Test echipament iarnă Northwave – bluză de corp cu glugă, jachetă cu glugă, pantalon enduro-gravel

Pentru că iarna nu mulți agață bicicleta în cui, și noi trebuie să rezistăm condițiilor „vitrege” de pedalare. Iar asta o faci doar dacă ești îmbrăcat bine însă nu “bine”, adică gros, ci îmbrăcat corect, cu echipament sportiv. De ce sportiv și nu cu haine “de mers la mall”? Pentru că echipamentul sportiv este călduros și confortabil fără a fi gros și incomod.

Recent am primit de la BikeFun, importatorul echipamentului Northwave în România, trei piese de echipament, fiecare cu un rol bine stabilit.

Northwave Route Knit Hoodie

Încep cu cel mai interesant și anume bluza Northwave Route Knit Hoodie, care însă nu este o simplă bluza, pentru că are și glugă. Pentru mine bluza asta este un pic de contradicție întrucât personal o văd pe post de “first layer”, bluză de corp, ceva ce porți direct pe piele. Însă Northwave Route Knit Hoodie are glugă, așadar, cum o porți ca un first layer? Northwave încadrează această piesă de echipament la categoria “tricouri” însă eu am folosit-o pe post de bluză termică de corp, first layer. Și mi-a fost foarte bine.

Bluza este croită din materiale sintetice, polipropilenă mai precis, țesătura ajutând la reglarea temperaturii prin proprietatea de “fitil”, prin care transpirația este absorbită de material și transportată spre exteriorul bluzei, unde se evaporă. Dacă mai ai un strat de haine, acesta la rândul lui va prelua umezeala transportând-o la exterior. Procedeul asta se spune că reglează temperatura corpului în funcție de cât de mult efort faci.

Pe traseu am simțit cum efectul funcționează și anume, pe interior eram aproape uscat în timp ce exteriorul bluzei era umed. Al 2lea strat de haine pe care îl aveam, tot echipament tehnic, dar mai gros, folosea aceeași proprietate de fitil, transportul umezelii spre exterior. Astfel, acest al 2lea strat era pe interior umed, iar pe exterior foarte ud, semn că sistemul funcționa.

Gluga acestui Northwave Route Knit Hoodie este foarte interesantă ca idee. Utilizarea cea mai evidentă este, desigur, să o porți pe sub cască. Gluga este relativ mică, dar elastica și mulată pe cap. Așadar stă bine sub cască, nu incomodează. Este un avantaj să ai o astfel de bluză pe tine pentru că nu sunt rare situațiile când, să zicem, pleci la o tură de bicicletă, dar nu iei și căciuliță de purtat pe sub cască, crezând că nu e atât de frig. Dacă totuși se dovedește că e, ai deja la tine gluga, pe care o tragi sub cască imediat.

Un alt beneficiu al acestei glugi pe care l-am observat este faptul că bluza în sine ține bine și la gât. La nevoie, dacă este foarte frig și ai nevoie de protecție și la gât, poți trage bluza și peste gât și gură. Fiind elastică, bluza va acoperi bine tot ce trebuie. Am observat însă că această proprietate poate fi și dezavantaj, atunci când este mai cald afară. Practic, pentru că bluza este și “pe gât”, nu prea ai cum să lași gâtul liber, atunci când ai nevoie de ventilație la piept și gât. În momentele alea e posibil să te cam încingi dacă nu poți încetini ritmul efortului. Însă eu personal consider că avantajele depășesc dezavantajele.

Țesătură tehnică Thermik
Polipropilenă antibacteriană
Glugă elastică
Preț 537 lei
Importator BikeFun

Northwave Easy Out Softshell

Acesta este o jachetă pentru ciclism, destinată anotimpurilor toamnă și iarnă. Chiar dacă jacheta în sine nu este deosebit de groasă, combinată cu o bluză de corp Northwave Easy Out Softshell poate ține de cald foarte bine, cu condiția ca și tu să fii în mișcare.

În primul rând Northwave Easy Out Softshell mi-a plăcut cum arată. Este excelentă și aproape că ți-e milă să o folosești pe bicicletă unde o poți murdări foarte tare, iarna și toamna, când bicicleta stropește la greu. Când o vezi îți vine să o folosești mai degrabă în oraș, decât să o “strici” pe bicicletă. Din fericire o poți folosi și-și.

Northwave Easy Out Softshell este pentru ciclism însă nu orice ciclism. Este perfectă pentru mtb, mtb-enduro și gravel, dar nu și ciclism șosea. Nefiind genul mulat, jacheta nu o văd a fi practică pentru mers pe cursieră, unde trebuie să fii și aerodinamic. În schimb pentru celelalte discipline este perfectă. Daca ești în căutarea unei jachete de iarna pentru ciclism șosea, îți recomand Northwave Extreme 3 TP sau Northwave Blade Total Protection testate de noi în trecut.

Două specificații o fac să fie foarte bună pentru ciclism. În primul rând gluga, care este mare, adică făcută să o poți pune peste cască. Pe de alta parte “gluga mare” înseamnă că nu o poți purta pe cap fără cască sau măcar o șapcă, pentru că îți va veni peste ochi. În al 2lea rând jacheta are spatele mai lung, făcut așa ca să-ți acopere mai bine șezutul și să-l protejeze de stropit. Mai departe, jacheta vine cu două ventilații pe piept, care pot fi închise cu fermoar și două buzunare mai jos. Pe interior ai alte două buzunare, utile dacă vrei să pui acolo mănuși sau căciula. Nu ai un buzunar potrivit pentru telefon.

Jacheta are trei straturi, primul fiind din fleece, iar ultimul tratat DWR, rezistent la apă. Rezistent nu înseamnă impermeabil, așadar jacheta te protejează practic de umezeala, nu de ploaie. Însă ține și la ploaie, dacă nu vei petrece toată ziua în ea.

Mânecile au manșete duble, una care intră pe dedesubtul mănușii, iar cealaltă care trece pe deasupra. Manșeta interioară este elastică și se mulează pe mână în timp ce cea exterioară poate fi strânsă peste mănușă cu velcro.

Northwave Easy Out Softshell o găsesc foarte multifuncțională. Este forte bună pentru mtb și gravel, dar la fel de bună și pentru drumeție. Nefiind deosebit de groasă, am folosit-o cu succes si la munte. Însă, la fel ca la bluza de corp de mai sus, când porți jacheta asta trebuie să fii în mișcare, pentru că nu conține și strat gros de izolare ci doar un fleece subțire.

Construcție cu 3 staturi
Căptușeală din fleece
Tratament DWR ce respinge apa
Manșete duble
Ventilații: două pe piept
Buzunare: două exterioare închise cu fermoar, două interioare
Glugă reglabilă, compatibilă cu cască
Culori albastru/verde, negru
Preț 669 lei
Importator BikeFun

Northwave Bomb Winter

Pentru partea de jos a corpului Bikefun a trimis la test varianta de iarnă a pantalonilor Northwave Bomb. Versiunea de vară am testat-o cu ceva vreme în urmă și mi-a plăcut, așa că m-am bucurat când am avut ocazia să testez și modelul de iarnă.

Acești pantaloni sunt, evident, mai groși și chiar sunt robuști. Cu alte cuvinte dacă cazi cu ei nu sunt șanse mari să-i rupi din prima. Destinația lor principală este mtb cross country și mtb enduro, dar merg bine și la gravel. La șosea nu-i vad a fi folosiți, mai ales că nici nu au bazon, pe care fie îl porți separat, fie nu porți deloc.

Pantalonii chiar sunt groși. Într-una din turele de la munte am terminat ziua la aproape -10 grade și nu am simțit să am vreo problemă cu frigul. Desigur, sunt oarecum subiectiv pentru că fiecare rezistă la frig mai bine sau mai puțin bine însă Northwave Bomb Winter, având căptușeală pe interior, chiar protejează împotriva frigului. Însă surpriza mai mare a venit când am citit specificațiile și am aflat, practic motivele pentru care sunt atât de buni și țin la frig. Northwave Bomb Winter au o construcție alcătuita din trei straturi care include și o membrană TPU. Rolul acesteia este de a respinge apa și bloca vântul. Protecția împotriva apei este de 7000 mm h2o.

Față de versiunea lor de vară, care se închid cu ajutorul unui clichet interesant, aceștia au închidere clasică cu fermoar. Strângerea pe tine și reglajul se face cu ajutorul a două chingi elastice și prindere cu velcro. Sistemul este bun însă l-am găsit insuficient în cazul meu. Deși măsura pantalonilor a fost aleasă bine, talia și lungimea erau corecte, circumferința era prea mare, iar chingile elastice de pe șolduri nu mai puteau strânge suficient, pantalonii rămânând destul de largi. Din păcate pantalonii nu dispun de găici prin care să poți pune o curea.

Din punct de vedere al buzunarelor, noii Northwave Bomb Winter au doar două, amplasate în partea de sus a piciorului. Este o poziție „ok”, având în vedere că într-unul din ele țineam telefonul, pentru a-l avea la îndemână când voiam să fac poze. În celalalt buzunar țineam bateriile de la GoPro și Insta360, ca să rămână calde.

În partea lor stângă, pantalonii mai dispun de o gaică al cărei rol nu l-am descoperit. Nu cred că e făcută să ții agățate acolo cheile de la casă, care s-ar putea pierde ușor în cazul unei căzături. Pe interior, în spate, pantalonii au o bandă aderentă din silicon, al cărei rol este fie țină pantalonii la locul lor pe tine fie să țină bluza de corp băgată bine în pantaloni. În timpul mersului am descoperit că siliconul ăsta și-a făcut treaba bine.

Partea de jos a cracilor este destul de strânsă pe picior, astfel încât pantalonii să nu intre la lanț, iar în timpul pedalării să nu te incomodeze.

Genunchii sunt ranforsați cu material suplimentar Ripstop, pentru a fi mai rezistenți în cazul unei căzături, dar și pentru a nu se deforma de la atâta mișcare. Deși nu i-am testat cu protecții, Northwave spune că zona genunchiului este suficient de elastică pentru a permite purtarea de genunchere pe dedesubt.

Personal mi-au plăcut acești pantaloni, atuul lor principal fiind faptul că oferă protecție foarte bună la frig. În ciuda neajunsului pe care l-am descoperit, faptul că măsura nu mi s-a potrivit perfect plus lipsa găicilor prin care ai fi putut trage o curea, Northwave Bomb Winter sunt niște pantaloni excelenți de mtb care, pe lângă funcționalitate mai și arată bine.

Construcție: 3 straturi
Membrană: TPU
Rezistență la apă: 7000 mm h2o
Două buzunare
Strângere cu velcro
Protecție Ripstop la genunchi
Opțiune purtare protecții pe dedesubt
Preț 699 lei
Importator BikeFun

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma