Categorii: ArticoleMag

Mecca cicliștilor amatori: Etape du Tour 2015 – doi cicliști din Romania printre finaliști!

Sunt un fost IT-ist din Cluj-Napoca, acum fac machete feroviare și administrez un magazin online cu același specific. Pedalez de când ma știu iar din 2013 am început să particip la concursuri de ciclism pentru amatori, MTB si șosea. Însa în momentul în care am caștigat confruntarea finală a campaniei Isostar „Câștigă o aventură ciclistă in Turul Franței”, am început să-mi pun serios intrebarea dacă voi face față provocării. Chiar daca sunt antrenat și am experiența multor concursuri de la noi, „L’Étape du Tour” este Mecca cicliștilor amatori, așa cum Turul Franței este pentru profesioniști. Urma să parcurgem 138km din care 67 km puri de cațărare, alături de alti peste 15 mii participanti.

Deși muncesc zilnic 8-10 ore, între 15 iunie si 17 iulie mi-am alcătuit un program de antrenament cu focus pe cățărări în forță și pe pierderea de kilograme inutile. Ne-am consultat cu alți cicliști mai experimentați, precum Alex Ciocan – primul român care a finalizat competiția, ne-am documentat foarte bine cu privire la traseu și am căutat să învățăm din pățaniile echipei de anul trecut.

Nimic nu se compară cu cățărările legendare
Am ajuns la start, pregătit cel puțin mental să termin cu bine. Știam cățărările pe de rost și am lipit pe cadrul bicicletei profilul cursei. Urmăresc Tour de France de destui ani, dar nimic nu se compară cu experiența de a parcurge aceste cățărări legendare chiar tu însuți. Nici un kilometru de plat propriu-zis. Începe direct cu urcare de categoria 1 – 15,4km, iar drumul o ține sus-jos într-un permanent roller-coaster.

La start s-a plecat în loturi de cate 1000 de cicliști, am avut norocul să plec în lotul 4. Era ora 8:00 când am luat startul și deja era foarte cald. Când ai de făcut o astfel de cursă, nu vezi totul ca pe un întreg, ci imparți în bucăți mai mici, ca și cum ar fi o cursă pe etape. Astfel te concentrezi pe fiecare etapă în parte, să o duci la bun sfârșit. Planul meu a fost să fac prima cățărare la ritm moderat, pentru a conserva energia pentru a doua jumătate a cursei. Urmau 30 km de plat pe care m-am alimentat si hidratat. Un baton Isostar High Energy și izotonic, pentru a fi pregătit să atac următoarea cățărare. Finalul cățărării a fost greu, dar gândul la coborâre, peisajul superb, sutele de oameni de pe margine care ne încurajau, m-au ajutat să închei cu bine Col du Glandon și Col de la Croix de Fer. In vârf am luat un baton proteic Isostar Reload, pentru a hrăni mușchii pe durata coborârii.

Ce fel de oameni trebuie să fie ei?
Era km 120 cand am atacat ultimele pante. Caldura era infernală, căutam fiecare petec de umbra și mă treceau gânduri de genul „hai să stau 1 minut la umbră, chiar nu contează 1 minut” sau „120km sunt destui, nu-i nimic dacă mă opresc aici”. Culmea e că în același timp continuam să depășesc zeci de cicliști cărora le era și mai greu sau care abandonaseră cursa. Un duș scurt la furtunul unui spectator de pe margine si am fost alt om, am reusit chiar să zâmbesc la una din pancartele de pe margine „Men play rugby, Gods cycle” (Bărbații joaca rugby, zeii pedalează).

În tot acest timp am avut o revelație sub forma unei întrebări care a continuat să-mi răsune in cap înca cătiva kilometri buni. Cum reușesc oare acei sportivi din Turul Frantei să parcurgă 21 de zile cate o astfel de etapa, in doar 21 de zile? Ce fel de oameni trebuie să fie? Din ce sunt construiți? Este de neînchipuit ce îndura ei, crezi că-ți poti imagina, dar ești departe de adevăr până nu iei parte la un eveniment precum „L’Etape du Tour”, un concurs de bifat măcar o dată in viață!

Am avut sentimente de bucurie care nu se pot descrie atunci când am văzut poarta de finish iar cineva din echipa de organizare mi-a pus de gât medalia. În jurul meu oamenii plângeau de bucurie și ușurare că s-a terminat și că și-au demonstat lor înșisi ca pot. Eu am încheiat cursa în 7h11m39s, locul 1565, în timp ce francezul Jeremy Bescond, fost ciclist profesionist al echipei Cofdis, câștigâtorul cursei din acest an, a terminat în 4h52m44s.

De ce Etape du Tour? Suporterii au fost grozavi. Atmosferă de profesionism. Clopote. Băbuțe în cârje care ne-au încurajat din toți plămânii. Copii cu pahare cu apă. Pompe scoase pe la porți. Dacă e ceva pentru care aș merge încă o dată acolo, e lumea asta frumoasă unde ciclismul e un mod de viață.

Material redactat de Florin Vescu.

Etape du Tour 2015
Creat în 1993 ca eveniment anual itinerant, Etape du Tour este cea mai mare competiție dedicată cicliștilor amatori din Europa. Cu doar câteva zile înainte ca echipele oficiale să concureze în Turul Franței, pasionații de ciclism din intreaga lume au șansa de a parcurge una din etapele din Marea Bucla (21 de etape), de obicei din Alpi sau Pirinei, cu un traseu dificil, ce include cațărări și peisaje spectaculoase.
În 2015 la start s-au prezentat 15.000 de cicliști amatori. Au fost 16 starturi decalate, de cate 1.000 de cicliști, pentru a nu bloca micuțul sat Saint Jean de Maurienne, de unde s-a dat startul etapei de 138 km cu finish în La Toussuire, din care peste 60 km de catarari. Evenimentul este energizat de #isostar.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

5 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

6 zile in urma

Au apărut imagini spion cu un nou computer Wahoo, Elemnt Ace

Se pare că Wahoo vrea să joace serios în liga computerelor de bicicletă de top și are un as în…

o săptămână in urma