La test: casca MET Parabellum. Vârf de gamă

Cu un preț de raft recomandat de 212.99 euro, Parabellum se numără cu siguranță printre cele mai scumpe căști pe care le-am avut dispoziție la test. Dar îți spun din capul locului, și printre cele mai atractive și comode, dacă nu chiar cea mai comodă.

Nu doar că oferă performanțe excelente, dar arată și foarte bine!

În decursul timpului am putut testa mai multe căști high-end, pentru Cross Country, fiecare producător prezentându-și filosofia diferit în ceea ce privește conceperea acestui important element de siguranță. Unele arătau foarte bine dar nu erau suficient de confortabile, altele ofereau confort dar arătau ca o ciupercă pe cap, însă cea de față, este gândită pentru enduro, fără mandibulă. Mie mi s-a părut o cască ideală și în turele normale cât și în probele de maraton datorită ergonomiei excelente.

Guri de ventilație din belșug. Și mari, cât cuprinde.

S-a potrivit atât de bine pe cap, ca nicio altă cască de până acum, iar asta îți lasă impresia că ești bine protejat. Secretul constă în plasarea mai jos a prinderii și a colierului, mai apropiat de ceafă, care lasă impresia că uneori ai avea o cască full-face. Mai mult decât atât, tot o specificație pe care n-am mai întâlnit-o până acum, este banda de silicon de pe frunte, care fixează casca excelent.

Consider că partea din spate este cea mai reușită din punct de vedere al design-ului, dintre toate căștile pe care le-am avut la dispoziție până acum.

Prin gurile mari de ventilație (foarte mari chiar) se poate monta foarte facil o prindere de cameră video, care vine în pachet. Aerisirea foarte bună este astfel asigurată, însă atenție, în sezonul mai rece această cască îți bagă creierul în frigider după ce transpiri serios la urcare, iar apoi cobori. Prin urmare, dacă dorești s-o utlizezi și spre finele toamnei, asigură-te că ai o cipilică pe dedesubt. Altfel, vara, aceasta este o alegere excelentă.

O lume diferită: în interior, totul este foarte comod, nimic agresiv.

Reglajul se face cu rotiță, de la spate, foarte ușor de accesat și de manevrat. Calitatea este excelentă, nu lasă niciun loc de comentariu, iar gurile de ventilație din spate îmi aduc aminte cumva de McLaren MP4 12C. Am simțit nevoia să amintesc asta, să-mi fie cu iertare că am adus automobilele în discuție.

Silicon pe frunte: aderență mai bună, stropi de transpirație opriți parțial.

Evident, toate aceste laude vin și cu un preț, mai precis de aproximativ 212 euro, la raft și poate că aceasta este singurul minus pe care-l pot găsi acestei căști. Din fericire, există suficiente variante prin care să o achiziționezi cu un preț mai mic, undeva chiar pe la jumătate, în funcție de magazinul care o comercializează. Cântărește 292 de grame și este disponibilă în dimensiunile M și L. Ideală pentru Cross Country și perfectă pentru All-Mountain sau Enduro.

Preț recomandat: 212 euro

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Am o Bluegrass GoldenEye , oarecum similara - impart materia prima, tehnologia si o parte din componente. Chiar si limbajul de design :-) Nu pot decat sa confirm aspectul legat de confort si de utilitatea benzii de silicon de pe frunte. La banii astia ar fi mers si MIPS dar hai sa nu fim carcotasi :-)

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma