Categorii: ArticoleMagVideo

5 funcții interesante la Garmin Fenix 3 HR

Black Friday a trecut iar pentru pasionații de sport cea mai interesantă promoție a fost cea la ceasul multisport de top Garmin Fenix 3 HR disponibil la un preț extrem de avantajos la mai multe magazine, ofertă care s-a epuizat destul de repede!

Pentru cei ce au apucat să devină proprietarii acestui smartwatch acum sau cu altă ocazie, vă prezentăm 5 funcții interesante și mai greu de găsit pentru cei ce sunt la început cu utilizarea acestuia.

  1. Încărcarea din mers

Probabil primul lucru oarecum ciudat care sare în ochi la deschiderea pachetului este încărcătorul imens, care acoperă complet ceasul în partea inferioară. El este însă proiectat așa cu un scop: pentru cei ce folosesc ceasul în ture lungi, de mai multe zile, au posibilitatea să îl încarce din mers, cu el pe mână, încărcătorul fiind destul de ergonomic de purtat timp de 2-3 ore cât durează o încărcare completă de la un power bank extern.

Din fabricație, ceasul intră la încărcare în modul Mass Storage în care nu mai pot fi folosite funcțiile sale uzuale. Acest lucru se poate însă face dacă modificăm modul în care se comportă la conectarea USB. Pentru aceasta trebuie să accesăm meniul Settings/System/USB Mode de unde alegem opțiunea Garmin. Acum de câte ori îl conectăm pentru încărcare ne va întreba dacă dorim să folosim modul Mass Storage. Selectând No, putem folosi ceasul în continuare în timp ce se încarcă.

2. Revenirea la ”watch face” în timpul antrenamentului

Dacă antrenamentul e foarte lung sau din orice alte motive, puteți să reveniți la ”watch face”-ul original fără să întrerupeți înregistrarea. Pentru asta apăsați lung pe butonul Down. Reveniți la antrenament cu butonul Start. Există utilizatori care au raportat pe forumuri că acest lucru nu funcționează cu unele ”watch face”-uri instalate ulterior și mai complexe, dar funcționează fără probleme cu cele originale instalate pe ceas.

3. Metronomul pentru antrenament

Indiferent de sport, cadența corectă este un factor important pentru o mișcare eficientă și corectă. La ciclism dar și la alergare este indicat să păstrăm o cadență mare, de minim 90 rpm respectiv 180 ppm (rotații/pași pe minut). Pentru cei experimentați acest lucru devine natural, dar pentru începători atingerea și depășirea acestor valori e dificilă și implică multă voință și autocontrol.

Fenix 3 ne poate ajuta să ne concentrăm asupra cadenței cu metronomul încorporat. Astfel, el ne poate impune ritmul dorit prin vibrații combinate sau nu cu sunete. Metronomul este disponibil la programele de alergare, așa că pentru ciclism va trebui să vă creați un program de antrenament nou bazat pe unul de alergare pentru a beneficia de funcție.

Pentru activare, deschideți aplicația dorită (Run, Trail Run, etc…), intrați în Settings/Curent App/Metronome și selectați On. Tot de aici puteți alege ritmul în bpm, frecvența alertelor (la fiecare pereche de pași, la 3, 4 sau 6 pași), modul de alertă (vibrație/sunet) și să vedeți cum funcționează cu opțiunea Preview. Când este activat se activează automat și ecranul specific ce poate fi vizualizat la fel cu restul ecranelor, prin acces cu butoanele up/down.

4. Folosirea senzorului HR a ceasului împreună cu un computer de bicicletă

Dacă v-ați obișnuit cu ceasul și nu mai folosiți centura de puls și mai ales dacă sunteți mulțumit cu modul în care este măsurat pulsul pe încheietură (părerile diferă mult între utilizatori), la turele de bicicletă puteți să folosiți pe lângă computerul Edge sau alt model compatibil ANT+ și ceasul pentru măsurarea pulsului, acesta funcționând ca un senzor separat HR.

Pentru a activa această funcție, intrați în meniul Settings/Sensors/Wirst Heart Rate/Broadcast HR și selectați Now. Din acest moment ceasul poate fi găsit de orice computer compatibil ANT+ sub forma unui senzor de puls pentru împerechere. Din păcate însă acest mod rezumă utilizarea la afișarea pulsului și a orei, nefiind posibilă revenirea la alte meniuri ale ceasului fără întreruperea transmisiei.

5. Iluminarea automată a ecranului când este privit

Pentru cei ce aleargă sau fac alte sporturi noaptea este deranjant să apese mereu pe butonul de iluminat pentru a vedea infomațiile de pe ecran. Există și varianta de a aprinde permanent lumina pe perioada antrenamentului, dar implică un consum mare și accesarea meniului la începerea și terminarea turei. Fenix ne oferă însă și posibilitatea de a activa automat lumina doar atunci când răsucim ceasul să ne uităm pe ecran, mișcare detectată cu accelerometrul intern. Pentru a activa această opțiune se accesează meniul Settings/System/Backlight/Gesture și se selectează On. Evident, putem activa/dezactiva iluminarea la apăsarea butoanelor sau la alerte și putem regla cât timp să rămână ecranul pornit și nivelul de iluminare.

Garmin Fenix 3 HR este în continuare disponibil la comandă la magazinul Trisport, dar cu o reducere mai mică decât cea oferită de Black Friday.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma