Doar că iarna nu-i ca vara, doar că a început să fie mai frig, mai puțin soare sau deloc și doar pentru că e ziua mai scurtă, nu înseamnă deloc că trebuie să punem bicicleta în cui. În cel mai rău caz ne îmbrăcăm cu echipament de iarnă pentru ciclism, trecem de la mtb la cursieră sau mai bine gravel bike, și continuăm fie excursiile, fie antrenamentele. Și e foarte important să reținem zicala asta: „Nu există vremea rea, ci doar echipament nepotrivit”. Cu alte cuvinte, dacă ești îmbrăcat corect vremea nu mai contează atât de mult, pentru că tu vei rămâne cald și uscat.
BikeFun, importatorul oficial pentru România a echipamentului Northwave pentru ciclism, ne-a trimis un set de haine care, cel puțin din specificațiile de pe hârtie, rezultă că te vor proteja cu adevărat de intemperii, de temperaturile joase, de umezeală și-ți vor permite în general, să continui pedalarea chiar și când nu îți vine să ieși din casă.
Am avut la test trei piese de echipament: bluza de corp Northwave Revolution, pantalonii lungi cu bazon Northwave Fast Polar și piesa de rezistență, jacheta Northwave Blade Total Protection, deși mai piesă de rezistență sunt pantalonii, fiind mai scumpi. Folosind hainele în mai multe ture, inclusiv pe Transfăgărășan unde a fost frig, a trebuit să combin echipamentul cu o pereche de pantofi de iarnă, pe care i-am testat tot la noi la revistă în trecut, mai precis Northwave X-Raptor Arctic GTX.
Am avut trei produse la test, și toate negre, complet negre. Și mie îmi place „sobritatea”, dar parcă merge din când în când și ceva mai colorat. Ca și în cazul echipamentului de față. Desi jacheta este disponibilă în patru variante de culori, pe stoc au doar opțiunea neagră, trimisă la test. Aparent motovul este simplu: marea majoritate a cicliștilor preferă să cumpere echipament negru. Așa că asta se produce.
Echipamentul de iarnă este special, este deosebit și diferit construit față de hainele normale. Acesta trebuie nu doar să țină de cald, ci trebuie să o facă în așa fel încât să nu fie nici prea cald, să nu-ți provoace transpirație excesivă atunci când faci efort. Este un echilibru delicat pe care doar câțiva producători reușesc să-l obțină.
Jacheta Northwave Blade Total Protection este unul din produsele de top ale producătorului italian. Cum avem deja experiență cu aceste produse, ne puteam aștepta doar la performanțe ridicate din partea ei, lucru care s-a și întâmplat. Jacheta este alcătuită din materiale diferite în funcție de zona care intră în contact cu vântul. Spre exemplu pe piept materialul nu permite aerului rece să intre, ca un Windstopper, în timp ce pe spate permite umezelii să iasă ușor. La fel și la subsoară, când stai cu mâinile întinse pe ghidon, ventilația este foarte bună.
Membrana de tip Goretex, la Northwave denumită H2O Flex, este elastică, asta însemnând că jacheta nu îți incomodează mișcările. Îți permite să te întinzi pe bicicleta cât ai nevoie. Și pentru că este de nivel „Blade”, jacheta dispune de membrana anti-ploaie pe toate suprafețele, nu doar în anumite zone, așa cum este la modelele mai ieftine din aceeași serie.
Exteriorul este tratat cu soluția DWR – Durable Water Repellent, care face ca apa să nu stea pe suprafață, ci să se prelingă sau să se scuture foarte ușor. Asta înseamnă practic că deși jacheta Northwave Blade Total Protection nu este o geacă de ploaie, are foarte multe din proprietățile ei.
Pe de altă parte fermoarul frontal nu este vulcanizat, asta însemnând că pe ploaie torențială, apa totuși intră. Din acest motiv, pentru zile și mai mohorâte, când nu este doar burniță și ceață, ci mai și plouă sau dă cu lapoviță, trebuie să ai peste această Blade și o jachetă specială pentru ploaie. Recomand Rainskin Shield, tot de la Northwave, testată de noi în trecut. Este o jachetă profesională, extrem de subțire, extrem de ușoară, mulată și special gândită să fie confortabilă pe cursieră. În combinație cu Northwave Blade Total Protection, chiar este ce trebuie.
Jacheta noastră dispune de cele 3+1 buzunare la spate. Al 4lea este asigurat cu fermoar, fiind foarte bun pentru telefon, acte, bani, cheile de la casă sau mașina. Northwave spune de asemenea că acesta este impermeabil, însă impermeabilitatea ține doar la burniță și ploaie ușoară, sau stropi de la roata spate. Ține totuși cont că aceasta nu este o jachetă de ploaie ci doar pentru căldură și împotriva vântului.
Pe spate avem la buzunare o dungă continuă reflectorizantă, orizontală, foarte utilă pentru când ne prinde noaptea pe drum, foarte des în perioada de iarnă.
Sus, la gât, fermoarul este protejat cu un buzunar mic, pentru a nu ciupi pielea când îl tragi până sus. Fermoarele sunt și ele “de firmă”, fiind de la YKK, cel mai respectat producător de fermoare din lume.
Desigur, nu lipsește nici banda de silicon de la șold, rolul ei fiind să împiedice jacheta să se ridice prea mult când pedalezi și ești aplecat spre înainte.
La fel ca și jacheta, acești Northwave Fast Polar sunt gândiți să te ajute iarna. Producătorul spune că îi poți utilzia cu succes între -5 și +10 grade. Însă știți cum e, fiecare cu corpul lui, unii sunt mai friguroși alții sensibili la căldură. Pentru cineva situat la mijloc, pantalonii sunt exact ce trebuie. I-am folosit în general la o temperatură cam de +5 grade și m-am simțit bine în ei, optim.
Și acești pantaloni sunt croiți cu “paneluri” și din materiale diferite în funcție de zonă. Astfel, în față, unde bate vântul tare, Northwave Fast Polar au materiale precum POLARTEC® și WIND PRO® plus tratament DWR, la fel ca jacheta. De sub genunchi până sus, materialul este “celebrul” și originalul Polartec, în cazul de față materialul fiind doar ușor flaușat, pentru a nu genera căldură excesivă. Tratamentul DWR asigură și aici o impermeabilitate foarte bună de avut pe burniță și ploaie ușoară.
Când sunt pe tine, pantalonii fac unele cute pe care producătorul le numește „pungi de aer”. Practic aici se acumulează aer încălzit de tine și care rămâne așa, oferind un fel de căptușeală. Am simțit treaba asta în timpul turelor, mai ales că la ciclism picioarele sunt cele mai folosite și încălzite.
La spate în schimb avem o combinație între Polartec cu tratament HARDFACE®, despre care producătorul spune că mărește rezistența materialului și protejează față de intemperii fără să afecteze permeabilitatea sau moliciunea materialului. În tren am simțit treaba asta atunci când roata spate stropea, iar eu nu simțeam nici umezeală nici frig sau rece de la apă.
Partea de jos a pantalonilor e construită dintr-un material mai subțire, dar și acesta ușor flaușat și foarte elastic. Se îmbracă ușor și apoi se mulează bine pe mușchii tăi bine definiți. Zona asta a piciorului ar trebui oricum să fie protejată fie de husa de iarnă a pantofilor, fie de pantoful în sine dacă este special pentru iarnă, așa cum sunt Northwave X-Raptor Arctic GTX, Northwave Celsius Arctic 2 GTX sau Northwave Celsius 2 GTX testați de noi în trecut. Spatele are la rândul său elemente reflectorizante.
Nu în ultimul rând, bazonul cu care acești Northwave sunt echipați este K130, unul dintre cei mai buni de la Northwave, bazon cu construcție BioMap și tehnologie inversă. Sincer nu știu ce înseamnă toate astea, cert este însă că în teren bazonul se simte foarte bine și la locul lui, la fel și posteriorul meu. Simțit la mână, bazonul are o densitate medie, deci nu exagerat de ferm. Chiar și după ture de peste 100 km, simți că poți sta bine pe șa. E drept însă că sentimentul este diferit pentru fiecare dintre noi, un rol foarte important aici avându-l șaua pe care o folosești.
Ce mi-a plăcu în mod special este spatele acestor pantaloni, un spate înalt care „ține” și spatele tău. E drept că nu e o caracteristică unică, o întâlnești la majoritatea pantalonilor de iarnă pentru ciclism, însă la acești Northwave Fast Polar materialul este ușor, flaușat și confortabil.
Primul strat de haine care intră în contact cu pielea ta este cel mai important. Contează foarte mult să-l simți confortabil, să nu incomodeze, să încălzească sau să răcorească în funcție de nevoi și mai ales să elimine transpirația. Bluza Northwave Revolution, țesută din fibre DRYARN® și MERYL® am găsit-o nu doar confortabilă ci și performantă la eliminarea transpirației și protecția față de frig.
Bluza este sintetică, este fabricată din fibre sintetice, cu Dryarn fiind mai permeabilă decât poliesterul și mai călduroasă decât lâna. În teren am simțit-o cât se poate de confortabil, sau mai bine spus n-am simțit-o, pentru că efectiv nu îți dai seama că e pe tine.
Când faci pauze observi că bluza este umedă de la transpirația ta. Acest lucru este pozitiv și arată că efectul de „fitil” funcționează. Practic bluza absoarbe transpirația de pe suprafața pielii tale și o trimite mai departe spre următorul strat de haine. Dacă și acesta este ce trebuie, atunci transpirația va ajunge să fie evaporată la exterior, după ce a trecut prin două straturi de haine. Atragerea transpirației spre exterior înseamnă că pielea rămâne practic uscată. Am observat asta pe traseele pe care le-am făcut cu bicicleta folosind bluza Northwave Revolution.
O caracteristică interesantă aici este compresia. Producătorul spune că în funcție de zonă, compresia este mai mică sau mai mare. Am observat pe antebrațe spre exemplu, că bluza strânge chiar tare. Dacă ai ceas pe mână, va trece destul de greu de acesta. Compresia ajută la îmbunătățirea performanței mușchilor și la circulația mai bună a sângelui.
Partea cea mai bună însă este că, având totuși un preț destul de mare, poți folosi această bluză la orice sport, ba chiar și în oraș iarna, amortizând astfel repede investiția. Poți folosi Northwave Revolution drept prim strat de haine chiar și când te duci la supermarket, nemaifiind astfel nevoie să te îmbraci deosebit de gros, două straturi fiind suficiente.
În teren trebuie să știi să faci diferența dintre propria transpirație și umezeala sau apa intrată din exterior. Jacheta Northwave Blade Total Protection este impermeabilă, dar în același timp permite eliminarea transpirației tale doar într-o anumită măsură. Dacă transpirația este abundentă, nu totul va fi eliminat sau oricum, nu imediat.
Mai ales dacă și bluza de corp, cum este în cazul de față Northwave Revolution, prin efectul de fitil mută transpirația de pe suprafața pielii pe suprafața bluzei. Astfel, deși nu va intra apă de ploaie din exterior, sau umezeală de la ceață și burniță, la interior vei avea totuși umezeală. La mine așa s-a întâmplat.
Partea bună este că materialul fiind sintetic, pe de o parte acesta nu va deveni deosebit de rece pe măsură ce pedalezi la vale să zicem, când nu mai produci căldură și pe de altă parte se va usca mult mai repede, imediat ce umezeala încetează. Practic dacă te oprești sau când intri într-un magazin sătesc să-ți iei o ciocolată caldă.
Pantalonii Northwave Fast Polar mi-au plăcut la fel de mult, în special fiind echipați cu polar „original” de la Polartec, lucru care garantează performanța. În teren i-am simțit foarte eficienți în a ține frigul departe. Tratamentul anti-vânt WIND PRO® și tratamentul aquastatic DWR contribuie la fel de mult la confort și căldură atunci când pedalezi iarna.
Cele trei piese de echipament – Northwave Blade Total Protection, Northwave Fast Polar și Northwave Revolution, le văd a se completa foarte bine unul pe celălalt, fiind perfecte de folosit toamna, iarna, dar și în prima parte a primăverii, când încă este frig. Folosindu-le împreună vei simți că „nu mai e dracu așa negru” și că poți să-ți continui antrenamentele de iarnă și pe o vreme pe care în mod normal nu ai ieși din casă. Echipamentul este însă foarte bun, performant, nu doar când te duci la antrenament ci și la o simplă tură pe bicicletă sau da, la un schi de tură. Cel puțin pentru jachetă și bluza de corp, dacă pantalonul cu bazon nu-l vei folosi aici.
Prețuri la data publicării recenziei:
Importator: BikeFun
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…