Echipament și încălțăminte de vară Northwave

În cadrul parteneriatului cu Northwave am primit un set complet de haine de vară, o cască, alături de două perechi de mănuși și o pereche de încălțăminte din gama de top. Fiind impresionat de echipamentul de iarnă (oare cum să nu fii de un echipament de top?) am avut aceleași așteptări și de la echipamentul de vară. Tricoul și pantalonii provin din gama medie, pe când mănușile, casca și încălțămintea din segmentul high-end.

Tricourile și pantalonii

Cele două tricouri primite reflectă segmentul din care fac parte fără a se face remarcate în mod special.

Nu sunt complet lipite de corp, materialul este de calitate, dar există o diferență notabilă între modelul Heart (cel cu imprimeu) și modelul verde (Rocker): Heart beneficiază de 3 buzunare la spate, fără fermoar și nu are aerisiri, pe când modelul Rocker, este realizat din același material Lightech dar are 3 buzunare la spate mai compactizate, unul în plus cu fermoar și aerisiri suplimentare tot în partea din spate.

Din acest motiv alegerea poate fi una dificilă, deoarece unii vor prefera grafica dar nu se pot bucura de toate opțiunile disponibile. Eu recomand modelul Rocker, din simplul motiv că este mai practic.

Pantalonii provin de asemenea din nouă game diferite (material: poliamidă/poliester), modelul Idol provenind din gama entry-level, iar modelul Rocker din gama entry- spre mid-level. Într-adevăr, pantalonii Idol sunt dezamăgitori la nivel de calitate, materialul fiind foarte subțire, iar unele fire care ies din cusături nu dau imaginea unui finisaj îndoielnic. Buzunarele sunt mici, nu au fermoare în schimb panntalonii au două aerisiri laterale, care nu erau neapărat utile dat fiind faptul că materialul din care sunt croiți este oricum foarte subțire.

Modelul Rocker este o treaptă mai sus (2/5 la nivelul de performanță Northwave), iar asta nu doar se vede ci se și simte când îi atingi. Materialul este mai gros, modelul mai inspirat, însă buzunarele laterale sunt realitv mici și nu au fermoar. Un buzunar cu arici este instalat pe partea din spate. Aceștia reprezintă recomandarea noastră, alături de tricoul Rocker.

Mănușile

Două perechi de mănuși am avut la dispoziție: modelul fără degete Northwave Pro, un model high end și modelul cu degete MTB Full Air, un model încadrat în clasa mid-level spre high-end. Voi începe cu modelul Pro: palma este realizată cu materialul Clarino care oferă o aderență foarte bună pe ghidon, are aplicații siliconice și de asemenea, sunt înzestrate cu inserții HD care sunt menite să atenueze șocurile. Ceea ce și fac și o fac foarte bine. Este surprinzător că o pereche de mănuși poate face asta, prin simpla utilizare a gelului și a unui material mai gros pentru palmă.

În combinație cu un set de manșoane ergonomice, este tot ceea ce ai nevoie pentru o tură în confort deplin. Palma Biomap oferă o ergonomie foarte bună, iar împreună cu meșa ușoară din partea superioară acestea sunt extrem de lejere. Atât de lejere încât uneori uiți că le porți.

Sunt aerisite și beneficiază de protecție suplimentară instalată între degetul mare și cel arătător. Pentru a fi scoase cu ușurință, beneficiază de două inele între degete de care poți trage foarte facil. Fără acestea, ar fi destul de greu de scos, deoarece se mulează foarte bine pe mână.

Mănușile MTB Full Air sunt croite cu piele sintetică cu mici găuri de venilație, în partea interioară. Partea superioară este un material subțire, foarte bine aerisit, ceea ce le face perfecte pentru vară. Un material asemănător unui prosop este de asemenea prezent pe degetul mare, pentru a te ajuta să-ți ștergi sudoarea de pe frunte.

Ergonomia este excelentă dată fiind și palma Biopalm (inclusiv cu inserții de silicon pentru extra-aderență) și așa cum am mai spus-o până acum, din toate mănușile testate, modelele cu degete lungi de la Northwave vor rămâne preferatele mele.

Le folosesc atât pentru turele montane, cât și oraș pentru street sau trial și sunt în continuare îndrăgostit de ele. Prinderea se face în dreptul încheieturii cu o limbă cu arici.

Casca

Este botezată Northwave Storm și reprezintă vârful de gamă al italienilor. Cântărește doar 245 de grame, este foarte ușor de purtat, are găuri de ventilație foarte mari însă nu are și plasă pentru instecte, ceea ce vara poate fi deranjant.

Aspectul este foarte plăcut, doar că fizionomiei mele nu se potrivește atât de bine. Construcția oferă tot ceea ce te aștepți de la o cască modernă (și scumpă), are mai multe straturi pentru protecție într-un moment nefericit.

Interiorul este antibacterial, iar ajustarea se face foarte simplu, în spiritul căștilor moderne, cu o rotiță de ajustare prin care strângi mai bine casca în jurul capului. Prinderea de bărbie se face cu ajutorul unui clips din plastic.

Încălțămintea

Northwave Extreme Tech Plus este încălțămintea pe care o poartă chiar și Hermida în concursuri sau la antrenamente. Sunt vârful de gamă și pratic tot ce pot oferi italienii mai bun în segmentul de top.

Am avut și modelul anului anterior, iar acum pot spune că progresul este mai mult decât vizibil: sunt mai confortabili, mai ușori, mai simplu de încălțat și per total, cu un aspect și mai plăcut, dat fiind faptul că nu eram cel mai mare fan al culorii gălbui de anul trecut.

De cum îi încalți, simți că aceștia sunt croiți pe piciorul tău. Și apropo, procesul de încălțare este unul extrem de facil, cu ajutorul a două rotițe și al unui șnur inteligent croit pe partea superioară a pantofului. Eu am ales un număr mai mare decât port în mod normal (43), iar confortul este desăvârșit.

Branțul Extreme Air ține talpa într-o poziție optimă, atât la push bike cât și atunci când pedalezi. Este atât de bine gândit, încât mi s-a părut mai confortabil decât unul din carbon creat special după forma tălpii mele cu ocazia unui press camp. Ceea ce reprezintă un mare plus. Transferul de energie de la picior către pedală se face cât se poate de eficient datorită rigidității tălpii.

De asemenea, tot pe talpă, există crampoanele de dimensiuni generoase, cu care te poți înfige în solul uscat sau umed atunci când ești nevoit să faci push-bike. De asemenea, chiar și pe porțiunile de piatră ai o aderență decentă datorită utilizării vibramului pentru crampoane. Din păcate însă, carbonul lucios de sub crampoane se zgârie imediat, iar la o pereche de încălțăminte pentru care ai plătit 1.453 de lei, nu este un lucru tocmai plăcut.

Sunt foarte bine aerisiți și cum spuneam și în introducere (simt nevoia s-o repet), extrem de ușor de purtat și foarte, foarte lejeri. Nici vorbă de talpă amorțită după ore de pedalat. Dar exact asta este ceea ce așteptăm de la un produs de top.

Concluzie

Ca orice alt producător, Northwave produce pentru toate buzunarele. Dacă produsele entry-level s-au dovedid dezamăgitoare, nu același lucru se poate spune despre cele mid-level, cu atât mai puțin despre cele de top, care sunt într-adevăr cu adevărat deosebite și performante. Dintre toate produsele testate, încălțămintea Extreme Tech Plus și ambele perechi de mănuși au fost cu adevărat impresionante, aduncându-ne aminte de nivelul de performanță la care s-a ajuns în ultimii ani.

Importator: BikeFun România

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma