Categorii: Trasee bicicleta

Cu bicicleta prin Dâmbovița: Mânăstirea Bunea

Una din turele pe care le-am pregatit inca din iarna, mai ales pentru ca eu personal, vroiam neaparat  sa ajung  la Schitul/Manastirea Bunea, lacas despre care aflasem dintr-o carte despre vechii boieri romani.

Neavand decat o zi la dispozitie si cum nu beneficiez de masina am hotarat ca la dus, din Bucuresti pana in Pucioasa, sa merg cu trenul, iar pentru intoarcere sa iau trenul din Targoviste, deoarece vroiam sa includ pe lista si Manastirea Viforata, Manastirea Dealu si Curtea Domneasca din Targoviste, care erau in drum, cum se spune. Din pacate Curtea Domneasca a ramas pentru o alta zi, pentru ca era destul de aglomerat si aveam un tren de prins. Aceasta tura a pus mai mult accent pe vizitarea obiectivelor descrise mai sus, distanta in care am pedalat efectiv s-a aflat undeva sub 50 km.

Drept urmare, am facut un mic eveniment pe Facebook, in urma caruia am mai convins 8 oameni sa mearga cu mine.
Plecarea a fost din Gara de Nord, am mers cu un personal pana la Pucioasa. In tren, fiind duminica nu am avut parte de aglomeratie, ceea ce ne-a fost de ajutor pentru ca am putut lasa bicicletele pe culoar, trenul neavand vagon pentru biciclete.

Din Pucioasa am continuat spre Vulcana-Bai, de unde incepe practic drumul spre Manastirea Bunea. Drumul incepe in stanga, la 100 metri de indicatorul  de intrare in Vulcana Bai (exista un panou imens cu informatii despre manastire si distanta). Manastirea se afla la o altitudine aproximativa de 1500m, drumul care pleaca din localitatea Vulcana Bai este un drum forestier/poteca prin padure, urcusul nu este greu iar padurea este foarte frumoasa.

Spre ghinionul nostru plouase cu cateva zile inainte iar drumul era destul de moale si anevoios, drept urmare am avut unele portiuni in care am mers pe langa bicicleta. Sus, la Manastirea Bunea, desi este destul de “ascunsa” si drumul pana la ea nu este chiar usor, erau o multime de oameni de toate varstele, toti veniti pe jos din satele din jur. Am facut un mic popas, pentru a prinde forte noi si am continuat drumul, care porneste din Vulcana Bai, pana in satul Toculesti.

Din Toculesti am iesit in drumul national, spre Targoviste, si in localitatea Aninoasa am facut stanga spre Manastirea Viforata si Manastirea Dealu (sunt indicatoare). Recomand cele 3 manastiri atat pentru vechimea si arhitectura lor cat si pentru cultura noastra generala.

Starea drumului:

Pucioasa-Vulcana Bai-asfalt, pe alocuri gropi

Vulcana Bai-Manastirea Bunea-Toculesti-drum forestier/poteca/drum pietruit (in sat)

Toculesti-Targoviste-asfalt, nicio problema.

In aceasta tura au fost 6 biciclete cu anvelope cu crampoane  si 3 cu slick-uri, s-a mers fara probleme si fara pana J.De-a lungul traseului nu am intampinat greutati in a ne aproviziona cu mancare si bauturi.

Recomand zona Vulcana Bai atat pentru ture cu bicicleta (nu uitati casca de protectie si manusi) cat si pentru drumetii.

Detalii despre Manastirea Bunea aici:

http://www.vulcanabai.ro/schit.php

Detalii despre Manastirea Viforata aici:

http://www.crestinortodox.ro/manastiri/manastirea-viforata-117485.html

Detalii despre Manastirea Dealu aici:

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/manastirea-dealu-68129.html

Traseul pe bikemap aici:

http://www.bikemap.net/route/911684

Trimis de: Bogdan Costea

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma