De câțiva ani de zile Garmin Edge 520 este modelul de computer de ciclism al producătorului preferat de un număr incredibil de utilizatori! Este un dispozitiv aproape complet, dar ceea ce îl face atât de dezirabil este faptul că toate modelele apărute ulterior sunt controlate cu ajutorul unui touch screen, ceea ce îl face pe 520 să fie ultimul model cu butoane fizice din gamă. Și cum utilizarea unui touch screen în timp ce pedalăm pe bicicletă nu e pe placul tuturor, este evident motivul pentru care atât de mulți au rămas utilizatori de 520, iar aici mă includ și pe mine.
Din păcate 520, deși este extrem de capabil iar Garmin i-a îmbunătățit soft-ul permanent, are un handicap foarte mare față de restul modelelor: nu a fost gândit nativ să folosească hărți complexe pentru orientare, motiv pentru care are o memorie foarte mică utilizabilă, undeva sub 100 MB, mult mai puțin decât e nevoie pentru a încărca o hartă ce să acopere un teritoriu mai vast cum ar fi o țară. Cu toate astea, 520 este capabil să folosească hărți din memorie, doar că vine cu o hartă a lumii extrem de sumară instalată din fabrică, hartă complet inutilă. Pentru a folosi hărți e nevoie ca de fiecare dată când mergem într-o zonă, să încărcăm manual harta dorită prin cablul USB, lucru care e destul de minuțios și pe care nu are toată lumea dispoziția să îl facă.
Am primit de la Trisport Concept Store, distribuitor autorizat Garmin, un 520 Plus din această nouă generație să îl folosim, să îl testăm și să vedem dacă este o alegere bună și pentru cine. Un nou concept introdus cu ocazia lansării lui 520 Plus este pachetul MTB Bundle care în loc de obișnuiții senzori conține în set o telecomandă cu suport pe ghidon (foarte utilă la MTB) și o husă de protecție de cauciuc, acest pachet l-am ales pentru a-l testa.
Modelul Edge 520 a fost testat amănunțit de noi iar eu îl folosesc deja de mai bine de doi ani, așa că am putut foarte repede să îmi dau seama de noutățile pe care 520 Plus le aduce. Voi încerca deci să vă scriu atât despre funcțiile de bază ale modelului 520 cât și despre cele aduse noi de modelul Plus.
Durata de viață a bateriei depășește lejer 10 ore reale la modelul 520 Plus, iar modelul 520 pe care îl folosesc intens de peste 2 ani încă mai ține 7-8 ore fără probleme, cu toate conexiunile pornite și recepție de calitate maximă GPS. Fizic computerele arată absolut identic, exceptând înscrisurile de pe spate. Ele sunt imposibil de deosebit fără a citi textul și pictogramele.
Concluzia este că 520 Plus este un GPS de bicicletă aproape de perfecțiune, o alegere fără echivoc pentru cei ce doresc un computer nou cu hărți și fără touchscreen, diferența de preț față de vechiul 520 fiind pe deplin justificată. Dacă însă avem deja un 520 funcțional, trecerea la 520 Plus nu va aduce avantaje justificabile pentru toată lumea ci în special doar pentru cei ce vor hărți fără bătaie de cap. Altfel hărțile OpenMaps ce și le instalează lumea pe 520-ul vechi sunt chiar mai detaliate, dar necesită un pic de muncă înaintea oricărei ture iar eu mă trezesc de multe ori că mă duc undeva și uit să schimb harta.
Distribuitor: primit la test de la Trisport Concept Store, disponibil la toți distribuitorii Garmin
Preț: 1440/1670/1820 lei pentru variantele simplu/pachet MTB/pachet cu senzori
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…