Vremea prin care trebuie să pedalăm este unul din lucrurile pe care nu le putem controla. Fie că e furtună, fie că e viscol, fie că bate vântul sau e caniculă, dacă alegem să pedalăm, trebuie să ne adaptăm situaţiei. Iar bicicleta este un mijloc de transport care se poate adapta uşor şi pe care îl putem folosi oricând şi oriunde.
Primul aspect foarte important este îmbrăcămintea. Este nevoie de o îmbrăcăminte performantă, de preferat din fibre sintetice speciale proiectate pentru utilizarea pe căldură. Cel mai important lucru pe care îmbrăcămintea trebuie să îl facă este să permită trecerea şi evaporarea transpiraţiei, pentru a nu împiedica procesul natural de răcorire a corpului. Există materiale special concepute pentru accelerarea evaporării transpiraţiei, unde fibrele speciale crează o suprafaţă mult mărită de evaporare faţă de piele şi care permit practic o răcorire mult îmbunătăţită faţă de cea naturală. Un exemplu sunt echipamentele din seria The Trick de la X-Bionic sau materialele de gen Coolmax, dar cam orice echipament de ciclism de calitate ar trebui să facă acest lucru.
Casca trebuie să fie un model cu aerisire bună. Se poate folosi direct pe cap sau se poate folosi cu un liner tot cu efect de răcorire.
Datorită transpiraţiei puternice, tricoul va fi mai mereu ud. În cazul în care tura este la munte şi include şi coborâri lungi, este bine să aveţi şi o foiţă subţire de ploaie, cu sau fără mâneci, pe care să o folosiţi la coborâre daca vă este frig din cauza transpiraţiei şi a vitezei. Oricum, vremea caniculară vine de obicei cu furtuni neaşteptate, aşa că o foiţă de ploaie este foarte necesară, chiar dacă plecaţi de acasă pe 40 de grade şi cer senin. Furtunile de vară pot să apară în 10-20 de minute.
După îmbrăcăminte, cel mai important subiect este hidratarea. Datorită pierderilor imense de apă prin transpiraţie, pe caniculă hidratarea este mai importantă ca oricând. Prin transpiraţie se pierd şi săruri şi minerale esenţiale, aşa că doar hidratarea cu apă nu este suficientă, este de preferat să se folosească produse speciale ce contin mineralele şi sărurile necesare, precum şi, după caz, energie sub formă de diferite tipuri de glucide.
Preventiv, este recomandat ca la sursa de apă să bem cât putem de mult în avans şi să plecăm cu toate bidoanele pline. Sunt bune şi niste plicuri sau tablete pentru a o transforma în băutură sportivă dacă se poate. Mare atenţie: consumul de alcool creşte dezhidratarea la nivelul organismului, deci o bere practic nu vă rehidratează la fel ca aceiaşi cantitate de apă, chiar dacă senzaţia iniţială e alta. Daca e să beţi o bere, e de preferat să alegeţi una fără alcool. În plus, efectele alcoolului sunt mult amplificate de căldură.
Abordarea turei este de asemena importantă. Dacă nu e concurs, este bine să nu forţaţi foarte tare şi să menţineţi un ritm moderat. Chiar şi dacă e concurs pe o distanţă lungă, e uneori de preferat să lăsaţi puţin acceleraţia pentru a evita o cădere fizică datorită deshidratării sau nişte crampe în ultima parte a traseului.
Un ultim subiect destul de controversat este antrenamentul fără apă. Teoria acestuia spune că, dacă ştii că faci des ture lungi în zone izolate, participi la concursuri lungi de MTB sau trail running, este bine ca antrenamentele să le faci cu o cantitate cât mai mică de apă pentru a învăţa organismul cu efortul în lipsa acesteia. Bineînţeles, nu se elimină de tot apa ci doar se va consuma în cantităţi reduse şi, de asemenea, nu vorbim despre antrenamente pe caniculă unde lipsa hidratării adecvate poate duce la probleme grave de sănătate. Dar un astfel de program de antrenament poate avea pe termen lung efectul îmbunătăţirii performanţelor în condiţii de căldură, ture grele şi lipsă de apă. La mine personal funcţionează perfect şi consum destul de puţină apă în comparaţie cu alţii, ceea ce îmi dă o autonomie mărita. Totuşi, nu recomand asta oricui iar dacă încercaţi şi nu merge pentru voi, mai bine renunţaţi.
Nu uitaţi: deshidratarea, lipsa electroliţilor şi căldura pot duce la accidente grave şi destul de des chiar la deces, mai ales în cazul în care există şi probleme circulatorii sau cardiace, cunoscute sau nu. Deci nu e de glumit cu hidratarea şi canicula şi, cel mai bine, dacă ştiţi că sunteţi sensibil, mai bine renunţaţi din timp la tură decât să se termine prost….
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Hehe, salutare Horatiu. Incantat sa te regasesc printre autorii de articole.
Intai am citit articolul, abia apoi am vazut "by H Campian :)
Felicitari si la mai mare.
Cristi (d-rive)