TowWhee – sistem de tractare a bicicletei pentru copii și adulți

Tractarea unei biciclete nu e un concept nou, indiferent că e vorba de copii sau de un coleg adult ajuns în dificulate, sau pur și simplu ca strategie într-un concurs pe echipe. Multă lume folosește diverse sisteme improvizate, dar iată că există și un produs dedicat, ce combină o bandă elastică tip bungee de cea mai bună calitate și o chingă tubulară foarte rezistentă: TowWhee!

Multă lume folosește pentru tractare diverse cordeline sau chingi alese după ureche, fără să aibă o certitudine asupra rezistenței acestora și de multe ori cu un comportament nu foarte adecvat (prea rigide sau prea elastice). La acest lucru s-a gândit și creatorul sistemului, Eric Landis, un ingenios MTB-ist și alpinist, care a știut că poate să vină cu o soluție mai bună.

Soluția e simplă și eficientă: TowWhee folosește o bandă elastică bungee de rezistență foarte mare cusută în interiorul unei chinghi tubulare de nylon de calitate, cu o rezistență la rupere de 680 kg. Designul elastic face ca sistemul să preia bucla ce apare dacă cel tractat accelerează, ajungând de la lungimea maximă de 4.5 m la cea minimă de 1.5 m fără să se detensioneze. Astfel chinga nu se prinde în roți.

Elasticitatea face ca tracțiunea să fie progresivă, astfel că cel tractat este tras cu o forță mai mare cu cât rămâne mai mult în urmă. În același timp, dacă pedalează să revină, forța aplicată scade. Dispar astfel șocurile la pornire și oprire.

TowWhee a fost proiectată pentru urcare și se demontează și remontează facil, fiind prinsă cu o buclă după pipa celui tractat și cu una peste vârful șeii celui care tractează.

Unii utilizatori au folosit însă chinga cu succes pentru a controla viteza copiilor cu experiență mai puțină pe coborâre.

Modelul simplu dedicat copiilor are culoarea roșu/portocaliu costă 40$, are o greutate de 140 g și poate fi folosit pentru tractarea unei greutăți între 18-55 kg. Dacă se dorește tractarea unui adult există și o versiune specială la prețul de 50$, puțin mai lungă și un pic mai grea. Ambele modele sunt fabricate în S.U.A. și sunt disponibile pe pagina producătorului.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

    • Mai mult ca sigur nu, dar orice se poate comanda pana la urma si de pe internet.

  • Idee si articol excelent.
    Insa daca cineva nu dispune de, sau nu vrea sa cheltuie acesti bani...
    ... 1 sau 2 buc Lacăt MERIDA spirală 180x1 cm - 1984 de ex., sau oricare altul spiralat care nu e subtire, e o solutie de compromis suficient de buna.
    Spor la pedalat ( si tractat).

    • E o idee, elimina bucla, dar tot induce șocuri deoarece cablul e foarte rigid. Eu am tras de multe ori coechipieri la adventure race și dacă sistemul nu e elastic nu e foarte plăcut.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

4 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma