Categorii: Trasee bicicleta

Traseu bicicletă – Visegrád Gravel Loop

Ungaria poate nu este prima destinație care ne vine în minte când ne gândim la bicicletă. Mitul spune că este o țară preponderent plată, fără forme geografice deosebite. Iar noi, când pornim la o tură de bicicletă, vrem să și urcăm, respectiv coborâm, nu doar să mergem pe plat. Avem nevoie de ceva diversitate.

Însă acest mit este doar pe jumătate adevărat, pentru că vei găsi aici și relief care îți va pune la grea încercare condiția fizică, așa cum am aflat în tura pe care am făcut-o la Visegrad, dar și cu altă ocazie, la o tură chiar lângă Budapesta.

Visegrad este o mică localitate, destul de deluroasă, aproape montană ai putea spune, la nord de Budapesta, amplasată, foarte pitoresc, pe malul Dunării. Am ajuns aici la invitația BikeFun România, cu ocazia Turului Italiei 2022, care a avut primele trei etape în Ungaria, prima fiind chiar aici, în Visegrad.

Nedorind să ratez ocazia unei ture cu bicicleta în zonă, m-am documentat în prealabil și am închegat o buclă, foarte ok de altfel, cu start și finiș chiar la hotelul unde eram cazat. În total mi-au ieșit aproape 32 km cu aproape 700 m diferență de nivel. Nu este cine știe ce, însă mai aveam treabă în ziua respectivă și oricum, este suficient dacă tot ce vrei este să vizitezi puțin zona pe bicicletă.

Cum am spus, varianta mea a turei începe din curba principala a drumului care urcă spre vârful dealului, pe unde a urcat și etapa întâi din Turul Italiei 2022, chiar aici fiind și hotelul unde am stat. Însă mai potrivit este să începi tura de jos, din Visegrád, practic de lângă Dunăre.

Traseul este un mix între asfalt, drum forestier bun, gravel perfect și drum forestier mai cu noroi. Nu mult, dar poate fi destul de mult dacă fie a plouat înainte fie plouă când ești tu pe acolo. Cu alte cuvinte, tura nu este recomandată dacă plouă. Dacă-i doar umezeală, merge.

Motivul este simplu: mare parte din traseu este prin pădure pe unde e umbra și deci, se usucă greu. De asemenea, terenul este pământos, o parte din drum fiind neamenajat, pământ simplu.

De reținut este că pe traseu vei întâlni și multe „gâturi”, urcări scurte și abrupte. În funcție de condiția ta fizică, la multe dintre ele este posibil să fie nevoie să te dai jos și să faci niște push. Tot prin zonele astea poate fi prezent și noroiul. Eu am reușit să-l ocolesc mergând cât mai pe marginea drumului.

La final de tură, jos în Visegrad, te poți opri la unul din numeroasele restaurante pentru a-ți reumple rezervoarele cu un gulaș bun și original. În mare, tura poate fi considerată destul de grea, din cauza gâturilor și noroiului care poate fi prezent. Altfel însă, este totuși destul de scurtă, iar diferența de nivel nu este mare.

Statistici taseu

  • Lungime: 32 km
  • Diferență de nivel: 693 m (Strava)
  • Durată: 2,5 ore (pauze incluse)
  • Surse apă: un izvor amenajat
  • Download track gps
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma