu se va lăți exagerat de mult, iar asta mulțumită modului cum este construită. Cu alte cuvinte, chiar dacă pui multe înăuntru, nu vei pedala crăcănat. Prinderea de cadru se face cu ajutorul curelușelor cu velcro, trei la număr, pe care le poți pune cum vrei, mulțumită numărului mare de găici prezente peste tot pe marginile genții. În mers, am observat că geanta este stabilă, dar, dacă vrei să stea și mai bine, mai poți adăuga și curelușe de la tine.
Merida Gravel II este echipată pe laterale inclusiv cu printuri reflectorizante, de dimensiuni mari. Așadar, primești și un plus de siguranță în trafic, atunci când te prinde noaptea pe drum.
Când bagajele se strâng, coburul Merida Gravel II are potențialul de a deveni cel mai bun prieten al tău. Când nu vrei să cari și în spate un rucsăcel, atunci devine foarte utilă acest cobur de cadru. Personal mi-a plăcut cum se prezintă. Materialele sunt robuste și par rezistente în timp. Impermeabilitatea e decentă, cu rezerva că, cel puțin electronicele trebuie să le pui totuși în pungi impermeabile, dacă cumva există șanse să te prindă o torențială de lungă durată. La ploaie scurtă rezistă.
Mi-a plăcut mult organizarea internă. Mulțumită buzunarelor, organizarea obiectelor se poate face cu cap, asta însemnând că vei găsi ce cauți chiar dacă nu mai știi exact unde le-ai pus. Recomandarea mea este să iei mărimea mică, adică M, pentru ca și bidonul mare de apă, instalat pe seat tube, să aibă loc fără probleme.
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…